A bakui Grand Prix-verseny hetedik fordulójában óriási meglepetésre az orosz Dmitrij Andrejkin legyőzte Fabiano Caruanát. A skandináv védelmű partiban az éllovas olasz nagymester sokat hibázott. A játéknap másik győzelmét az orosz Szergej Karjakin aratta, az amerikai Hikaru Nakamura támadását biztos kézzel hárította. Döntetlennel zárult az izraeli Borisz Gelfand és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, az azeri Tejmur Radzsabov és a kubai Leinier Dominguez Perez partija. Örökös sakkal ért véget az orosz háziderbi, Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk partija.

BakuGP-round7-19

Megszületett a a bakui GP-verseny eddigi legnagyobb meglepetése, az orosz Dmitrij Andrejkin legyőzte Fabiano Caruanát. Megszakadt az olasz nagymester hosszú veretlenségi sorozata, a skandináv védelem nem bizonyult szerencsés választásnak. A tavalyi Világkupa döntőse kis előnnyel zárta a nyitást, a világranglistán második Caruana tőle szokatlan módon sokat hibázott, a sorozatos versenyzés miatt kevésbé friss a játéka, teljesítménye korántsem meggyőző.

Az amerikai Hikaru Nakamura Vereszov támadása sem bizonyult szerencsés választásnak, Szergej Karjakin pontos védekezéssel hárította akcióját, anyagi előnyét bástyavégjátékban érvényesítette.

Az izraeli Borisz Gelfand kecsegtető állását nem tudta győzelemig fokozni az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen, a döntetlennel is befogta Caruanát.

Az orosz derbi, Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk összecsapása örökös sakkal ért véget. Megnyitáselméleti párbajt vívott a Grünfeld védelem 3.f3-as változatában az azeri Tejmur Radzsabov és a kubai Leinier Dominguez Perez, a vari igazolta a korábbi értékelést.

Pontosztozkodás született az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Tomasevszkij partijában is, mindketten még nyeretlenek, Tomasevszkij még veretlen.

A 7. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) döntetlen (Vezércsel, 66)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) 0 – 1 (Vereszov támadás, 60)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) döntetlen (Szláv védelem, 31)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2751) döntetlen (Grünfeld védelem, 32)
Peter Szvidler (orosz, 2732) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) 1 – 0 (Skandináv védelem, 64)

A verseny állása:
1-2. Fabiano Caruana és Borisz Gelfand 4,5 pont
3-5. Szergej Karjakin, Rusztam Kaszimdzsanov és Tejmur Radzsabov 4
6-8. Jevgenyij Tomasevszkij, Hikaru Nakamura és Peter Szvidler 3,5
9. Leinier Dominguez Perez 3
10-12. Dmitrij Andrejkin, Alekszandr Griscsuk és Sahriyar Mamedgyarov 2,5

A 8. forduló párosítása:
Rusztam Kaszimdzsanov – Fabiano Caruana
Alekszandr Griscsuk – Dmitrij Andrejkin
Leinier Dominguez Perez – Peter Szvidler
Jevgenyij Tomsevszkij – Tejmur Radzsabov
Szergej Karjakin – Sahriyar Mamedgyarov
Borisz Gelfand – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa