Caruana legyőzte Szvidlert, félpontos előnnyel vezet

A bakui Grand Prix-verseny hatodik fordulójában az olasz Fabiano Caruana legyőzte az orosz Peter Szvidlert. Félpontos előnnyel vezet az izraeli Borisz Gelfand előtt, aki az orosz Szergej Karjainnal osztozott meg a ponton. A játéknapon az azeri Tejmur Radzsabov sötéttel nyert az orosz Peter Szvidler ellen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov az orosz Dmitrij Andrejkinnel szemben gyűjtötte be az egész pontot. Döntetlennel zárult a kubai Leinier Dominguez Perez és az azeri Sahriyar Mamedgyarov, és az orosz Jevgenyij Tomasevszkij és az amerikai Hikaru Nakumara partija.

BakuGP-round6-15

Félpontos előnnyel kezdheti az olasz Fabiano Caruana a bakui GP-verseny második félidejét. A megnyitáselmélet újdonságait, a népszerű változatok legkisebb rezdüléseit, új gondolatokat is érdeklődéssel figyelők számára is fokozott érdeklődést váltott ki Fabiano Caruana és Peter Szvidler csatározása. Caruana sötéttel is többször csatázott a Grünfeld védelem 3.f3-as változatával szemben. Az oly sokszor játszott 10.Hb5 helyett Caruana a profilaktikus királylépést választotta. Mindketten hibáztak az ismeretlen ösvényen, Caruana királyszárnyi akciója közepette esélyes tisztáldozatot engedélyezett. Szvidler a bonyodalmakban eltévedt, elszenvedte első vereségét.

Az orosz sakkozás újabb kudarcaként jegyezhettük Alekszandr Griscsuk vereségét is. Időzavarban Griscsuk oly elkötelező lépést tett, amitől a háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok-jelöltet mentorai óvták volna. Az azeri rendezők nagy örömére Tejmur Radzsabov első győzelmét aratta, a világranglistán harmadik Griscsuk második vereségét szenvedte el.

Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov öt döntetlen után megszerezte első győzelmét. Az orosz Dmitrij Andrejkin a Philidor védelmet választotta, a tavalyi Világkupa döntőse ellenállás nélkül vesztette el harmadik partiját.

Az orosz Szergej Karjakin a szicíliai védelem Najdorf-változatában nem tudott megbirkózni az izraeli Borisz Gelfand új ötletével. A kubai Leinier Dominguez Perez és az azeri Sahriyar Mamedgyarov spanyol megnyitású küzdelme, az orosz Jevgenyij Tomasevszkij és az amerikai Hikaru Nakamura vezércselű partija is döntetlennel ért véget.

A 6. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) 1 – 0 (Philidor védelem, 36)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Peter Szvidler (orosz, 2732) 1 – 0 Grünfeld védelem, 33)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 36)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2751) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) döntetlen (Vezércsel, 40)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

A verseny állása:
1. Fabiano Caruana 4,5 pont
2. Borisz Gelfand 4
3-5. Tejmur Radzsabov, Hikaru Nakamura és Rusztam Kaszimdzsanov 3,5
6-8. Jevgenyij Tomasevszkij, Szergej Karjakin és Peter Szvidler 3
9. Leinier Dominguez Perez 2,5
10-11. Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov 2
12. Dmitrij Andrejkin 1,5

A 7. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Rusztam Kaszimdzsanov
Hikaru Nakamura – Szergej Karjakin
Sahriyar Mamedgyarov – Jevgenyij Tomasevszkij
Tejmur Radzsabov – Leinier Dominguez Perez
Peter Szvidler – Alekszandr Griscsuk
Dmitrij Andrejkin – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa