Hanti-Manszijszkban a 2015/16-os GP-sorozat utolsó, ötödik versenyének harmadik fordulójában két meglepetés is született. Az összetett pontverseny első helyére pályázó orosz Valentyina Gunyina és Alekszandra Kosztenjuk is vereséget szenvedett. Gunyinát az iráni Sarasadat Khademalsarieh, az exvilágbajnoknőt a grúz Nino Bacsiasvili győzte le. A grúz nagymesternő mesterhármasával egypontos előnnyel vezet. A kínai Ju Wenjun gyorsan remizett az orosz Olga Girjával, örülhet a minőségvesztés után a döntetlennek az indiai Dronavalli Harika az orosz Natalija Pogonyina ellenében. A kettős vereséggel kezdő grúz Bela Hotenasvili és Lela Dzsavahisvili megszerezte első fél pontját az ukrán Natalija Zsukova, illetve a francia Almira Szkripcsenkóval szemben.

art_0823

A GP-verseny harmadik játéknapján két meglepetés is született. A nagyobb szenzáció kétségkívül az iráni Sarasadat Khademalsarieh győzelme a háromszoros olimpiai, kétszeres Európa-bajnok orosz Valentyina Gunyina ellen. Az iráni női sakkozás legnagyobb reménysége versenyről-versenyre fejlődik, megnyitási repertoárja egyre kiforrottabb, már nem játszik megilletődötten az oly sok trófeát begyűjtő riválisokkal szemben. Tavaly Monacóban belefutott egy nyolcas(!) vesztőszériába, idén a teheráni GP-n már az első helyért küzdött, az utolsó partijának elvesztésével lett holtversenyben második.

A vezérindiai védelem egyik divatos változatában vállalta az elméleti párbajt, Valentyina Gunyina gyanús eltérésre szavazott. A 15…Vd4 lépésével nagyot hibázott, Sarasadat jelentős fölénybe került. A győzelem küszöbén kissé bizonytalanná vált, de a 43. lépés után győztesként állhatott volna fel a sakkasztaltól. Sajnálhatja, hogy a második fordulóban többször is kihagyta a nyerést az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal szemben.

art_0833

A tegnapi izgalmak után Kosztenjukra presztízscsata várt, a legjobb formában levő grúz sakkozóval, Nino Bacsiasvilivel kellett megmérkőznie. A megpróbáltatások nem múltak el nyomtalanul, a taktikai bonyodalmakat rosszul ítélte meg, Bacsiasvili itt-ott pontatlanságokat követett el, a bástyavégjátékban királyának betörése eldöntötte a parti sorsát. Nino mesterhármasával egypontos előnyre tett szert.

A kínai Ju Wenjun is az összetett pontverseny első helyéért küzd, amely világbajnoki döntőn való részvételi jogot jelent. Világossal nem tudott előnybe kerülni, békésen remizett az orosz Olga Girjával.

Az indiai Dronavalli Harika örülhetett a döntetlennek az orosz Natalija Pogonyina ellenében. A minőségért nem volt kompenzációja, „Natasa besegített”.

Harmadszor remizett az ukrán Natalija Zsukova, a grúz Bela Hotenasvili kedvezőbb esélyét eltékozolta.

A grúz Lela Dzsavahisvili is két veresége után „feliratkozott” egy remivel, a francia Almira Szkripcsenko bátortalanul játszott.

A 3. forduló eredményei:
Almira Szkripcsenko (francia, 2455) – Lela Dzsavahisvili (grúz, 2461) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Sarasadat Khademalsarieh (iráni, 2435) – Valentyina Gunyina (orosz, 2525) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 43)
Nino Bacsiasvili (grúz, 2489) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2555) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 46)
Natalija Pogonyina (orosz, 2492) – Dronavalli Harika (indiai, 2543) döntetlen (Félszláv védelem, 41)
Natalija Zsukova (ukrán, 2448) – Bela Hotenasvili (grúz, 2426) döntetlen (Vezércsel, 31)
Ju Wenjun (kínai, 2580) – Olga Girja (orosz, 2450) döntetlen (Szláv védelem, 27)

A verseny állása:
1.Nino Bacsiasvili 3 pont
2-5. Valentyina Gunyina, Sarasadat Khademalsarieh, Ju Wenjun és Olga Girja 2
6-7. Natalija Pogonyina és Natalija Zsukova 1,5
8-10. Almira Szkripcsenko, Dronavalli Harika és Alekszandra Kosztenjuk 1
11-12. Bela Hotenasvili és Lela Dzsavahisvili 0,5

A 4. forduló párosítása:
Lela Dzsavahisvili – Olga Girja
Bela Hotenasvili – Ju Wenjun
Dronavalli Harika – Natalija Zsukova
Alekszandra Kosztenjuk – Natalija Pogonyina
Valentyina Gunyina – Nino Bacsiasvili
Almira Szkripcsenko – Sarasadat Khademalsarieh

Verőci Zsuzsa