Gonda László lett az új ifjúsági szövetségi kapitány

 

 

Új ifjúsági szövetségi kapitányt bízott meg a Magyar Sakkszövetség. A zárt, meghívásos pályázat eredményeként Gonda László kapta meg a bizalmat 2021. április 1-től. Az ambiciózus nagymester fiatal kora ellenére kellően nagy tapasztalattal bír az ifjúsági sakkozók nevelése terén. A legfontosabb témákkal kapcsolatban személyesen kérdeztük meg őt.

Szövetségi kapitányként mi lesz a feladatod, miért felelsz majd? 

Első lépésként szeretnék egy olyan átlátható rendszert működtetni, ami alapján támogatást kaphatnak a legtehetségesebb ifjúsági sakkozók. Ez az Élő-pontok és az elért eredmények, helyezések alapján fog felépülni. Az Ifjúsági Bizottság elkezdett kidolgozni egy pontrendszert, ami nemsokára elkészül. Ezen közösen dolgozunk még, és ha az elnökség megszavazza, akkor az idei évtől él.

Kapitányként mik lesznek majd az első lépéseid?

A legelső az lesz, hogy az Ifjúsági Bizottsággal közösen az elnökség elé vigyük az új támogatási rendszert. A következő elnökségi ülésen prezentálni szeretném a céljaimat, és azt, hogy honnan hova szeretnék eljutni a megbízatásom ideje alatt.

Terveid szerint hogyan választod ki azokat a fiatalokat, akikkel dolgozni akarsz? 

Nem akarom a játékosok folyamatban lévő edzésmunkáját felülbírálni, persze, tanácsot szívesen adok. Mindenképpen meg kell ismernem a játékukat és az erősségeiket, mert ez egyrészt a kiválasztáshoz is elengedhetetlen, másrészt ez alapján tudom majd eldönteni, hogy a hasonló játék erejű játékos közül ki fog előrébb, és ki fog hátrébb leülni az ellenfelek csapatai ellen. Erre az edzőtáborok kiválóan alkalmasak. A játékos játéktudásán túl ismernem kell a gyerek természetét, edzőjét, sőt még a szüleit is.

Milyen módon segítitek majd a kiválasztottakat? 

Utófinanszírozást tervezünk, ahol majd a szülővel való egyeztetés során derül ki ,hogy az adott támogatást milyen mértékben fordítjuk az edzőjük edzéseire vagy a versenyeztetésre.

Mennyire lesz független a munkád a szövetségen belül? 

Úgy gondolom,hogy a felelősség az enyém, de közösen össze kell dolgozni az elnökséggel, az Ifjúsági Bizottsággal és magával a hivatallal is. Mindemellett fontos, hogy a felnőtt válogatottak kapitányaival is jó legyen a kapcsolat, mert kölcsönösen segíthetjük egymás munkáját. A lányok esetében már most látszik, hogy lesz átfedés az ifik és a felnőttek között, és remélem előbb-utóbb a férfiaknál is lesz majd érintett játékos.

Sok sikert kívánunk a munkádhoz!

Az interjút Sztipán Orsolya készítette