Ifjúsági sakk 2021-ben – Gonda László ifjúsági szövetségi kapitány beszámolója

2021 májusában elindult a Sakkszövetség eredményekre épülő Ifjúsági Támogatási Programja. A korábbi évekhez-évtizedekhez képest ez a rendszer egyedülálló, hiszen nem volt még rá példa, hogy objektív szempontok alapján legyenek támogatva a fiatalok.

A pandémia alatt kezdődött az év, de tavasszal enyhítettek a versenyekkel kapcsolatos korlátozásokon és ezáltal kicsit fellendült a sakkélet. Több Ifjúsági versenyt is rendeztek: Olimpiai Reménységek Tornája, a Korcsoportos Rapid Egyéni és Csapat Bajnokság, a Korcsoportos Bajnokság, valamint az Országos Ifjúsági és Gyermek Csapatbajnokság.

Erős körversenyekből is kifejezetten jól áll az ország, hiszen Nagy László First Saturday versenyei mellé még csatlakoztak Czebe Attila Vezérképző körversenyei, így erősebb fiataljainknak havi több alkalommal is lehetőségük van IM és GM csoportokban megmérettetni magukat.

Amiből hiányt szenvedtünk, azok a nyílt versenyek. Ezekből a pandémia előtti időszakhoz képest jóval kevesebbet rendeztek meg, hiányukat elsősorban a 2100 alatti ifjúsági játékosaink szenvedik meg, akiknek az IM és a GM körversenyek még túl erősek. Pozítívumként egy új versenysorozat is elindult a tavalyi évben, a Buda GP, ahol különböző csoportokban indulhattak az ifjúságiak és szép sikereket értek el.

A karantén szülte a versenyek új formáját a hibrid sakkot, amelynek során nemzetenként egy helyszínről jelentkeznek be a játékosok, és tábla mellett, de a lépések online közvetítése útján mérkőznek meg más nemzetiséget képviselő ellenfelükkel, bíró jelenlétében. Két ilyen eseményen is részt vettünk, mindkettőnek a Sakkszövetség szolgáltatta a helyszínét és szervezte meg a technikai hátterét. Az egyik a Mitropa Kupa volt, ami bár nem ifjúsági verseny, de a férfi és a női csapatban is játszottak ifjúsági játékosok. Közülük kiemelném Gaál Zsókát és Karácsonyi Katát, nagyon szépen teljesítettek ezen a megmérettetésen, de a többiek is helytálltak. A női csapat Papp Gábor vezetésével, bronzéremmel gazdagította hazánk hírnevét. A másik ilyen speciális lebonyolítású verseny a Hibrid Ifjúsági Európa Bajnokság volt, ahol Palczert Mátyás nagyon közel állt a korcsoportos aranyérem megszerzéséhez, ami ugyan nem sikerült, de végül a szintén előkelő 8. helyen végzett.

Az ifjúsági csapat világversenyeket nem rendezték meg és sajnos még mindig nincsenek kiírva az időpontok, de az élet nem állt meg nálunk, az utánpótlásképzés újraindult személyes jelenlét mellett. A Maróczy Sakkiskola keretein belül három csoportban számos fiatal gyarapíthatja tudását immár havi rendszerességű sakktáborainkon. Az eddigi helyszínek között volt Fadd Dombori, Mátraháza és legutóbb Medves, ahol a rendszeres sakkedzés mellett kiegészítő sporttevékenységre is lehetőség volt.

 

Egyéni eredmények tekintetében fontos megemlítenem Gaál Zsókát, aki a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere lett, először debütált és jól szerepelt a felnőtt válogatottban és az év végére aranyérmet szerzett a korcsoportjában az online rapid világbajnokságon. Mindezek mellé közel 200 élőponttal gyarapodott.

 

 

Borhy Marcell nemzetközi mester lett és Pásti Áron megszerezte első nemzetközi mesteri normáját, emellé 15 évesen jelenleg vezeti a magyar U18-as ranglistát.