A St. Louisban zajló amerikai bajnokság harmadik fordulójában döntetlennel ért véget Wesley So és Fabiano Caruana összecsapása. Remizett a vezető trió harmadik tagja is, Ray Robson. A címvédő Hikaru Nakamura nem tudott előnyt kicsiholni a mezőny legalacsonyabb értékszámú résztvevője, Akshat Chandra ellen. A játéknapon Samuel L Shankland és Alexander Onischuk győzött.

logous_chess

A bajnokság egyik rangadója, Wesley So és Fabiano Caruana csatája pontosztozkodással végződött. Caruana kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni, So az elméleti végjátékban jól védekezett.

Döntetlent ért el Ray Robson, rosszabb végjátékban kellett megküzdenie a fél pontért Jeffery Xionggal szemben. A két remivel eldőlt, hogy a viadal Fischer-díját, a 64 ezer dollárt egyik nagymester sem nyerheti el, senki nem tud százszázalékos eredményt elérni.

Meglepetésre a címvédő Hikaru Nakamura erőtlenül játszva nem tudott előnybe kerülni Akshat Chandra ellen, a mezőny legalacsonyabb értékszámú sakkozója könnyen egyenlítette ki esélyeit.

Az előző fordulóban gyors vereséget szenvedő Alexander Onischuk győzelmet aratott, de elmulasztott egy szép taktikai csapást, amivel korábban megadsára kényszeríthette volna Alaksandr Lendermant.

Samuel L Shankland ellen Varuzhian Akobian többször is kihagyott egyenlő esélyt biztosító folytatást. Shankland taktikai motívum segítségével mozgósíthatta szabadgyalogját, és szerezte meg második győzelmét.

A 3. forduló eredményei:
Samuel L Shankland (2656) – Varuzhian Akobian (2615) 1 – 0 (Francia védelem, 57)
Wesley So (2773) – Fabiano Caruana (2795) döntetlen (Tarrasch védelem, 92)
Hikaru Nakamura (2787) – Akshat Chandra (2477) döntetlen (Angol megnyitás, 42)
Alexander Shabalov (2528) – Gata Kamsky (2678) döntetlen (Szárnyi megnyitás, 33)
Alexander Onischuk (2664) – Aleksandr Lenderman (2618) 1 – 0 (Szláv védelem, 51)
Jeffery Xiong (2618) – Ray Robson (2663) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 71)

A bajnokság állása:
1-3. Fabiano Caruana, Wesley So és Ray Robson 2,5 pont
4-5. Hikaru Nakamura és Samuel L Shankland 2
6-7. Jeffery Xiong és Alexander Onischuk 1,5
8-9. Gata Kamsky és Alexander Shabalov 1
10-12. Akshat Chandra, Varuzhan Akobian és Aleksandr Lenderman 0,5

Verőci Zsuzsa