Carlsen második partiját is elvesztette, Caruana győzte le a világbajnokot

Stavangerben, a „Grand Chess Tour” három versenyből álló sorozatának első tornáján a norvég világbajnok Magnus Carlsen második partiját is elvesztette. A nyitányon elszenvedett balszerencsés veresége nagyon meglátszott mai játékán, szinte ellenállás nélkül vesztett az olasz Fabiano Caruana ellen. A spanyol megnyitás berlini változatában a világbajnokjelölt lépésről-lépésre fokozta előnyét, könnyed játékkal kényszerítette megadásra a világelsőt. Döntetlennel zárult a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az amerikai világbajnokjelölt Hikaru Nakamura játszmája. Örökös sakkal ért véget az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan küzdelme. Megosztozott a ponton a holland Anish Giri és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent a francia Maxime Vachier-Lagrave a norvég Jon Ludvig Hammerrel szemben.

caruanavcarlsen_008

Az olasz Fabiano Caruana és a norvég világbajnok Magnus Carlsen huszadik klasszikus gondolkodású idejű partijukat játszották. Carlsen 7-4-re vezetett, nyolcszor megosztoztak a ponton. A samkiri Gasimov emlékversenyen is a világelső sötéttel játszott, holland védelmű partiban győzött. Ezúttal Caruana a spanyol megnyitás mellett döntött, Carlsen a berlini változat mellett. Nem lehetett könnyű éjszakája Carlsennek az első fordulóban elszenvedett veresége miatt, nyert állásban lépte túl a gondolkodási időt, nem ismerte az időbeosztást, vagy a játszma hevében elfelejtkezett róla?

A „berlini fal” nem bírta ki a mai csatát, Caruana nagyon egyszerű eszközökkel került előnybe, sötét megtépázott gyalogszerkezetének gyengeségeit kihasználva lépésről-lépésre került egyre nagyobb előnybe, hibátlanul játszva kényszerítette megadásra a norvég világbajnokot.

topalovvnakamura_010

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a spanyol megnyitású játszmában kezdeményezésért gyalogot áldozott az amerikai Hikaru Nakamurával vívott küzdelemben. A Grand Prix-sorozat ezüstérmese visszaadta a gyalogot, némi nehézséggel meg kellett birkóznia, de végül elérte a döntetlent.

Az első fordulóban vesztes orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan összecsapása érdekes taktikai csatát hozott. Aronjan tisztet, majd bástyát is áldozott, Griscsuk elgendő ellenértéket kapott a vezérért, örökös sakk lett a küzdelmük vége.

A generációs párbajban, a holland Anish Giri és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand párharcában Giri gyalogáttöréssel minőséget nyert. Vishy elegendő ellenjátékot kapott, veszélyessé is válhattak volna összekötött szabadgyalogjai. Giri visszaadta az anyagot, a bástyavégjátékban kiharcolta a döntetlent.

A francia Maxime Vachier-Lagrave örülhetett a reminek a norvég Jon Ludvig Hammerrel vívott ütközetében. Hammer szabadgyalogját a különböző színű futóknak hála időben feltartóztatta, majd pontos számítással remihez vezetett a lebonyolítás.

A 2. forduló eredményei:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2781) – Levon Aronjan (örmény, 2780) döntetlen (Angol megnyitás, 30)
Jon Ludvig Hammer (norvég, 2677) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2723) döntetlen (Angol megnyitás, 61)
Veszelin Topalov (bolgár, 2798) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2802) döntetlen (Spanyol megnyitás, 52)
Fabiano Caruana (olasz, 2805) – Magnus Carlsen (norvég, 2876) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)
Anish Giri (holland, 2773) – Viswanathan Anand (indiai, 2804) döntetlen (Angol megnyitás, 53)

A verseny állása:
1-5. Hikaru Nakamaura, Anish Giri, Veszelin Topalov, Maxime Vachier-Lagrave és Fabiano Caruana 1,5 pont
6. Viswanathan Anand 1
7-9. Jon Ludvig Hammer, Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan 0,5
10. Magnus Carlsen 0

A 3. forduló párosítása:
Viswanathan Anand – Alekszandr Griscsuk
Magnus Carlsen – Anish Giri
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana
Maxime Vachier-Lagrave – Veszelin Topalov
Levon Aronjan – Jon Ludvig Hammer

Verőci Zsuzsa