Stavangerben, a Grand Chess Tour első versenyének harmadik fordulójában az amerikai Hikaru Nakamura legyőzte az időzavarban nagyot hibázó olasz Fabiano Caruanát. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov sötéttel játszva gyorsan nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A kettős vereséggel rajtoló norvég világbajnok Magnus Carlsen fonalas nyerést hagyott ki a holland Anish Girivel vívott csatájában. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand az orosz Alekszandr Griscsukkal, az örmény Levon Aronjan a norvég Jon Ludvig Hammerrel osztozott meg a ponton. Nakamura és Topalov vezet félpontos előnnyel Giri előtt. A viadal negyedik játéknapján csap össze Anand és Carlsen.

A viadal harmadik fordulójában két győztes partit láttunk, Hikaru Nakamura és Veszelin Topalov második nyerését érte el, de a játéknap legérdekesebb partiját Magnus Carlsen és Anish Giri játszotta. A verseny honlapján olvashatjuk a Norvég Sakkszövetség elnökének, Jøran Aulin-Janssonnak a levelét, amelyben a rendezők és a főbíró nevében elnézést kér, hogy nem tájékoztatták megfelelően a résztvevőket a megváltozott időkontrollról, s ennek éppen a hazai pályán játszó norvég világbajnok esett áldozatául.

stavangarrd3-03

Magnus Carlsent a levél aligha kárpótolja Topalovtól elszenvedett vereségéért, a világbajnok az utolsó helyen áll. Anish Giri nehéz perceket élt át a világelsővel szemben. Gyalogáldozattal próbált szabadulni hátrányos állásából, de elegendő ellenértéket nem kapott. Carlsen a 38. lépésben látványos nyerést szalasztott el, a végjátékban három gyalogja volt ellenfele huszárjával szemben, de Giri pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

stavangarrd3-09

Nakamura értékes győzelmet aratott, ehhez Fabiano Caruana hathatós segítséget nyújtott, az egyenlő esélyű bástyavégjátékban időzavarban „öngyilkos” lépést húzott. Az amerikai sakkozó bástyája betört sötét állásába, a világbajnok-jelöltek csatájában Caruana már nem találhatott védelmet.

A francia Maxime Vachier-Lagrave könnyen megadta magát Veszelin Topalov elleni, megnyitáselméleti szempontból is fontos partiban. Vachier-Lagrave a 22. lépésben nagyot hibázott, átengedte a kezdeményezést, hat lépéssel később fel is adta a partit.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az orosz Alekszandr Griscsuk a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában csatázott, sötét elegendő ellenjátékhoz jutott, az érdekes parti pontosztozkodással zárult.

A norvég Jon Ludvig Hammer az örmény Levon Aronjannal szemben jól védekezett, a nyílt c vonal elfoglalása kevés volt a győzelem kivívásához.

A 3. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2804) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2781) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Magnus Carlsen (norvég, 2876) – Anish Giri (holland, 2773) döntetlen (Szicíliai védelem, 76)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2802) – Fabiano Caruana (olasz, 2805) 1 – 0 (Angol megnyitás, 56)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2723) – Veszelin Topalov (bolgár, 2798) 0 – 1 (Félszláv védelem, 28)
Levon Aronjan (örmény, 2780) – Jon Ludvig Hammer (norvég, 2677) döntetlen (Angol megnyitás,

A verseny állása:
1-2. Hikaru Nakamura és Veszelin Topalov 2,5 pont
3. Anish Giri 2
4-6. Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave és Fabiano Caruana 1,5
7-9. Alekszandr Griscsuk, Jon Ludvig Hammer és Levon Aronjan 1
10. Magnus Carlsen 0,5

A 4. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Jon Ludvig Hammer
Veszelin Topalov – Levon Aronjan
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Hikaru Nakamura
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa