Horváth Gyula (1951-2020.)

A Covid vírus szövődményeiben meghalt Horváth Gyula a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp nemzetközi mester sakkozója, edző és nemzetközi bíró.

A kecskeméti főiskolai évek után rövid dunaújvárosi kitérővel került Zalaegerszegre 1979-ben, az akkor még ZTE színeiben szereplő NBI-es csapathoz.

A megbízhatóság szobrát róla lehetett volna megmintázni: a 41 év során csupán egy-két alkalommal hiányzott a csapatbajnoki mérkőzésekről. Szerette és magas színvonalon játszotta a stratégiailag jól megalapozott partikat, a “beáldozzuk és majd lesz valahogyan” megközelítés távol állt tőle. Elemzéseiben mindig a tökéletesre törekedett, ha valamiben hitt,  nem volt könnyű meggyőzni annak ellenkezőjéről.

A versenyzés mellett párhuzamosan edzőként is magas színvonalú munkát végzett, tanítványai közül Horváth Ádám U20-as Európa Bajnoki aranyat és nemzetközi nagymesteri minősítést szerzett.

Rendkívül széleskörű ismereteinek köszönhetően a keze alatt megfordult több száz fiatal a sakkon kívül humán és természettudományi ismeretekkel is gazdagabb lett. Az utóbbi években a legnagyobb örömet az jelentette neki, amikor az éppen aktuális NB.II-es mérkőzésen  az általa edzett gyerekek alkották a csapat gerincét.

” A halállal nincs vége az életnek, mert a szív tovább dobog.
A lélek sosem hal meg.”

Horváth Tamás