Tisztelt Ifjúsági Versenyzők, tisztelt Szülők!
 
Az elmúlt hónapokban több ifjúsági játékos vonatkozásában is előkerült a 2023. évi ifjúsági támogatási keret kérdése, nem egy játékos, illetve család számított rá, hogy a 2022. évhez hasonlóan, az akkori kiírás szerinti eredmények alapján idén is felhasználható lesz egy hasonló összegű támogatási keret.
 
A Magyar Sakk Szövetség 2023 márciusában megválasztott új vezetése e tekintetben rendkívül kellemetlen helyzetben találta magát: az előző vezetés idején – az MSSZ vezetőitől kapott tájékoztatás alapján – az MSSZ-nél dolgozó kollégák közül többen is olyan utalásokat vagy kijelentéseket tettek, amelyek szerint a 2022. évi ifjúsági támogatási program a 2023. évben folytatódik. Történt ez anélkül, hogy erről bármilyen elnökségi határozat született volna, és főleg anélkül, hogy a kormányzattól bármilyen ígéret lett volna az ifjúsági sakkozás idei támogatására. 
 
A sportágunk számára sajnálatos módon a költségvetési megszorítások miatt a kormányzat úgy döntött, hogy az ifjúsági támogatási keretet korábban finanszírozó Sport XXI Programot idén csak az olimpiai sportágak utánpótlás-nevelésének támogatására fordítja, amibe a sakk nem tartozik bele. Röviden: az eddig megszokott évi 25 millió Ft helyett idén eddig 0 Ft áll az ifisakkozás rendelkezésére, a Maróczy Sakkiskola első félévét is olyan forrásból fizettük ki, amelyből a második félévben működési költségeket kellett volna fedezni. 
 
A magam részéről végtelenül sajnálom ezt a méltatlan helyzetet, az ifjúsági sakkozók és családjaik a legkevésbé érdemelték meg azt, hogy megvezessék őket, különös tekintettel arra, hogy az ifjúsági sakkozás legnagyobb szponzorai sajnos hosszú ideje épp a szülők. Törekszünk rá, hogy az év utolsó harmadára valamilyen mértékben sikerüljön előteremteni az ifjúsági sakkozást támogató forrásokat, és legalább részben kompenzálni az elmaradt támogatást, de ezt megígérni nem tudom. A dolgok jelen állása szerint a 2022. évi támogatási program idén nem folytatódik, az erre való utalások/ígéretek felelőtlenek voltak, és még egyszer rögzítem: sem az MSSZ Elnökségének a döntését, sem a kormányzat erre utaló ígéretét nem tudták maguk mögött. 
 
A kialakult helyzetet helyrehozni már nem lehet, csak azt az ígéretet tudom tenni, hogy amíg ez az Elnökség és Ifjúsági Bizottság irányítja az MSSZ-t, illetve az ifisakkozást, addig csak olyan forrásokra vonatkozóan teszünk utalást vagy ígéretet, amelyekről biztosan tudjuk, hogy rendelkezésre fognak állni.
 
Megértésüket köszönöm, az MSSZ iránti esetleges neheztelésüket megértem.
 
Megbecsüléssel,
 
Polyánszky Zoltán dr.
MSSZ elnök