Bakuban az utolsó forduló dönt, Caruana és Gelfand az élen

A Bakuban zajló Grand Prix-verseny utolsó fordulója előtt az olasz Fabiano Caruana és az izraeli Borisz Gelfand holtversenyben vezet, fél pont az előnyük a négyes üldözőboly előtt. Caruana a sereghajtó kubai Leimier Dominguez Perezt sötéttel győzte le, Gelfand világossal az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert. Örökös sakkal ért véget az orosz derbi, Szergej Karjakin és Peter Szvidler, valamint az amerikai Hikaru Nakamura és az azeri Sahriyar Mamedgyarov összecsapása. Az orosz Alekszandr Griscsuk második partiját nyerte sötéttel játszva, eredeti változatával meglepte az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot. Megszerezte első győzelmét az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, honfitársát, Dmitrij Andrejkint győzte le a mezőny egyetlen veretlen résztvevője. A befejező játéknapon a két éllovas félpontos hátrányban levő nagymesterekkel küzd meg, Caruana világossal Tomasevszkijjel, Gelfand sötéttel Szvidlerrel mérkőzik meg.

Az utolsó fordulóra maradt a döntés, az olasz Fabiano Caruana és az izraeli Borisz Gelfand félpontos előnnyel várhatja a befejező játszmákat. A kilencedik játéknapon elszenvedett váratlan vereségük után ma mindketten könnyen győztek. Gelfandnak mindössze 28 lépésre volt szüksége, hogy megfossza az azeri Tejmur Radzsabovot veretlenségétől. A katalán megnyitású partiban érdekes lépéssorrendet választott, késleltette vezérszárnyi huszárjának fejlesztését, ami végül c3 helyett d2-re lépett. Radzsabov elhibázott cserével került hátrányba, végül huszárjának fogságba esése miatt kényszerült a korai feladásra.

BakuGP-round10-38

A kubai Leinier Dominguez Perez az azeri fővárosban rossz formában játszik, talán a tabellán elfoglalt helyzete miatt is próbálta eredeti elgondolással meglepni Fabiano Caruanát. Az olasz sakkozó egyszerű lépésekkel került előnybe, majd kissé engedett a szorításon. Dominguez azonban nem talált jó védelmet, a d gyalog előrenyomulásával, a sötét tisztek koncentrált támadásával szemben tehetetlen volt.

BakuGP-round10-12

Az orosz derbin Szergej Karjakin és Peter Szvidler örökös sakkal osztozott meg a ponton. Szvidler tisztet áldozott, nagyon szerette volna bemattolni honfitársát, tisztet áldozott, meggyengítette világos királyállását. A kritikus pillanatban nem találta meg az esélyes folytatást, Karjakin örülhetett a döntetlennek.

Egymást követő második partiját nyerte meg sötéttel játszva az orosz Alekszandr Griscsuk. Extravagáns módon játszotta a félszláv védelmet az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. Mindketten hosszúra sáncoltak, Griscsuk királyszárnyi gyalogjaival nyomult előre, ezt Kaszimdzsanov nem akadályozta, a 24…g3 után már bajba került.

Kilenc döntetlent követően győzött az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, honfitársa, Dmitrij Andrejkin negyedik vereségét szenvedte el. Örökös sakkal lett döntetlen az amerikai Hikaru Nakamura és az azeri Sahriyar Mamedgyarov partija.

A 10. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2797) 0 – 1 (Vezércsel, 33)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2751) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) 0 – 1 (Angol megnyitás, 34)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2701) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) 1 – 0 (Szláv védelem, 41)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Peter Szvidler (orosz, 2732) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 28)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) döntetlen (Szláv védelem, 31)

A verseny állása:
1-2. Fabiano Caruana és Borisz Gelfand 6 pont
3-6. Szergej Karjakin, Hikaru Nakamura, Jevgenyij Tomasevszkij és Peter Szvidler 5,5
7-8. Alekszandr Griscsuk és Tejmur Radzsabov 5
9-10. Sahriyar Mamedgyarov és Rusztam Kaszimdzsanov 4,5
11. Dmitrij Andrejkin 4
12. Leinier Dominguez Perez 3

Verőci Zsuzsa