Bilbaóban a So-Giri játszma dönti el az első hely sorsát

Bilbaóban, a Chess Masters Final ötödik fordulójában a holtversenyben vezető holland Anish Giri és az amerikai Wesley So játszmája is döntetlennel ért véget. Giri világossal a kínai Ding Lirennel, So sötéttel az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. A vasárnapi utolsó játéknapon a két éllovas egymással játszik, So vezetheti a világos bábukat, döntetlen esetén rájátszás dönti el az első hely sorsát.

22458206980_b2951a36b4_c

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, a holtversenyben vezető Wesley So és Anish Giri egymással küzd meg. A bilbaói viadal ötödik fordulójában két döntetlen született, az érdekesebb küzdelmet a címvédő Viswanathan Anand és Wesley So partijában láttuk. Az indiai exvilágbajnok az angol megnyitás mellett döntött, de a nyitást az amerikai nagymester jól megoldotta. Anandnak kellett vigyáznia, hogy leszerelje So akcióját, majd érdekes végjáték alakult ki.

Kölcsönösen szabadgyalogokra tettek szert, mindkettőjük gyalogja elérte az átváltozási mezőt, vezérvégjátékban folytatódott a csata. So másodszor is gyalogvégjátékra egyszerűsített, másodszor is vezérré változtak a szabadgyalogok, lépésismétlés lett az összecsapás vége, az amerikai nagymester a sakkok elől nem talált búvóhelyet.

22625360691_4f81421ae9_c

Anish Giri és Ding Liren a 17. lépésig megismételte a Szkopjéban, a Klubcsapatok Európa-kupáján látott Giri-Dominguez partit, a kínai nagymester választott más utat, a vezércsere után kisé kedvezőbb álláshoz jutott. Girinek kellett vigyáznia, sötét kezdeményezését kellett hárítania. Érdeklődéssel várjuk a befejező játéknapon a So-Giri játszmát, döntetlen esetén rájátszás döntené el az első hely sorsát.

Az 5. forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2798) – Ding Liren (kínai, 2782) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Viswanathan Anand (indiai, 2803) – Wesley So (amerikai, 2760) döntetlen (Angol megnyitás, 58)

A verseny állása:
1-2. Anish Giri és Wesley So 7 pont
3-4. Viswanathan Anand és Ding Liren 4

Az utolsó forduló párosítása:
Ding Liren – Viswanathan Anand
Wesley So – Anish Giri

Verőci Zsuzsa