Giang Tran Nam Európa-bajnok!

Giang Tran Nam Európa-bajnok a 8 éves fiúknál, Márkus Molli Amina és

     Krstulovic Alex 8. helyen zártak!

A 8. és 9. fordulóban szerezték a legkevesebb pontot játékosaink, 8 ponttal zárták mindkét játéknapot.

A 8. fordulóban Giang Tran Nam világossal már a megnyitásban nyert az addig hibátlan teljesítménnyel álló angol Royal Sheryas ellen, így beérte őt pontszámban, és a bajnoki címért játszik az utolsó napon.

Márkus Molli Amina világossal gyönyörűen játszotta túl török riválisát, de a könnyelműség megbosszulta magát, elszállt az előny, így döntetlennel végződött partija. Az utolsó játéknapon ő is éremért küzdhet, ha megveri az orosz Mikheevát sötéttel. Borhy Marcell világossal jó állást vesztett el, így 5 ponttal rendelkezik. Hajdu Márton Ábris sötéttel vesztett a 2. kiemelt orosz Vetokhin ellen, így ő is 5 ponttal várja az utolsó fordulót. Krstulovic Alex sötéttel nyert a macedón Velkovski ellen, így feljött 5,5 pontra. Kovács Judit egyhuzamban nyerhette volna 5. játszmáját is, a jóval több élővel rendelkező horvát Cvitan Ena ellen, de az időzavar megint közbeszólt, és döntetlennel zárult a küzdelem. Judit 5 ponttal a 23. helyről léphet előre az utolsó fordulóban. Öngüt Tamás Günes szétverte a lett Jazdanovs állását, így ő is 5 pontos, hasonlóan Gombócz Ferenchez, aki döntetlennel érte el ezt a pontszámot. Szücs Edina sokáig nagyon jól állt a lengyel Antolak ellen, de két hibának köszönhetően meggyengítette a királyállását, ami vezérvesztéshez vezetett. Palczert Mátyás és Tóth Nikoletta döntetlennel 4,5 egységgel áll, hasonlóan Deák-Sala Emíliához, aki nyeréssel jött fel egy pluszra. Sajnos Tóth Tímea és Bohus Ádám is vesztett a 4 pontosok közül. Koltai Dóra döntetlennel 4 pontos, hasonlóan Gehér Koppányhoz, aki világossal nyert.

A 9. forduló sikeresen alakult, hiszen Giang Tran Nam megnyerte utolsó játszmáját a 8 éves fiúknál, míg Márkus Molli döntetlennel, Krstulovic Alex pedig nyeréssel jött fel 6,5 pontra a 10 éves lányok és 14 éves fiúk korcsoportjában.

Giang Tran Nam sötéttel nagyon jól jött ki a megnyitásból a szerb Ljepic ellen, aki nem volt járatos ebben az állástípusban, így Nam gyors tisztnyeréssel lerendezte élete eddigi legfontosabb partiját. Ifjú tehetségünk 8 ponttal Európa-bajnoki címet szerzett, mivel angol vetélytársát legyőzte, és holtversenynél elsőként az egymás elleni eredmény számított. Nam végig nagyon éretten és magabiztosan játszott, egyedül Hajdu Márton Ábris ellen vesztett el egy nyert végjátékot, amely hiba még időben érkezett. Ezután már nem volt megállás, minden pontot Nam neve mellé írtak! Fantasztikus teljesítmény volt!

 

Márkus Molli Amina sötéttel jó megnyitásválasztásának köszönhetően végig jól állt Mikheeva ellen, de a zárt állásban nem hitte el, hogy megnyerheti játszmáját, így jobb pozícióból elfogadta az orosz lány remi ajánlatát. Nyeréssel 4. helyen végezhetett volna Molli, akinek végig volt esélye érmes helyen végezni. Mollinak minden adottsága megvan, hogy újra dobogón végezzen, de sokkal jobban kell magában hinnie. Most nagyon közel állt hozzá, és természetesen minden dicséretet megérdemel a versenyen nyújtott teljesítményéért.

Krstulovic Alex világossal megnyerte utolsó játszmáját a holland Van Dael Siem ellen, így feljött 6,5 ponttal a 8 helyre. Alex is nagyon felkészülten, magabiztosan és jól játszott az egész versenyen, viszont annyira szoros a 14 éves fiúk élmezőnye, hogy egyetlen megingás a 7. fordulóban meghiúsította az éremszerzés lehetőségét. Alex felkészültségére jellemző, hogy szinte az összes partijában jobban állt, de néhány játszmában nem sikerült nyerésig fokozni álláselőnyét, és döntetlennel menekültek vetélytársai. Ebben kell továbbfejlődni, akkor remélhetőleg ismét éremnek örülhet a következő világversenyén.

 

Borhy Marcell sötéttel nyerést szalasztott el Petkov ellen, időzavarban kétszer is lezárhatta volna a partit, de pontatlan lépéseivel egálra egyszerűsödött az állás. Marci is rendelkezik azzal a kvalitással, hogy a közvetlen élmezőny tagja legyen, viszont az utóbbi időben előjött időzavarai meggátolták ebben. Ezen a versenyen is legalább három olyan partit nem nyert meg, amiben konkrét nyerése volt, de elbizonytalanodott az időzavara miatt, és többször is rosszul döntött. Ha időzavarait leküzdi és a végjátékokban is magabiztosabb lesz, akkor ismét az élmezőnyben fogunk vele találkozni.

Tóth Nikoletta győzelemmel feljött a 25. helyre, amelyet 5,5 ponttal sikerült megszereznie. Nikoletta is jó hajrájának köszönheti ezt az eredményt, de ha nincs két megingása a verseny közepén, akkor még előrébb is végezhetett volna. Remélhetőleg sokat fog kamatoztatni a jövőben a versenyen szerzett tapasztalatokból, és tudja hasznosítani következő hazai és nemzetközi versenyeken.

Tóth Tímea sem szeretett volna lemaradni testvérétől, neki is sikerült győzelemmel a 25. helyet elérnie. Szép teljesítmény első nemzetközi versenyén Tímeának ez a szereplés.

Hajdu Márton Ábris utolsó játszmáját elvesztette az orosz Merdanov ellen, így ő is 5 ponttal végzett, de 7 évesen kiváló eredmény ez a 31. helyezés. Valószínűleg Marci elfáradt a verseny végére, amit idősebb és rutinosabb ellenfelei kihasználtak. Azért nagyon biztató volt látni a verseny elején nyújtott teljesítményét.

Bohus Ádám is megnyerte utolsó játszmáját, ezzel felzárkózott 5 pontra, de bosszantó, hogy nagyon sok pont benne maradt játszmáiban. Ádám kiváló játékos, és többször teljesített jól már nemzetközi szinten is, de muszáj lesz változtatnia a játszmáiban alkalmazott időbeosztáson, ha tovább szeretne lépni egy magasabb szintre.

Kovács Judit egyenlő állást vesztett el utolsó játszmájában, így 5 ponttal zárt. Lelkierejét bizonyítja, hogy borzalmas kezdés után egyhuzamban nyert négy játszmát, és feljött az élmezőnybe, de a verseny vége nem sikerült. Judit kiváló játékos, de időzavarait meg kell szüntetni neki is. Ha sikerül sokkal jobban beosztania idejét, akkor ugrásszerűen fog emelkedni élője és teljesítménye is.

Öngüt Tamás Günes elvesztette utolsó játszmáját, de nagyon taktikus látásmódjával több meglepetést is okozott a 14 éves fiúk mezőnyében, amit 71 élőnyeréssel is bizonyított. Tamás mindenkire veszélyes volt, viszont nem tudta tartósan az egész versenyen ezt produkálni. Játékában a stabilitást kellene fejleszteni, akkor nagyon erős játékos válhat belőle, és a versenyeken is az élmezőnyben fog végezni.

Gombócz Ferenc jobb pozícióból elvesztette utolsó játszmáját, így 5 ponttal a 43. helyen zárt, de kiválóan helytállt első ifjúsági nemzetközi versenyén. Kérdés, hogy alakult volna sorsa, ha megnyeri teljesen nyert állását az 5. fordulóban Oglaza ellen, aki ezzel a szerencsés nyerésnek köszönhetően is a 11. helyen zárt.

Szücs Edina elfáradt a verseny végére, sajnos nem sikerült a hajrá számára, és utolsó játszmáját is elvesztette. Nagyon jól indult a versenyen, több meglepetést is okozott játékával jóval magasabb élővel rendelkező játékosoknak is, de első Európa-bajnokságán rutintalansága miatt kihagyta lehetőségeit, ezért nem tudott előrébb végezni. Edina nagyon sokat fejlődött az utóbbi két évben, és remélhetőleg ezen a versenyen megszerzett tapasztalat is segíteni fogja a továbbiakban.

Gehér Koppány szintén megnyerte utolsó partiját, így 5 ponttal sikerként könyvelheti el ezt az eredményt. Koppány bizonytalanul indult a versenyen, de szépen összeszedte magát a hajrára, 4 pontot szerzett az utolsó 5 partijából.

Palczert Mátyás az utolsó fordulóban vesztett, így 4,5 ponttal a 63. helyen végzett. Matyi is sokáig jól állt a versenyen, de a hajrá neki sem sikerült.

Deák-Sala Emília 4,5 ponttal zárta első világversenyét amit sikerként kell elkönyvelnie. A rossz kezdését sikerült feledtetnie két nyeréssel, és utána már jól alkalmazkodott a körülményekhez.

Koltai Dóra vereséggel fejezte be versenyét, így 4 ponttal zárt. Dórának is első világversenye volt, ennek köszönhető, hogy nem sikerült előrébb végeznie, Dóra megérdemelte volna, hogy előrébb végezzen, mert rutintalansága miatt több pont benne maradt a játszmáiban.

Ugróczky Péternek nem sikerült a versenye, mivel sötéttel nem tudott pontot szerezni a magasabban rangsorolt játékosokkal szemben, így 3,5 ponttal zárt.

Palczert Hajnalka jól indult a versenyen, de ezután nem sikerült neki semmi sem, és sok pont maradt a játszmáiban, ezért nem sikerült jobban szerepelnie.

Palczert Botondnak hasonlóképpen nem ment a játék, mint testvérének Hajnalkának, neki is sok pont maradt a játszmáiban.

A versennyel kapcsolatos összes információ megtalálható a https://ecuyouth2017.ro/ honlapon.

Úgy gondolom sikeres Európa-bajnokságon vagyunk túl, ahol sikerült aranyérmet és két 8. helyezést szereznünk. A szervezők mindent megtettek a verseny sikeres lebonyolításáért, de voltak hibák is. A versenyterem normális volt, elfért benne 1142 játékos a bírókkal, de meleg volt klíma nélkül, és talán egy picit zsúfolt is. Emiatt sem engedték be normálisan a csapatvezetőket, csak egy pici sávba, ahonnan nem lehetett semmit sem látni. A játékosok kaptak vizet, de későn rakták be a hűtőbe, így meleg volt, és többször elfogyott. Minden szállás máshol volt. Voltak közelebbi, de rosszabb minőségű hotelek, és jobbak de távolabbiak, ami miatt többet kellett utazni a játékosoknak.

A magyar delegáció, a Phoenicia szállodában volt elszállásolva, ami 6,5 kilométerre volt a versenyteremtől, viszont kiváló körülményeket biztosított. Az internet is kiválóan működött, aminek köszönhetően mindenki normálisan tudott készülni, pedig több mint 700 ember volt itt elszállásolva. A szállás és étkezés kiváló volt, mindenki találhatott magának megfelelő ételt és italt is, habár a verseny vége felé minimálisan romlott a színvonal. A versenyen végig jó idő volt, a tengerben és a medencékben is lehetett fürödni, ami a kevés szabadidő eltöltését könnyítette meg mindenkinek.

Amit viszont érdemesnek tartok ismételten megemlíteni, hogy az időzavar lassan magyar betegség lesz! Fontos tudni a játékosoknak és az edzőknek, hogy az időzavarban elkövetett hibák száma drasztikusan csökkenti az eredményességet, amit mindenki tud, de valamiért nem tudunk tenni ellene. Számtalan olyan esettel találkoztam, amikor időzavarban elkövetett hibák miatt esett el egy válogatott játékos, vagy a magyar csapat az éremszerzés lehetőségétől világversenyen. Túlságosan kényelmesen osztják be a magyar sakkozók a játékidejüket, amin mindenképp változtatni kell, ha sikeresebbek szeretnénk lenni. Nagyon fontos azt hangsúlyozni, hogy a sakkban is döntő szerepet kap a sportbeli tulajdonságok előtérbe kerülése, vagyis a fizikai és pszichikai felkészülés, ami elkerülhetetlen a mai felgyorsult dinamikus sakkban. Úgy gondolom ennek a fejlesztésével is csökkenthető az időzavarok száma.

A magyar játékosok eredményei:

Ssz.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Hely.

Csoport

6

Giang Tran Nam

1561

1

1

0

1

1

1

1

1

1

8,0

1

Open U08

35

Hajdu Márton Ábris

1280

1

1

1

0

1

1

0

0

0

5,0

31

Open U08

26

Palczert Mátyás

1710

1

1

0

½

½

1

0

½

0

4,5

64

Open U10

8

Borhy Marcell

2178

½

1

½

½

1

1

½

0

½

5,5

28

Open U12

14

Gombócz Ferenc Jr.

2106

1

1

½

1

0

0

1

½

0

5,0

43

Open U12

21

FM

Krstulovic Alex

2261

1

1

½

1

½

½

0

1

1

6,5

8

Open U14

46

AIM

Öngüt Tamás Günes

2113

1

1

½

0

½

1

0

1

0

5,0

40

Open U14

67

Gehér Koppány

2017

½

0

½

0

1

1

0

1

1

5,0

51

Open U14

114

Palczert Botond

1784

0

0

1

½

0

0

0

0

½

2,0

121

Open U14

28

FM

Bohus Ádám

2305

0

1

½

1

1

½

0

0

1

5,0

32

Open U16

50

FM

Ugróczky Péter

2269

0

1

0

1

0

1

0

0

½

3,5

66

Open U18

23

Tóth Tímea

1048

1

½

0

0

1

½

1

0

1

5,0

25

Lányok 08

15

WCM

Márkus Molli Amina

1520

½

1

1

1

1

0

1

½

½

6,5

8

Lányok 10

34

Deák-Sala Emília

1333

0

½

1

1

0

0

1

1

0

4,5

49

Lányok 10

3

Tóth Nikoletta

1966

½

1

0

1

0

½

1

½

1

5,5

25

Lányok 12

58

Palczert Hajnalka

1483

0

1

1

0

0

0

1

0

0

3,0

80

Lányok 12

34

Koltai Dóra

1800

½

½

1

0

½

0

1

½

0

4,0

55

Lányok 14

18

Kovács Judit

2042

½

0

0

1

1

1

1

½

0

5,0

33

Lányok 16

19

Szücs Edina

2023

1

0

1

½

1

½

0

0

0

4,0

29

Lányok 18

 

Varga Péter csapatvezető