New Yorkban Magnus Carlsen és Szergej Karjakin világbajnoki döntőjének kilencedik játszmája nagy csata után a 74. lépésben döntetlennel ért véget. A kihívó Karjakin játszott világossal, a párharcban ötödször láttunk spanyol megnyitást. A világbajnok Carlsen az arhangelszki-változat mellett döntött, elméleti párbajukat az orosz nagymester nyerte meg, jobb állást játszhatott. A játszma kritikus állásában Karjakin hosszas gondolkodás után a tisztáldozatot választotta, jobb esélyt adott az f7 mező megtámadása. Az áldozatot követően Karjakin gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, de nyerőesélye nem volt. Carlsen örült annak, hogy megmentette a partit, Karjakin a remivel megőrizte egypontos előnyét, 5-4-es vezetése mellett csütörtökön a tízedik játszmára kerül sor, Carlsené a kezdés joga.

wcc-9-11

A világbajnoki döntő kilencedik játszmáját pihenőnap előzte meg. Szergej Karjakinnak a nyolcadik parti megnyerése feletti örömét, Magnus Carlsennek az összecsapás elvesztése feletti csalódottságát kellett feldolgoznia. A parti utóéletéhez hozzátartozik, hogy a norvég világbajnokot súlyos pénzbüntetéssel sújtották, mert nem jelent meg a sajtótájékoztatón, díjának 10 százaléka bánja elkeseredettségében hozott rossz döntését.

wcc-9-1

A kilencedik összecsapás előtt Szergej Karjakin tűnt feszültebbnek, állták a fotósok rohamait, majd megkezdődött a küzdelem. A párharc során ötödször láttunk spanyol megnyitást, Carlsen az arhangelszki-változatot választotta. Gyorsan peregtek a lépések, Karjakint nem érte meglepetéssel a világbajnok új fegyvere. A jól ismert variban sötét gyalogot áldoz, a világos királyszárny meggyengítése a kompenzáció. Karjakin érdekes bástyamanőverének köszönhetően kedvezőbben állt, majd a parti első igazán kritikus állásában mindketten hibáztak, mindketten figyelmen kívül hagyták a vezér visszavonulásának lehetőségét.

wcc-9-13

A 33. lépésben Carlsen hagyott ki erős lépést, majd a 38.húzására drukkereiben megfagyhatott a vér, hiszen felkínálta ellenfelének az áldozati esélyt. Karjakin közel 30 percet gondolkodott, már csak 1 perce maradt, amikor a futóáldozat mellett döntött.

wcc-9-8

Gyalogelőnyös végjátékot játszhatott, de a gyalogszerkezete miatt nem volt reális nyerőesélye. Magnus Carlsen vezérével és futójával jól védte a királyt. A parti alapos elemzésre szorul, Szergej és Magnus csak a legérdekesebb állásokra tért ki. Carlsen érthetően örült a kiharcolt reminek, Karjakin elégedetten nyugtázta, hogy megőrizte egypontos előnyét. A norvég világbajnok a hátralevő három partiból legalább egyet szeretne megnyerni, s akkor rájátszás döntene. Csütörtökön játsszák a 10. partit, meglátjuk, hogy Carlsen milyen nyitással próbálja meglepni Karjakint.

A világbajnoki döntő 9. játszmája:
Szergej Karjakin (orosz, 2772) – Magnus Carlsen (norvég, 2853) döntetlen (Spanyol megnyitás, 74)

A világbajnoki döntő állása:
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 4 – 5

Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Trompowski támadás, 42)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Szergej Karjakin (orosz, 2772) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)
Szergej Karjakin– Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin döntetlen (Olasz megnyitás, 51)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Elfogadott vezércsel, 33)
Magnus Carlsen – Szergej Karjakin 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 52)
Szergej Karjakin – Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 74)

Verőci Zsuzsa