Dortmundban július 12. és 20. között rendezik meg a 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 19-es kategóriájú, 2715-ös Élő-pontátlagú, nyolc résztvevős viadalon címvédőként az angol Michael Adams játszik. A tíz dortmundi elsőséggel büszkélkedő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik huszonegyedik fellépésére készül. Lékó Péter háromszoros győztesként tizenhatodszor szerepel kedvenc városában. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2014/, Lékó első partiját világossal a FIDE ukrán exvilágbajnokával, Ruszlan Ponomarjovval játssza.

SONY DSC

Dortmund Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében tíz dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Első számú nagymesterünk háromszor diadalmaskodott, különösen emlékezetes 2002-es győzelme, amikor a világbajnok-jelölti verseny megnyerésével Vlagyimir Kramnyik kihívója lett, két esztendővel később a brissagói döntőben megmérkőzött vele a világbajnoki címért.

A rajtlistát a világranglistán negyedik olasz Fabiano Caruana vezeti, az angol Michael Adams játszik címvédőként.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Fabiano Caruana (olasz, 2789)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777)
Michael Adams (angol, 2743)
Lékó Péter (magyar, 2737)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723)
Arkadij Naiditsch (német, 2705)
Georg Meier (német, 2632)
David Baramidze (német, 2616)

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhettek a 19-es kategóriájú, 2715-ös Élő-átlagú. szuperversenyre. Az első fordulót július 12-én 15 órától játsszák, az utolsót pedig július 20-án, 14-én és 17-én szabadnap lesz. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2014/, élő közvetítés lesz a playchess.com oldalon is.

Az első forduló párosítása:
David Baramidze – Fabiano Caruana
Arkadij Naiditsch – Michael Adams
Vlagyimir Kramnyik – Georg Meier
Lékó Péter – Ruszlan Ponomarjov

Lékó Péter további sorsolása:
II. ford.: Georg Meier – Lékó Péter
III. ford.: Lékó Péter – Michael Adams
IV. ford.: David Baramidze – Lékó Péter
V. ford.: Lékó Péter – Arkadij Naiditsch
VI. ford.: Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter
VII. ford.: Lékó Péter – Fabiano Caruana

A torna résztvevői közül hatan már átvehették a győztesnek járó trófeát. Az abszolút csúcstartó Vlagyimir Kramnyik tízedik, jubileumi győzelmét 2011-ben aratta, 1995 és 1998 között valamennyi viadalon nyert, valamint 2000-ben, 2001-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben ünnepelhették győztesként.

Lékó Péter háromszor diadalmaskodott, 1999-ben szenzációs győzelmet aratott, Fél ponttal előzte meg Kramnyikot, egy ponttal teljesített többet, mint Anatolij Karpov, Viswanathan Anand és Michael Adams. 2002-ben a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely nagymesterünk fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, csoportjából másodikként jutott tovább. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Alekszej Shirov ellen remekelt, 2,5-0,5-re nyert, majd a döntőben Veszelin Topalov elleni 2,5-1,5-ös diadalával Vlagyimir Kramnyik kihívójaként ünnepelhettük.

Hat esztendeje Lékó Péter harmadszor győzött. Okos versenyzéssel, esélyeit jól kihasználva, remek megnyitáselméleti felkészültségét érvényesítve ért elsőként célba. A legfontosabb pillanatban az éllovas német Jan Gustafssonra mért csapást és vette át a vezetést. A jó szerepléshez nagyon kellett a második játéknapon az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyerése, amivel visszavágott a linaresi tornán elszenvedett kettős vereségért.

SONY DSC

Tavaly az angol Michael Adams elsőségével fejeződött be a 41. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. Az utolsó fordulóban gyorsan remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, megőrizte félpontos előnyét. Adams és Kramnyik „leiskolázta” a mezőnyt, külön versenyt vívtak, ketten tíz partit nyertek a tizennyolc eldőlt partiból. Adams pályafutása egyik legjobb versenyét játszotta, könnyedén gyűjtötte be a pontokat, tökéletes biztonsággal érvényesítette kedvezőbb állásait. A 2923-as performance-pontszám, a + 20,9 Élő-pont tökéletesen jellemzi kitűnő teljesítményét. Kramnyik éppen honfitársától, Dmitrij Andrejkintől szenvedett vereséget a viadal hetedik fordulójában. Az exvilágbajnok érdekes sakkot játszott, feledtetni tudta moszkvai fiaskóját, visszahódította a világranglistán a harmadik helyet. Lékó Péter ötvenszázalékos eredménnyel holtversenyben harmadik lett. kevés pihenője volt a pekingi GP-verseny után, fásultság látszott a játékán, számos jobb állásból nem tudta kihozni a maximumot. A címvédőként indult olasz Fabiano Caruanára rá sem lehetett ismerni, három partit is vesztett, közel 17 Élő-pontot bukott el.

phoca_thumb_l_bhne

Az olasz Fabiano Caruana győzött a 40. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. A 19-es kategóriájú torna utolsó fordulója előtt öten, köztük Lékó Péter vezetett holtversenyben. A befejező játéknapon nagymesterünk egyik holtversenyes társával, a német Arkadij Naiditsch-csal remizett. Fabiano Caruana a vártnál jóval könnyebben győzte le a lengyel Mateusz Bartelt, aki egy gyanús változatot játszott meg. Az orosz Szergej Karjakin a német Jan Gustafsson ellen gyűjtötte be a holtversenyes elsőségét jelentő győzelmet.

A holtverseny Caraunának kedvezett. A versenykiírás előnyben részesíti a sötéttel több partit játszót, illetve a több győzelmet elérő sakkozót. Caruana a top játékosok közül a legtöbb versenyen játszik, a torna elején nagyon bizonytalan volt, mázlival remizte ki partiját Lékó Péterrel szemben.

A négyes holtversenyben a harmadik helyen végzettek közül utolsó partiját elremiző Ruszlan Ponomarjov a bronzérmes. A viadal első hat helyezettje külön versenyt vívott, egymás elleni partijaikban a biztonságra fektették a hangsúlyt, mindössze két játszma fejeződött be döntéssel.

Négy éve Ruszlan Ponomarjov iratkozott be a győztesek sorába. Először kapott meghívást a Sparkassen-versenyre, és okos versenyzéssel egypontos előnnyel ért célba. Magabiztosságát növelte, hogy a tornát Lékó Péter elleni győzelemmel kezdte, majd parádés játszmában nyert Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Egyetlen vereségét a vietnami Quang Liem Le ellen szenvedte el.

2005-ben a 10 résztvevős versenyen nagy meglepetés született. Az egykori rigai csodagyerek, a hokival is kacérkodó, fizikailag tökéletesen felkészült, a nehéz állásokban jól küzdő Arkadij Naiditsch nevétől volt hangos a sakkvilág. A 19 éves német nagymester félpontos előnnyel megnyerte a 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. Messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rajtolt, de „megleckéztette” az egymásra figyelő, az argentínai világbajnokság előtt „tartaléklángon” játszó szupersztárokat.

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,