Caruana b7-ig üldözte Vachier-Lagrave királyát

A 2. Sinquefield Cup szuperversenyen az olasz Fabiano Caruana megnyerte hetedik játszmáját is. A francia Maxime Vachier-Lagrave királyának vesszőfutása b7-en ért véget. A viadal nyolcadik játéknapjának csemegéje lesz Fabiano Caruana és Magnus Carlsen második ütközete, presztízscsata a javából. A norvég világbajnok is könnyen nyert, az amerikai Hikaru Nakamura már a nyitásban nagyot hibázott. Korai vezércserével osztozott meg a ponton a bolgár Veszelin Topalov és az örmény Levon Aronjan.

 

DSC04784

A St. Louisban zajló 23-as kategóriájú Fabiano Caruana győzelmei közül legkönnyebben talán a hetediket érte el. A francia Maxime Vachier-Lagrave királya szorongatott helyzetéből menekülésre kényszerült, a 18. lépésben már c3-on volt. „Mr. Perfect”-nek elnevezett Caruanának csak nyitnia kellett az állást, Vachier-Lagrave királyának a vesszőfutása b7-en ért véget. Nagy érdeklődéssel várjuk a mai Caruana-Carlsen összecsapást. A norvég világbajnok kockáztat-e? A 3 pontos előnnyel vezető olasz nagymester bebiztosítja első helyét?

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura huszonhetedszer mérkőztek meg egymással. Az eddigi 26 partijukban Magnus hihetetlen eredményességgel dominált, 10-0-ra vezetett 16 döntetlen mellett. Világossal egészen fantasztikus volt a norvég világbajnok mérlege, hétszer nyert, ötször megosztozott a ponton az amerikai bajnokkal. Sötéttel Magnus három partiban győzött, tízszer remiztek. Samkirban, a Vugar Gasimov emlékversenyen Carlsen kétszer is megadásra kényszerítette Nakamurát, aki előzőleg Zürichben kecsegtető állását is elvesztette a mumusa ellen.

A három egymást követő vereség után Nakamura St. Luisban megállt a lejtőn. A spanyol megnyitás javított Steinitz-változatában nem ment fejjel a falnak, nem fogadta el a felkínált gyalogáldozatot, küzdelmük a kényszerű tisztáldozat után örökös sakkal ért véget. A hetedik játéknapon a „régi” Nakamurát láttuk, aki képes „harakirit” elkövetni, tizenegyedik vereségét szenvedte el. Küzdelem nélkül, hiszen már a 11. lépésben nagyot hibázott. Magnus Carlsen anyagi előnybe került, simán nyert.

A korai vezércsere után megjósolhattuk, hogy a bolgár Veszelin Topalov és az örmény Levon Aronjan játszmája pontosztozkodással ér véget.

sinquefield00a

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carsen (norvég, 2877) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) 1 – 0 (Szláv védelem, 52)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2768) – Fabiano Caruana (olasz, 2801) 0 – 1 (Vezércsel, 39)
Veszelin Topalov (bolgár, 2772) – Levon Aronjan (örmény, 2805) döntetlen (Vezércsel, 40)

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 7 pont
2. Magnus Carlsen 4
3. Veszelin Topalov3
4-5. Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan 2,5
6. Hikaru Nakamura 2

A 8. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Veszelin Topalov
Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa