Caruana tetszetősen, Robson gyorsan nyert, So szerencsével győzött

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság második fordulójában a világossal játszó Fabiano Caruana és Ray Robson, sötéttel Wesley So nyerte meg második partiját is. A címvédő Hikaru Nakamura sötéttel remizett Gata Kamskyval. A harmadik játéknapon az első rangadóra kerül sor, Wesley So és Fabiano Caruana összecsapására.

logous_chess

Hárman vették sikerrel a második akadályt is, Fabiano Caruana, Wesley So és Ray Robson kettős győzelemmel az élen. Caruana a francia védelmű partiban tetszetősen növelte lépésről-lépésre előnyét Samuel L Shankland elleni csatájában. A világos haderő aktivitásával szemben sötétnek nem volt védelme.

Wesley So győzelmét is biztosra vehettük minőségáldozata után, de nehezen érthető manőverrel királyával a veszélyes zóna felé közeledett, majd egyenesen vesztőt húzott. Akshat Chandra a felkínált eséllyel azonban nem élt, fonalas nyerést hagyott ki, végül elvesztette a játszmát.

A rutinos Alekszander Onischuk hibák sorozatával már a 24. lépést követően feladásra kényszerült Ray Robsonnal szemben. Gata Kamsky a vezérgyalog megnyitású partiban óvatos volt a címvédő Hikaru Nakamura ellen, a sorozatos cserék döntetlenhez vezettek.

Joggal bosszankodhat Alexander Shabalov, fölényes állását rontotta el, sőt egy pillanatban Aleksandr Lenderman nyerhetett volna! Az összecsapás örökös sakkal ért véget. Lépésismétléssel lett döntetlen Varuzhian Akobian és Jeferry Xiong partija.

A 2. forduló eredményei:
Varuzhan Akobian (2615) – Jeffery Xiong (2618) döntetlen (Grünfeld védelem, 27)
Ray Robson (2663) – Alexander Onischuk (2664) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 24)
Aleksandr Lenderman (2618) – Alexander Shabalov (2528) döntetlen (Félszláv védelem, 52)
Gata Kamsky (2678) – Hikaru Nakamura (2787) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 30)
Akshat Chandra (2477) – Wesley So (2773) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 40)
Fabiano Caruana (2795) – Samuel L Shankland (2656) 1 – 0 (Francia védelem, 54)

A bajnokság állása:

1-3. Ray Robson, Wesley So és Fabiano Caruana 2 pont
4. Hikaru Nakamura 1,5
5-6. Jeffery Xiong és Samuel L Shankland 1
7-11. Gata Kamsky, Alexander Onischuk, Akobian Varuzhian, Alexander Shabalov és Aleksandr Lenderman 0,5
12. Akshat Chandra 0

Verőci Zsuzsa