Dortmundban Vachier-Lagrave értéjes győzelemmel rajtolt, sötéttel győzte le Caruanát

A címvédő amerikai Fabiano Caruana vereséggel rajtolt a dortmundi 44. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen. A francia Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelmű partiban higgadtan védekezett, Caruana túlerőltette a támadást, időzavarban többször is hibázott. A játéknapon még az orosz Jevgenyij Najer nyert a német Rainer Buhmann ellen. A kubai Leinier Dominguez Perez remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, a német Liviu-Dieter Nisipeanu az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjovval.

Caruana__-Vachier-Lagrave

A torna első fordulójának rangadóját a címvédő amerikai Fabiano Caruana és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszotta. A várakozásnak megfelelően a szicíliai védelmű partiban nagy taktikai csata bontakozott ki. A különböző oldalra sáncolás mellett Caruana királyszárnyi gyalogrohamot indított, Vachier-Lagrave a vezérszárnyon keresett ellenjátékot. Fabiano túlerőltette a támadást, időzavarban többször is hibázott, míg Maxime a higgadt védekezés után átvette a kezdeményezést, értékes győzelmet aratott.

Dominguez-Kramnik

Nagy érdeklődéssel várjuk a második fordulóban Vlagyimir Kramnyik elleni összecsapását. A tízszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok a spanyol megnyitás berlini változatában remizett a kubai Leinier Dominguez Perezzel.

A viadal újoncai, a moszkvai Aeroflot-verseny megnyerésével indulási jogot szerző orosz Jevgenyij Najer és a német Rainer Buhmann francia védelmű ütközete fordulatokban gazdag volt. Kimaradt remit biztosító folytatás, nyerést adó változat, az utolsó hibát Buhmann követte el, s ez a játszma elvesztésével járt.

A német Liviu-Dieter Nisipeanu és az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov játszmája sem volt hiba nélküli, hol az egyik, hol a másik fél esélyeit láttuk kedvezőbbnek, döntetlen lett a találkozó vége.

Az első forduló eredményei:
Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2674) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2706) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 51)
Jevgenyij Najer (orosz, 2687) – Rainer Buhmann (német, 2653) 1 – 0 (Francia védelem, 34)
Fabiano Caruana (amerikai, 2810) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2798) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2713) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2812) döntetlen (Spanyol megnyitás, 54)

A 2. forduló párosítása:
Maxime Vachier-Lagrave – Vlagyimir Kramnyik
Rainer Buhmann – Leinier Dominguez Perez
Ruszlan Ponomarjov – Jevgenyij Najer
Liviu Dieter-Nisipeanu – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa

Fotók: Dagobert Kohlmeyer