St. Louisban a 3. Sinquefield Kupa negyedik fordulójában az örmény Levon Aronjan parádés játékkal, tisztáldozatos támadással nyert az amerikai Wesley So ellen. A győzelemmel holtversenyben vezet az orosz Alekszandr Griscsukkal remiző bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval. A norvég világbajnok Magnus Carlsen a holland Anish Girivel osztozott meg a ponton. Döntetlennel ért véget az amerikai Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmája is. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Hikaru Nakamura bonyodalmakban bővelkedő küzdelme sem hozott döntést, békekötéssel zárult.

untitled

A „Grand Chess Tour” második versenyének negyedik fordulója sok érdekességgel szolgált, de a játéknapot az örmény Levon Aronjan nagyszerű győzelme tette még emlékezetesebbé. Aronjan St. Louisban a régi fényében csillog, az amerikai Wesley So elleni nyerése kitünő tanpélda, hogy a középen rekedt királyra mennyi veszély leselkedik. Tisztáldozattal vezette be a meggyengült világos királyállás elleni akcióját. So védekezhetett volna jobban is, de Aronjan zseniális játékával szemben nem talált ellenszert.

A háromszoros olimpiai bajnok örmény nagymester már holtversenyes első, az orosz Alekszandr Griscsuk és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a szicíliai védelem Najdorf-változatában remizett.

A norvég világbajnok Magnus Carlsen a szicíliai védelem Szvesnyikov változata mellett döntött. A holland Anish Giri kerülte a viharokat, a sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek. Giri számára elérhető közelségbe került a + 2800 Élő-pont.
Pontosztozkodás született a meglepetésre „sereghajtók” küzdelmében, az amerikai Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmájában. Caruana veszélyes szabadgyalogra tett szert, Anand minőségáldozattal teremtett ellenesélyt, örökös sakk lett a vége.

A legtöbb bonyodalmat a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Hikaru Nakamura összecsapás hozott. A modern Benoni védelemben nyíltsisakos csata dúlt, mindketten elszalasztottak esélyesebb folytatást is. A különböző színű futós végjátékban Nakamura anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni.

A 4. forduló eredményei:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) döntetlen (Szicíliai védelem, 51)
Fabiano Caruana (amerikai, 2808) – Viswanathan Anand (indiai, 2816) döntetlen (Félszláv védelem, 42)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) döntetlen (Benoni védelem, 51)
Anish Giri (holland, 2793) – Magnus Carlsen (norvég, 2853) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Wesley So (amerikai, 2779) – Levon Aronjan (örmény, 2765) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

A verseny állása:
1-2.Veszelin Topalov és Levon Aronjan 3 pont
3-4. Anish Giri és Magnus Carlsen 2,5
5-6. Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura 2
7-8. Wesley So és Alekszandr Griscsuk 1,5
9-10. Viswanathan Anand és Fabiano Caruana 1

Az 5. forduló párosítása:
Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk
Magnus Carlsen – Wsley So
Hikaru Nakamura – Anish Giri
Viswanathan Anand – Maxime Vachier-Lagrave
Veszelin Topalov – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa