Bielben a 23 éves francia Maxime Vachier-Lagrave pályafutása során harmadszor veheti át a tornagyőztesnek járó trófeát. A 47. Bieli Sakkfesztivál legnagyobb érdeklődéssel kísért hat résztvevős, kétfordulós viadalán a franciák legjobbja félpontos előnnyel ért célba, a befejező játéknapon a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan elszenvedte második vereségét, az indiai Pentala Harikrishna nagy csatában nyert. Gyorsan megosztozott a ponton a az orosz Alekszandr Motiljev és a holland Anish Giri.

GMT_Players_Group-1

A címvédőként játszó, 2009-ben első tornagyőzelmét ünneplő francia Maxime Vachier-Lagrave harmadszor ért célba. A 23 esztendős nagymester a kilencedik játéknapon kikapott a holland Anish Giritől, de félpontos előnyének birtokában küzdhetett meg a befejező fordulóban a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel. A szicíliai védelem Najdorf-változatában Vachier-Lagrave békés változattal gond nélkül érte el a célul kitűzött döntetlent.

A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan elszenvedte második vereségét, a szicíliai védelmű csatában a kritikus állásban rossz tervet választott, a minőségáldozatért nem kapott elegendő ellenértéket az indiai Pentala Harikrishnával vívott csatában. Hou Ji-fan + 14,2 ponttal zárta szereplését, a lopotai GP-tornán elért sikerével 15 pontra megközelítette a világranglistát vezető Polgár Juditot.

Az idei kontinensbajnok orosz Alekszandr Motiljev utolsóként végzett, a holland Anish Giri kettős vereséggel rajtolva ötvenszázalékos eredményt ért el.

biel01-banner

Az utolsó forduló eredményei:

Pentala Harikrishna (indiai, 2726) – Hou Ji-fan (kínai, 2629) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 73)
Alekszandr Motiljev (orosz, 2698) – Anish Giri (holland, 2750) döntetlen (Szicíliai védelem, 19)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2766) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)

A Hans Suri emlékverseny végeredménye:

1.Maxime Vachier-Lagrave (francia) 6 pont
2. Radoslaw Wojtaszek (lengyel) 5,5
3-5. Hou Ji-fan (kínai), Anish Giri (holland) és Pentala Harikrishna (indiai) 5
6. Alekszandr Motiljev (orosz) 3,5

Az Élő-pontszámok változása:
Maxime Vachier-Lagrave + 2, Radoslaw Wojtaszek + 2,4, Hou Ji-fan + 14,2, Anish Giri – 5,2, Pentala Harikrishna – 1,4, Alekszandr Motiljev – 12

Verőci Zsuzsa

Címkék: