Hanti-Manszijszkban megkezdődött a 2015/16-os Grand Prix-sorozat utolsó versenye

A szibériai Hanti-Manszijszkban megkezdődött a 2015/16-os Grand Prix-sorozat utolsó, ötödik versenye. Az első fordulóban az orosz Valentyina Gunyina a grúz Lela Dzsavashilt győzte le, a grúz derbit Nino Bacsiasvili nyerte meg Bela Hotanasvilivel szemben. A játéknap meglepetése az orosz házirangadón Olga Girja sötéttel elért győzelme Natalija Pogonyina ellen. Nagy csatában remizett az ukrán Natalija Zsukova és a kínai Ju Wenjun. Békés döntetlen született az iráni Sarasadat Khademalsarieh és az indiai Dronavalli Harika partijában, villámgyors lépésismétléses remi a francia Almira Szkripcsenko és az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk játszmájában.

art_0162

A sakkozás fellegvárának számító Hanti-Manszijszk zord idővel fogadta a GP-verseny résztvevőit, pénteken – 34 fokot mutatott a hőmérő. A sakkvilág elitjéhez tartozó nagymesternők mindegyike dicsérte a kitűnő szervezést, a kemény mínuszokra érthetően panaszkodtak, de vasárnapra már felmelegedést ígérnek, csak – 16 fok várható.

art_0396

Az első fordulóban a Grand Prix összetett pontversenyének megnyerésért, és ezzel a világbajnoki döntőn való részvételi jog megszerzéséért küzdők közül a háromszoros olimpiai bajnok orosz Valentyina Gunyina kezdett nyeréssel. A grúz Lela Dzsavahisvili sokáig jól tartotta magát, átmeneti gyalogáldozattal dinamikus egyensúlyt ért el, elhibázott bástyalépését követően már Gunyinánál volt az előny, sötét királyszárnyi gyalogjai védtelenné váltak, majd elindult a h gyalog győzedelmes útjára.

A torna első győzelmét a grúz Nino Bacsiasvili aratta, csapattársát, Bela Hotenasvilit kényszerítette megadásra. A nyitásban Nino hátrányba került, Bela kihagyta az esélyt, majd szokásos időzavarában ellenállás nélkül vesztett.

A játéknap meglepetése az orosz háziderbin született, Olga Girja sötéttel győzte le a sokat hibázó Natalija Pogonyinát.

A három döntetlen közül az ukrán Natalija Zsukova és a kínai Ju Wenjun összecsapása hozott igazi küzdelmet. A pontverseny második helyén álló Ju Wenjunnak Hanti-Manszijszkban a második helyet kellene elcsípnie, ha Gunyina nyerné a versenyt. Az exvilágbajnoknő Alek szandra Kosztenjuk sikere esetén a harmadik is elég lenne… Az érdekes végjátékban Ju Wenjun kockáztatott a végjátékban, mindketten vezérré változtaták szabadgyalogjukat, végül örökös sakk lett a csata vége.

A versenyre az indiai Dronavalli Harikát ismét a nagymamája kísérte el. Az iráni Sarasadat Khademalsarieh elleni partijában a sorozatos cserék vezettek a döntetlenhez. A francia Almira Szkripcsenko és Alekszandra Kosztenjuk barátnői remije 13 lépésig tartott.

Az első forduló eredményei:
Valentyina Gunyina (orosz, 2525) – Lela Dzsavahisvili (grúz, 2461) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 47)
Almira Szkripcsenko (francia, 2455) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2555) döntetlen (Skót megnyitás, 13)
Sarasadat Khademalsarieh (iráni, 2435) – Dronavalli Harika (indiai, 2543) döntetlen (Félszláv védelem, 31)
Nino Bacsiasvili (grúz, 2489) – Bela Hotenasvili (grúz, 2426) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 37)
Natalija Pogonyina (orosz, 2492) – Olga Girja (orosz, 2450) 0 – 1 (Szláv védelem, 49)
Natalija Zsukova (ukrán, 2448) – Ju Wenjun (kínai, 2580) döntetlen (Angol megnyitás, 49)

A 2. forduló párosítása:
Lela Dzsavahisvili (grúz, 2461) – Ju Wenjun (kínai, 2580)
Olga Girja (orosz, 2450) – Natalija Zsukova (ukrán, 2448)
Bela Hotenasvili (grúz, 2426) – Natalija Pogonyina (orosz, 2492)
Dronavalli Harika (indiai, 2543) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2489)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2555) – Sarasadat Khademalsarieh (iráni, 2435)
Valentyina Gunyina (orosz, 2525) – Almira Szkripcsenko (francia, 2455)

Verőci Zsuzsa