Caruana másodszor nyerte meg a dortmundi szuperversenyt

A Dortmundban zajló 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny hatodik fordulója után már tornagyőztesként ünnepelhették az olasz Fabiano Caruanát. A címvédő angol Michael Adams elleni nyerésével másfél pontra növelte előnyét a holtversenyben második Lékó Péter és a német Arakadij Naiditsch előtt. Lékó sötéttel remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, Naiditsch legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot. Az utolsó fordulóban Lékó Péter világossal Fabiano Caruanával mérkőzik meg.

SONY DSC

Fabiano Caruana második dortmundi trófeáját ünnepelheti. A szuperverseny hatodik fordulójában a címvédő Michael Adams ellen győzött. Tavaly Adams győzött a spanyol megnyitás berlini változatában, ezúttal Caruana érdekes ötlettel rukkolt ki, újítása bevált. Az angol nagymester kisebb pontatlanságai már elegendőek voltak Caruana újabb győzelméhez. Királyszárnyi gyalogtöbbletének mozgósításával szabad gyalogot képzett, ez eldöntötte a pont sorsát. Caruana a virtuális világranglistán átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, 2801,7-tel a harmadik helyen.

SONY DSC

Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter a 110. játszmát vívták egymással, nyolcvan döntetlen mellett az exvilágbajnok 21-8-ra vezetett. Klasszikus gondolkodási idővel hatvanadszor mérkőztek meg, a statisztika szerint Kramnyiknál az előny 6-4-gyel, és 49 remivel. Emlékezetes nagy csaták jellemezték eddigi viaskodásukat, a mai játszma békés lefolyású volt. A vezérindiai védelem egyik ritkább változatában nagymesterünk pontos játékkal még kis előnyt is szerzett, a sorozatos cserék végül pontosztozkodáshoz vezettek.

A német Arkadij Naiditsch a FIDE ukrán ex-világbajnokára, Ruszlan Ponomarjovra mért vereséget. Elegendő volt egy pontatlan csere, Naiditsch elfogalalhatta a fontos e5 centrális mezőt, több nem engedte ki a kezéből a kezdeményezést, a sötét királyállást vette tűz alá. Ponomarjov nem talált védelmet.

A német derbin David Baramidze és Georg Meier jól ismert remivariban osztozott meg a ponton.

A 6. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (olasz, 2789) – Michael Adams (angol, 2743) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 48)
David Baramidze (német, 2616) – Georg Meier (német, 2632) döntetlen (Katalán megnyitás, 38)
Arkadij Naiditsch (német, 2705) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 49)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – Lékó Péter (magyar, 2737) döntetlen (Vezérindiai védelem, 41)

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 5 pont
2-3. Lékó Péter és Arkadij Naiditsch 3,5
4. Georg Meier 3
5-6. Michael Adams és Vlagyimir Kramnyik 2,5
7-8. Ruszlan Ponomarjov és David Baramidze 2

Az utolsó forduló párosítása:

Lékó Péter – Fabiano Caruana
Ruszlan Ponomarjov – Vlagyimir Kramnyik
Georg Meier – Arkadij Naiditsch
Michael Adams – David Baramidze

Verőci Zsuzsa