Dr. Fleisz János Életműdíjat kapott

A kolozsvári Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 2022. április 9-én, 70. életéve betöltése után Életműdíjat adott dr. Fleisz János történész egyetemi tanárnak. Ebben az érint meg különösen is minket, hogy kimagasló tudományos teljesítménye mellett méltatták a sakkban kifejtett sokoldalú és igen jelentős tevékenységét is.

Fleisz János 1951. június 3-án született Nagyváradon. Ott érettségizett és végzett a Tanárképző Főiskolán, majd a kolozsvári egyetemen szerzett történész diplomát. Kandidátusi disszertációját 1995-ben védte meg Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, amikor a PhD címet is megkapta. 1999-ben Bukarestben a tudományok doktora címet is megszerezte. Nagyváradi egyetemek mellett a budapesti ELTE és a Pécsi Tudományegyetem vendégtanára is volt.

20 önálló kötete mellett másik 20 könyve társszerzőkkel született, idén is van 2 kötete megjelenés alatt!

Sokoldalú sakkozó-tevékenysége: nemzetközi sakk versenybíró, aki Romániában és Magyarországon sok jelentős versenyen működött. Nálunk például Debrecenben az Európa-csapatbajnokságon (ahol Kaszparovot is bíráskodta), Romániában országos bajnokságok döntőiben. Négy országban jóval száz fölötti versenyt vezetett. Egyesületek létrehozója Nagyváradon, sokéves versenysorozat megteremtője Félix-fürdőn, sakkrovat vezetője és alkalmi cikkíró, oktató (román bajnoki döntőbe jutó tanítványokkal), versenyzőként megyebajnokságon 2. helyezett kétszer is.

Magas tudású, szorgalmas, nyelveket beszélő, megnyerő személyiség – akinek itt teljes bemutatására nem vállalkozhatunk. Ami biztos: jó helyre került az Életműdíj – egyébként számos korábbi díja mellé.

Bottlik Iván