EU Bajnokság Kouty nad Desnou 7. játéknap eseménye

A  hetedik forduló felemásan sikerült:  7 játszmából 3,5 pontunk lett, lehetett volna sokkal jobb is.

 

8 éves csoport: 

Bui Bao 1576 – Gaál Zsoka 1246: 1-0  Nagyon fájó vereség.

Zsóka a modern védelmet játszotta, amire ellenfele az f4-es Osztrák támadást játszotta nem túl erősen a középjátékban. A német játékosnak térelőnye volt,  de Zsóka ügyesen védekezett, több jó ellentámadása lehetett volna, amik sajnos kimaradtak  A negyedik órában, amikor   már Zsókának legalább remije volt, sajnos egy nagyon szerencsétlen Fh4 után vesztett. Azt hiszem Zsóka a negyedik óra végére elfáradt, de így is első helyen áll a lányok között fél pont előnnyel.

 

Kusa Stella 0 – Bodo Boglárka 0: 1-0

Orosz védelmet játszottak, a hullámzó középjátékban egymás hibáiból éltek a sakkozók. Először  az ellenfél került előnybe, később Boginak volt többször nagy esélye a győzelemre, amik sajnos kimaradtak. Végül az ellenfél tisztelőnyével nagy nehezen nyert .

Bogi sajnos kapkodott kritikus állásokban, pedig győzelme esetén jól állt volna a lányok versenyében.

 

10 éves csoport:

Vantuch Lucian 1469 – Demeter Dorina 1467: 0,5-0,5

Szicíliai védelem ellen az ellenfél a Morra cselt játszotta, ritka Ff4-es felépítéssel. Dorina szépen kifejlődött és megtartotta gyalogelőnyét, sőt a végjátékban Dorinának 2 gyalogelőnye is volt nagyon jó nyerőeséllyel, de a negyedik órában elszállt az előny és az 1 bástyás végjáték remi lett.

 

Leonors Jegors 1341 – Rónai Ákos 1702: 0-1

Ákos a Szicíliai védelem Paulsen változatát játszotta, korai b5-el. Az ellenfél hamar elnézte az e4 centrumgyalogját és Ákos kis izgalmak után megnyerte a játszmáját. Nagy hajrával még előkelő helyezést érhet el.

 

Horobrijs Danilis 1548 – Persányi Barnabás 1737: 0,5-0,5

Barnabás e4-re b6, Fb7-el ritka változatot játszott meg, ami után a középjátékban ellentétes oldalú sáncolások jöttek. Barnabás erős kombinatív játékkal szétverte ellenfele királyállását egy tisztáldozattal. Nagy izgalmak után Barnabásnak nyert minőségelőnyös végjátéka alakult ki, amit sajnos remire rontott.

Barnabás nagyon bátran jól játszik , harmadik helyen áll a véghajrában.

 

12 éves csoport:

Nehyba Martin 1695 – Vanczák Tamás 1839: 0,5-0,5

Sziciliai védelem Pelikán változata jött elő korai e5-el. Gyors cserék után ellentétes színű futók maradtak és a remi állásban 22 lépésben békekötés történt.

Tamás holtversenyben a második helyen áll 2 fordulóval a verseny vége előtt!

 

Gömböcz Zsófia 1633 – Schneider Jana 1803 : 1-0 Nagyon értékes győzelem!

 

Zsófia Skót játékot játszott, nyitásban és  középjátékban is kedvezően állt, erős e gyalogja leszorította sötét állását. Később minőség előnyt szerzett, végül a döntő királyszárnyi támadás eldöntötte a pont sorsát!

Zsófia szépen tör előre a versenyben, mesterhármast ért el, így 3-4 helyen áll a lányok versenyében!

 

 

Kosztolánczi Gyula