Elnézések, baklövések után Carlsen idegtépő küzdelemben megnyerte a vb-döntő 10. partiját, kiegyenlített

A New Yorkban zajló világbajnoki döntő tizedik játszmájának megnyerésével a címvédő Magnus Carlsen kiegyenlített. A partit egypontos előnnyel játszó kihívója, Szergej Karjakin kétszer is, a 20. és a 21. lépésben is fonalasan döntetlenhez vezető folytatást szalasztott el. Hátrányosabb állásba keveredett, hősiesen próbálta védeni pozícióját, de a hosszas manőverező küzdelemben az újabb bakija már végzetes volt. Carlsen 75. lépésben aratott győzelmét híveinek nagy ovációja köszöntötte, a világbajnok is nagyon örült az idegtépő csatában kivívott sikerének, Karjakint gyorsan szembesítették, hogy mekkora esélyt szalasztott el. A párharc 5-5-re áll, szombaton és hétfőn kerül sor a 11., majd a 12. partira, kétjátszmás minimeccs dönti el a világbajnoki cím sorsát, 6-6 esetén rájátszás.

carlsen10

Örökké emlékezetes marad a világbajnoki döntő tizedik játszmája, amelyet elnézések, baklövések tarkítottak, hogy az idegtépő küzdelem után a norvég világbajnok Magnus Carlsen felhőtlenül örülhetett az eredménynek, győzelmével kiegyenlített.

carlsenkarjakin10

A párharc során a hatodik spanyol megnyitású ütközetet láttuk, ezúttal az anti-berlini változatot. Magnus Carlsen 6.Fg5-tel kissé meglepte Szergej Karjakint, a kihívó némi tűnődést követően a legbiztonságosabb változat mellett döntött. A címvédő a 13. lépésre használt fel 28 percet, Karjakin két húzására 42-öt. A 19. lépésben Carlsen nagyot hibázott, a világoson mozgó futók cseréjével kinyitotta az f vonalat, és többé az f2 gyalogot nem védhette. Nehezen tudta leplezni csalódottságát, de túl sok információt nem adhatott ellenfelének, aki nyugodtan ült a táblánál.

Nem gondoltuk volna, hogy Karjakin nyugodtsága nem abból fakad, hogy látja a fonalas döntetlenhez vezető folytatást, nehezen hittünk a szemünknek… Carlsen következő lépésével ismételten felkínálta az esélyt, Karjakin másodszor sem élt az óriási lehetőséggel. A remit elmulasztva hátrányosabb állásba került, nehéz védekezés várt rá.

carlsen_karjakin_pawnwin

A feszültség egyre nőtt, Carlsen sem húzta mindig a legjobb lépéseket. Hosszas manőverezés kezdődött, Karjakin a döntő hibát az 56. lépésben követte el, később még egy pillanatban megnehezíthette volna a világbajnok győzelmét.

carlsenhappy

Magnus Carlsen nagyon örült az egyenlítésnek, a partiban elkövetett hibáknak kevésbé. Egészen megdöbbentő volt, hogy Karjakin csak a sajtótájékoztatón szembesült a kihagyott eséllyel, a döntetlennel egy lépéssel közelebb került volna a nagy álmához, a világbajnoki cím megszerzéséhez. Tíz parti után most kétjátszmás minimeccs dönt, 6-6 esetén rájátszás.

Nem lesz könnyű dolga Karjakinnak és stábjának, hogy feledjék a nagy bakit, és a szombati 11. partira hideg fejjel tudjanak készülni. Hétfőn a bejező játszmában Carlsen lesz a világos. Döntetlen, 6-6 esetén rájátszás döntene, amit Magnus Carlsen 26. születésnapján, november 30-án játszanának le, ezen a napon tervezik a „koronázást” is.

A világbajnoki döntő 10. játszmája:
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 75)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 5 – 5

1.játszma: Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Trompowski támadás, 42)
2. játszma: Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
3. játszma: Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
4. játszma: Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
5. játszma: Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Olasz megnyitás, 51)
6. játszma: Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
7. játszma: Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 33)
8. játszma: Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 52)
9. játszma: Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 74)
10, játszma: Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 75)

Verőci Zsuzsa