Giri nyert a korán hibázó Anand ellen, a címvédő túllépte a gondolkodási időt

A Bilbaóban zajló Chess Masters Final torna negyedik fordulójában a holland Anish Giri legyőzte az indiai exvilágbajnokot, Viswanathan Anandot. A címvédő könnyelmű futólépésével kettőd támadást nézett el, majd vezérét leadta bástya és futóért cserébe, de ez kevés ellenértéknek bizonyult. Anand a 37. lépésben túllépte a gondolkodási időt, Giri a nyeréssel befogta a kínai Ding Lirennel remiző amerikai Wesley So-t.

22335880328_e20dd5e827_c1

A torna doyenje, Viswanathan Anand és a legfiatalabb résztvevő Anish Giri kilencedszer mérkőzött meg. Először 2011-ben Wijk aan Zee-ben, a bilbaói torna első fordulójában és valamennyi klasszikus gondolkodási játszmájuk döntetlennel ért véget, Anand rapidpartiban kétszer nyert Giri ellen. A mai angol megnyitású összecsapásuk során az indiai exvilágbajnok már a megnyitásban figyelmetlen volt, kettős támadást nézett el.

girianand2_1944

Jobb körülmények között is „búcsúzhatott” volna el a gyalogjától, de sorozatban húzta a rossz lépéseket. Vezérét vesztette bástya és futó ellenében, ez nem jelentett elegendő ellenértéket. Anish Giri nem siettette az eseményeket, tartotta előnyét. Nem kis meglepetésre Anand elfelejtkezhetett a sakkóráról, mert a 37. lépésével egyidejűleg túllépte a gondolkodási időt. Eddigi pályafutása legrosszabb játszmájának nevezte a mai partit.

Giri hosszú nyeretlenségi sorozatot szakított meg, fontos győzelme értékes Élő-pontokat is jelentett számára, nagy eséllyel pályázik a világbajnok-jelöltségre, hogy a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov mellett másodikként Élő-ponttal bejusson a 8 résztvevős világbajnok-jelölti körversenyre.

A viadal első körében az amerikai Wesley So világossal játszva legyőzte a kínai Ding Lirent, második összecsapásuk döntetlennel fejeződött be. So kicsit kedvezőbb pozíciót ért el a nyitásban, a kínai olimpiai bajnok kiegyenlítette esélyeit, örökös sakkal ért véget küzdelmük. Giri és So 6-6 ponttal áll az élen, az utolsó játéknapon mérkőznek meg egymással.

A 4. forduló eredményei:
Ding Liren (kínai, 2782) – Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Királyindiai védelem, 53)
Anish Giri (holland, 2798) – Viswanathan Anand (indiai, 2803) 1 – 0 (Angol megnyitás, 37)

A verseny állása:
1-2.Wesley So és Anish Giri 6 pont
3-4. Viswanathan Anand és Ding Liren 3

Az 5. forduló párosítása:
Anish Giri – Ding Liren
Viswanathan Anand – Wesley So

Verőci Zsuzsa