Gaál Zsóka aranyérmet szerzett a 8 éves lányok csoportjában, ami teljesen megérdemelt győzelem volt, habár az utolsó fordulóban nyernie kellett a végső győzelemhez. Zsóka végig vezetett a lányok között az utolsó előtti fordulóig, ahol “külső körön” megelőzte egy szlovák kislány, de a végére minden a helyére került. Zsóka kihasználva ellenfele hibáit, magabiztosan hozta a nyerést, így 5,5 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte vetélytársát. Meglepően éretten játszott az egész verseny alatt, és még az élen végzett fiúknak is komoly ellenfele volt, többen is szerencsével menekültek Zsóka karmai közül.

Persányi Barnabás ezüstérmes lett a 10 éves fiúk között! Barnabás végig az élmezőnyben harcolt, végig jól játszott, holtversenyben végzett az első helyezettel is, de a vetélytársnak 1,5 ponttal jobb volt a javított Buchholza, így “meg kellett elégednie” a második hellyel, pedig megérdemelte volna, hogy előrébb végezzen. Az utolsó fordulóban őt sem zavarta a tét, magabiztosan verte ellenfelét. Barnabás is szenzációsan játszott.

Vanczák Tamásnak, Demeter Dorinának és Gömböcz Zsófiának volt még jó esélye éremszerzésre, de sajnos lecsúsztak játékosaink a negyedik és ötödik helyre. Tamás jól indult, végig az élmezőnyben játszva elrontotta a verseny hajráját, ezért csúszott le a dobogós helyről a 12 éves fiúk között, pedig az esélyei megvoltak. A holtversenyes harmadik helyezettel egyforma volt a javított Buchholz értéke is, de az ellenfelei által összegyűjtött pontok már nem neki kedveztek. Jól játszott, a végére talán elfáradt. Dorina is ügyesen játszott végig a 10 évesek között, több játszmában is nyerőesélye volt, amit talán a rutintalansága miatt nem sikerült kihasználni, így ő is éppen lecsúszott a dobogóról. Zsófia gyenge rajt után hármas nyerősorozattal magasabb élővel rendelkező játékosok ellen is nyerve, éremért játszott szintén az utolsó fordulóban, de sötéttel nem sikerült a bravúr, így ötödik pozícióban végzett a 12 éves lányok között.

Bodó Boglárka első nemzetközi megmérettetésén hatodik helyen zárt a 8 éves lányok között, ami jó hajrájának köszönhető, de látszott rajta a megilletődöttség, ezért nem sikerült a még jobb teljesítmény.  Rónai Ákos Balázs kilencedik lett a 10 éves fiúk között, ami talán elmarad a várakozásoktól, de sokkal több volt a játszmáiban. Két egyenlő bástyavégjátékot vesztett, ami miatt nem volt most esélye érmet szerezni. Erejére és küzdőképességére jellemző, hogy ezután is feltornázta magát az élmezőny közelébe, és ha az utolsó fordulóban nyer a későbbi győztes észt fiú ellen, akkor ötödik helyen végezhetett volna. Sajnos egyenlő állásban rossz tervet választott és vesztett.

 

Varga Péter

 

 

Beszámoló a 8. és 9. forduló eseményeiről

 

8 éves csoport:

Gaál Zsóka 1246 – Makkar Rajat 1388: 0-1

Fájó vereség, Zsóka fantasztikusan nagyot játszott, küzdött a döntetlenért, ami végig megvolt, sajnos abszolút remi állásban nem folytatta jól a gyalogvégjátékot, és vesztett.

 

Bodó Boglárka erőnyerő volt ma.

 

10 éves csoport: 

Rónai Ákos 1702 – Krasteva Beloslava 1447: 1-0

Ákos d4-es nyitás után szépen állt, a középjátékban  tisztelőnyt szerzett, biztosan nyeri a játszmát!

 

Tomasi Elise 1532 – Persányi Barnabás 1737: 0-1

Barnabás sötéttel a Szicíliai védelemből egyenlő, bonyolult középjátékot hoz ki. A végjátékra Barnabásnak gyalogelőnye lett, és biztosan nyert!

 

Demeter Dorina 1467 – Subjakova Kristina 0: 1-0

Dorina a megnyitás után nem állt túl jól, a végjátékban már remi állásban az ellenfél nagyot hibázott, amit Dorina ügyesen kihasznált, és szépen nyert!

 

12 éves csoport: 

Gatineau Yovan 1983 – Vanczák Tamás 1839: 1-0 Nagyon fájó vereség.

Tamás az éles Budapesti cselt játszotta sötéttel. Bonyolult állásban elég sok időt elhasznált, amikor már nagyon kedvező nyerőesélyes volt az állása, akkor időzavarban sajnos elnézett egy 4 lépéses mattot!

 

Gömböcz Zsófia 1633 – Sabiani Chjara 1502: 0,5-0,5

Nagyon változatos hullámzó játékban alakult ki a remi, a végjátékban sokszor gyanúsan állt Zsófi, de a végállásban nyert végjátékot adott remire.

 

Az utolsó forduló eseményei:

 

8 éves csoport:

Gaál Zsóka 1246 – Mjatezs Ivans : 1-0

Zsóka ügyesen kihasználta ellenfele pontatlanságait, és jól játszva biztosan nyert. Ezzel Uniós bajnok lett!!!

 

Bodó Boglárka 0  – Simalcikova Sara 0:  1-0

Bogi ügyesen lenyerte ellenfele vezérét, ezzel 4 pontot gyűjtve hatodik lett a lányok versenyében.

 

10 éves csopor :

Persányi Barnabás 1737 – Dimitrescu Matei 1692: 1-0

Barnabás jó játékkal érvényesítette jobb állását, és a végjátékban szerzett gyalogelőnyét. Ezzel ezüstérmet szerzett!!!

 

Pedoson Georg 1657- Rónai Ákos 1702: 1-0

Ákos nagy csatában vesztett sajnos, ezzel a 9. helyre futott be.

 

Bauer Jan ( 0) – Demeter Dorina 1467 : 0,5-0,5

Dorina változatos játszmában remizett, a végjátékban ügyes játékkal tartotta ki a gyaloghátrányos bástyavégjátékot, ezzel negyedik a lányok között.

 

12 éves csoport: 

Vanczák Tamás 1839 – Bango Lukas 1935 : 0-1

Nagyon fájó vereség. Tamás nagyon éles ellentétes oldalra sáncolt változatban törekedett nyerésre játszani, és nagyon ígéretesen állt, de sajnos támadása nem ütött át és a végjátékban gyaloghátránya miatt vesztett. Tamás így negyedik lett, azt gondolom nagyon ügyesen játszott, sokkal több volt a játékában. A második hely reális lett volna számára, ha jobban koncentrál a hajrában!

 

Nechita Vlad Mihai 1608 – Gömböcz Zsófia 1633: 1-0

 

Zsófia sajnos a nyitásban gyaloghátrányos állásba került, amit nem sikerült ellenjátékkal kompenzálni  így játszmavesztés lett a vége.

Zsófia így ötödik helyen zárta a lányok versenyét.

 

A verseny körülményeivel általában mindenki elégedett volt, gyakran bosszantó volt az internet megszakadása, előfordult, hogy órákon keresztül nem volt internet az épületben.

 

Összességében az eredménnyel elégedettek lehetünk: 1 arany, 1 ezüst, 2 negyedik, 1 ötödik, 1 hatodik, 1 kilencedik helyezést szereztünk !!!

 

Az eredmények megtekinthetőek a következő honlapon

http://chess-results.com/tnr143004.aspx?lan=1&art=1&rd=8&turdet=YES&flag=30&wi=984

 

 

Kosztolánczi Gyula