A St. Louisban zajló 2. Sinquefield Cup szuperverseny második félidejét az olasz Fabiano Caruana parádés győzelemmel kezdte, hatodik partiját is megnyerte. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot tetszetős, a királyállást szétromboló tisztáldozattal, remekül vezetett támadással győzte le. Caruana növelte előnyét, a norvég világbajnok Magnus Carlsent három ponttal előzi meg. A címvédőként játszó világelső nem tudta megtörni a francia Maxime Vachier-Lagrave ellenállását. Döntetlennel zárult az amerikai Hikaru Nakamura és az örmény Levon Aronjan összecsapása is.

DSC04657

A torna második félidejét Fabiano Caruana parádés győzelemmel kezdte, sorozatban hatodik partiját nyerte meg. Az olasz nagymester fantasztikus formában sakkozik, könnyedén játszik, megnyitáselméleti felkészültsége tökéletes. Bátran vállalja a bonyodalmakat, pontosan számol. A hatodik játéknapon másodszor mért vereséget Vesszelin Topalovra. A bolgár exvilágbajnok a 2005-ös 8 résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntőn a félidőt 7-ből 6,5 ponttal zárta. Keserű emlék, hogy a viadalt éppen Lékó Péter elleni szerencsés győzelemmel kezdte, majd nyerőesélyes állását elremizte Viswanathan Ananddal. Ezután ötös nyerősorozata következett, Alekszandr Morozevics, Michael Adams, Peter Szvidler, Polgár Judit és Rusztam Kaszimdzsanov kényszerült feladásra. Topalov a második körben hét döntetlennel ért célba.

A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov pályafutása legjobb versenyét játszotta 1994-ben, Linaresben. Hatos nyerőszériával indított, Joel Lautier, Jevgenyij Barejev Bareev, Miguel Illescas Cordoba, Veszelin Topalov, Vaszilij Ivancsuk és Polgár Judit ellen nyert mielőtt Garri Kaszparovvval remizett a hetedik fordulóban. A Corus tornán 1999-ben a sakkozás tizenharmadik világbajnoka nyolcas szériát produkált, de Garri Ivancsukkal csak remizett, ezután nyert nyolc partit. Nem megsértve legyőzött ellenfeleit, az a széria nehezen összehasonlítható Caruana riválisaival: Loek van Wely, Alex Yermolinsky, Veszelin Topalov, Dmitry Reinderman, Jeroen Piket, Alekszej Shirov, Rusztam Kaszimdzsanov és Ivan Sokolov esett áldozatául. Fabiano a világranglista első tíz helyezettjéből öttel viaskodik, és nyer, és nyer. Ki fogja megállítani Caruanát?

A szicíliai védelem egyik éles változata került terítékre, a bonyolult pozícióban Topalov túlértékelte lehetőségeit, elkerülte a vezércserét, 17…Bg8 rossz lépés volt, majd lassú huszármanőverére csattant a sötét királyállást szétromboló tisztáldozat. Az élő közvetítésen remekül látszott, hogy az exvilágbajnok nehezen hitt a szemének, Caruana tökéletesen koncentrálva gyorsan döntött, végig a legprecízebben játszott, lépései igazi pörölycsapások voltak. Szenzációs győzelmet aratott.

A norvég világbajnok Magnus Carlsennek már három pont a hátránya. Világossal nem tudta megtörni a francia Maxime Vachier-Lagrave ellenállását. A világelső gyalogot nyert, de a különböző színű futók miatt Vachier-Lagrave megmentette a játszmát. Carlsen játszma közben többször is rápillantott Caruana állására, a tisztáldozat szíve mélyén alighanem elnyerte tetszését.

A spanyol megnyitás divatos változatában az amerikai Hikaru Nakamura esélyt szalasztott el. Az örmény Levon Aronjan d gyalogjának előrenyomulásáért akár súlyos árat is fizethetett volna, a még nyeretlen Nakamura azonban nem élt a felkínált lehetőséggel.

A 6. forduló eredményei:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) – Levon Aronjan (örmény, 2805) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Fabiano Caruana (olasz, 2801) – Veszelin Topalov (bolgár, 2772) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2877) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) döntetlen (Szicíliai védelem, 51)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 6 pont
2. Magnus Carlsen 3
3-4. Veszelin Topalov és Maxime Vachier-Lagrave 2,5
5-6. Hikaru Nakamura és Levon Aronjan 2

A 7. forduló párosítása:
Magnus Carsen – Hikaru Nakamura
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana
Veszelin Topalov – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa