Carlsen második nyerésével fél pontra megközelítette Topalovot

St. Louisban magára talált Magnus Carlsen, a norvég világbajnok a 3. Sinquefield kupa harmadik fordulójában a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, fél pontra megközelítette az éllovas Veszelin Topalovot. Az exvilágbajnokok partija békés döntetlen lett, Viswanathan Anand kettős veresége után a jó formában levő Topalov ellen nem kockáztatott. Megszerezte első győzelmét az amerikai Wesley So, az orosz Alekszandr Griscsuk időzavarban hibázott, gyalogot vesztett. Érdekes csatában osztoztak meg a ponton az amerikai nagymesterek, Hikaru Nakamura és Fabiano Caruana. Döntetlennel ért véget az örmény Levon Aronjan és a holland Anish Giri játszmája is.

carlsen04

A vereséggel rajtoló Magnus Carlsen két egymást követő győzelemmel üldözőbe vette legyőzőjét, Veszelin Topalovot. A francia Maxime Vachier-Lagrave a nyitásban veszélyes vizekre tévedt, a norvég világbajnok előnyt szerzett. Kedvező állásban azonban ellenjátékot engedélyezett ellenfelének, aki túlbecsülte bástyájának szerepét, életben hagyta világos a gyalogját. A vezércserét követően már nem volt kétséges Carlsen nyerése.

A játéknapon a másik győzelmet az amerikai Wesley So érte el, az orosz Alekszandr Griscsuk rossz szokásához híven időzavarba került. Gyalogot vesztett, a végjátékot korán feladta. Nem várta meg, hogy So milyen technikával érvényesíti anyagi előnyét.

Az exvilágbajnokok játszmája békés mederben folyt, két veresége után Viswanathan Anand nem vállalt kockázatot, Veszelin Topalov félpontos előnnyel zárta a torna első harmadát.

Az örmény Levon érdekes tervet választott az angol megnyitású partiban a holland Anish Girivel szemben, királyszárnyi akciója időzavarban eséllyel kecsegtetett. Giri higgadtan védekezett, a vezércsere után már csak békekötés születhetett.

Az amerikai Fabiano Caruana új ötlettel állt elő honfitársa, Hikaru Nakamura elleni presztízscsatában. Az áldozott gyalogért kompenzációt kapott. Nakamura elkerülte a lépésismétléses remit, Caruana szabadgyaloghoz jutott. A kisebb bonyodalmak után Nakamura gyalogot nyert, a különböző színű futók miatt azonban nem volt esélye anyagi előnyének érvényesítésére.

A 3. forduló eredményei:
Wesley So (amerikai, 2779) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) 1 – 0 (Angol megnyitás, 41)
Levon Aronjan (örmény, 2765) – Anish Giri (holland, 2793) döntetlen (Angol megnyitás, 42)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) 1 – 0 (Réti megnyitás, 43)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808) (Grünfeld védelem, 76)
Viswanathan Anand(indiai, 2816) – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 2,5 pont
2-4. Anish Giri, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 2
5-7. Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So és Hikaru Nakamura 1,5
8. Alekszandr Griscsuk 1
9-10. Viswanathan Anand és Fabiano Caruana 0,5

A 4. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Veszelin Topalov
Fabiano Caruana – Viswanathan Anand
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura
Anish Giri – Magnus Carlsen
Wesley So – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa