Az idei Mitropa Kupát Németországban, Apoldában rendezik meg, február 14-23-e között. A táblához ülnek a magyar fiatalok is, férfi és női csapatainknak egyaránt drukkolhatunk.
A verseny előtt háromnapos edzőtáborban vehetett részt a férfi csapat. A fiúk egyöntetű véleménye az volt a verseny célját illetően, hogy a németeket legyőzzék. Hogy miért éppen a németeket? Többek között erre is válaszolt az ifjúsági szövetségi kapitány, Gonda László.

A Mitropa Kupára felkészítő versenyként tekintünk az Olimpia vonatkozásában. Ezért az volt a koncepciónk ,hogy a férfi csapat az U25-ös Olimpiai kerettagokból kerül kiválogatásra, a hölgyek pedig többségében a felnőtt női B keretből.
A férfi csapatunk név szerint: Krstulovic Alex, Juhász Ágoston, Vanczák Tamás, Pásztor Balázs, Karácsonyi Gellért lesznek. A hölgyek: Terbe Julianna, Demeter Dorina, Terbe Zsuzsanna, Gaál Hanna Krisztina, Karácsonyi Kata. Az elmúlt évekkel ellentétben most nem egyedül leszek kint a két csapattal mint kapitány, hanem a lányok mellé velünk tart erősítésként a női Olimpiai B válogatott kapitánya, Galyas Miklós is.

Miért emelték ki a fiúk a németeket?

A német csapat nagyon erős csapat, talán az elmúlt évtizedek legerősebb Mitropa csapata. A tartalék játékosuk is 2600 felett van. Őket legyőzni finoman fogalmazva nem lesz könnyű, de a sakkban nem létezik olyan,hogy esélytelen, hiába nagy az ÉLŐ pontban a különbség!

Mivel foglalkoztatok az edzőtáborban?

Az edzőtáborban a fő témánk egy középjáték szerkezet volt, ami mély pozíciós tervek tömkelegét tartalmazta. Végeztünk számolási feladatokat, és gyakorló meccseket játszottak a fiatalok.

Neked is plusz feladatot jelentenek a tábori edzések?

Természetesen! Általánosságban elmondható rólam, hogy sokat készülök az edzésekre. Ráadásul itt a játékosok már többségében erős nemzetközi mesterek, felkészületlenül benne lehetne a pakliban, hogy kevés új dolgot tudok nekik mutatni.

Milyen eredményre számítasz?

Jó forma, plusz egy kis szerencse, és akkor bármi lehet! A mezőny első felével elégedettek lennénk a fiúknál, a lányoknál jó esélyünk van az éremre.

Sok sikert kívánunk!