Az utolsó fordulóra maradt a döntés a bieli Hans Suri emlékversenyen. A torna kilencedik fordulójában a másfél pontos előnnyel vezető francia Maxime Vachier-Lagrave vereséget szenvedett a holland Anish Giritől, előnye fél pontra csökkent a játéknapon győzelmet arató kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a lengyel Radoslaw Wojtaszek előtt. Hou Ji-fan az időzavarban sokat hibázó orosz Alekszandr Motiljev ellen nyert, Wojtaszek az indiai Pentala Harikrishnára mért vereséget. A befejező játéknapon a Vachier-Lagrave – Wojtaszek és Harikrishna – Hou-Ji-fan összecsapás dönti el az első hely sorsát.

GM Giri (on the left) - GM Vachier-Lagrave

A francia Maxime Vachier-Lagrave az oly biztosnak látszó tornagyőzelmének küszöbén botlott, s ezzel izgalmassá tette a verseny utolsó fordulóját. A holland Anish Giri a francia nagymestert egyik kedvenc változatában váratlan gyalogáldozattal lepte meg. Vachier-Lagrave teljes kiegyenlítést nem tudott elérni, ráadásul időzavarban rosszul értékelte a huszárvégjáték esélyeit, Giri a győzelemmel feljött ötven százalékra, a francia sakkozó előnye fél pontra csökkent a játéknapon győzelmet arató kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a lengyel Radoslaw Wojtaszek előtt.

GM Hou (on the left) - GM Motylev

Hou Ji-fan a végjátékban sokat hibázó orosz Európa-bajnokra, Alekszandr Motiljevre mért vereséget. A kontinensbajnok időzavarban pontatlankodott, Hou Ji-fan minimális hátrányát kiegyenlítette, majd átvette a kezdeményezést, döntő anyagi előnyt szerzett.

Az indiai Pentala Harikrishna a Grünfeld védelemben nem jeleskedett, a ritkább változatban gyanús folytatás mellett döntött. Radoslaw Wojtaszek jelentős térelőnyt szerzett, a sötét király elleni akciója biztatóan bontakozott ki. Harikrishna pontatlan védekezéssel segítette is a támadás sikerét.

biel01-banner

A 9. forduló eredményei:

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) – Pentala Harikrishna (indiai, 2726) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 40)

Anish Giri (holland, 2750) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2766) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 52)

Hou Ji-fan (kínai, 2629) – Alekszandr Motiljev (orosz, 2698) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 50)

A verseny állása:

1.Maxime Vachier-Lagrave 5,5 pont

2-3. Hou Ji-fan és Radoslaw Wojtaszek 5

4. Anish Giri 4,5

5. Pentala Harikrishna 4

6. Alekszandr Motiljev 3

Az utolsó forduló párosítása:

Pentala Harikrishna – Hou Ji-fan
Alekszandr Motiljev – Anish Giri
Maxime Vachier-Lagrave – Radoslaw Wojtaszek

Verőci Zsuzsa

Címkék: