Kiváló befejezés a szabadnap előtti fordulóban,

Gaál Zsóka holtversenyben vezeti korcsoportját!

Az 5. fordulóban 2,5 ponttal lettünk gazdagabbak, Gaál Zsóka és Juhász Judit nyert hosszú küzdelem után, Szadai Dávid döntetlennel zárt, Csíki Endre pedig veszített. Zsóka játszott a legtovább ezen a napon a magyarok közül, 5 és fél óra után jött ki örömmel telt arccal a versenyteremből. Zsóka szépen átverte bolgár ellenfelét a megnyitásban, amivel egy teljesen ismeretlen állásba kényszerítette Ivanovát, aki emiatt sok felesleges és rossz lépést is tett. Ezután már csak az volt a kérdés, mikor sikerül nyerésig fokoznia Zsókának sokkal jobb, de viszonylag zárt állását. Végül addig alkalmazta a pozíciós lavírozás elemeit az ifjú tapolcai játékos, amíg végső hibázásra késztette sötétet, és a 98. lépésben mattal érvényesítette a papírformát. Ivanova nem fogja zárja pozitív emlékei közé zárni Zsókát, hiszen a tavalyi világbajnokságon az utolsó fordulóban vesztette el a játszmáját, és ezzel a világbajnoki címét, és most sem volt semmi esélye (közben az Európa-bajnokságon játszottak egy döntetlent) a pontszerzésre.

  gaal_zsoka_ivanova  

Juhász Judit világossal végig kézben tartotta a partit, pici álláselőnyét pedig fokozatosan növelte ír vetélytársával szemben, aki végül elveszett a pozíció rejtelmeiben, és vesztett. Fantasztikusan egységes, kiváló játszma volt, ami mutatja a tapolcai versenyző játékerejét. Szadai Dávid sötéttel nagyon szépen játszott végig a grúz Mumladze ellen, de a végjátékban egy totálisan nyert állásban, érthetetlen módon elfogadta ellenfele döntetlen ajánlatát. Ezzel fél pontot veszni hagytunk a felzárkózás reményében, de a játékkal mindenképp elégedettek lehetünk, ami fontos szempont a további partikat tekintve. Csíki Endrének nem sikerült meglepnie azeri vetélytársát a megnyitásban, mivel egy nagyon dinamikus pozícióban egy pontatlan lépés következtében hátrányosabb állásba keveredett sötéttel. Ilyasli kezdeményezéshez jutott, álláselőnyét pedig anyagi előnnyé változtatta, viszont ebben a pillanatban nagyon szépen kezdett védekezni Endre, és kiváló ellenesélyeket talált a középjátékban, amivel már elérhető közelségbe került a döntetlen, de egy újabb hiba után világos megtalálta a sötét király gyengeségét, és nyert. Nem volt pontszámban eredményes parti, de pozitív eleme volt a védekezés és az ellenesélyek megragadása a középjátékban, amivel nagyon megnehezítette Endre az azeri fiú helyzetét.

A 6. játéknapon gyűjtöttük eddig a legtöbb pontot ezen a világbajnokságon, három győzelem mellett egy döntetlennel 3,5 egységet gyűjtöttek ifjú reménységeink. Gaál Zsóka megszerezte ötödik győzelmét is, a kínai Wei nem érezte az állás rejtelmeit, és mattadás helyett, a centrum széthullásával kellett foglalkoznia, amit sötéttel ifjú reménységünk kiválóan használt ki, és anyagi előnyét pedig szép technikával érvényesítette. Hiba nélküli játszma volt, amivel Zsóka a 10 éves lányok mezőnyének elejére ugrott 5,5 ponttal. Csíki Endre világossal meglepte a litván Horobrijst, aki szintén nem érezte az állás adottságait, és gyorsan gyalogot áldozott, de vesztére. Sötétnek semmilyen ellenjátéka nem akadt, csak világossal Endrének, aki már egy igazi látványos gyalogáldozatnak köszönhetően, tisztjeivel behatolt sötét 7. sorára, és elsöpört minden védelmet. Ezzel Endre a 3,5 pontosok táborához csatlakozott, és a holtversenyes 38. helyen áll jelenleg. Juhász Judit megszerezte harmadik győzelmét is, így 4 pontjával felzárkózott a közvetlen élmezőny mögé a holtversenyes 12. helyre. Judit szépen jött ki a megnyitásból, és sikerült bonyolítania az állást, de a középjátékban túl nagy kockázatot vállalva ellenesélyeket adott Mihailovának, aki nem tudott élni ezzel, és a taktikai csatát simán elvesztette. Szépen fel volt építve a játszma, ügyesen kiaknázta Judit az állás adta taktikai elemeket, de a királyára jobban kell ügyelnie. Szadai Dávid világossal szépen kijött a megnyitásból, de egy óvatlan lépéssel gyalogot vesztett a középjáték elején, ami után ügyesen küzdve elérte a fél pontot a végjátékban a dél-afrikai Senekal ellen. Dávid ügyesen védekezett, végre felvette a világbajnokság ritmusát, és már nincs annyira megilletődve, mint a verseny elején. Hinnie kell magában, akkor fog több játszmát is megnyerni, és felzárkózni a középmezőnyhöz.

szadai_davidjuhasz_judit  csiki_endre_2

A nap végén egy kis meglepetéssel készültek a tapolcai szülők, hiszen egy fantasztikus gitárszólóval és énekkel lepték meg Juhász Juditot (és a csapatvezetőt a szobájában), aki ezen a napon ünnepelte 12. születésnapját, csodálatos estévé varázsolva eddigi legeredményesebb napunkat.

A szabadnap után remélhetőleg ott folytatják játékosaink, ahol abbahagyták, vagyis sok győzelemmel.

A fordulók magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek, 48 játszmát élőben is lehet követni a http://www.e2e4.ge/ honlapon.

Ssz.

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

Pont

Hely.

Csoport

31

 

Csíki Endre

2051

1

½

0

1

0

1

3,5

57

Open U12

69

 

Szadai Dávid

1164

0

1

0

0

½

½

2,0

110

Open U08

10

 

Juhász Judit

1896

1

0

0

1

1

1

4,0

26

Lányok U12

3

WCM

Gaál Zsóka

1763

1

½

1

1

1

1

5,5

1

Lányok U10

A 7. forduló párosítása:

A.

Ssz.

 

Név

Élő

P.

Er.

P.

 

Név

Élő

Ssz.

23

50

COL

Cardoso Cardoso Jose Gabriel

1930

 

HUN

Csíki Endre

2051

31

54

69

HUN

Szadai Dávid

1164

2

 

2

GEO

Khubulava Gabriel

0

105

9

10

HUN

Juhász Judit

1896

4

 

4

USA

Zhu Evelyn

1661

38

1

3

HUN

Gaál Zsóka

1763

 

TKM

Shohradowa Lala

1369

38

Varga Péter csapatvezető