Bergamóban a világossal játszók nagy sikerével zárult az ACP Golden Classic verseny harmadik fordulója. A Fülöp-szigeteki Wesley So az olasz Daniele Vocaturo ellen nyert. A grúz Baadur Zsobava könyörtelenül használta ki a 24. születésnapját ünneplő orosz Jan Nepomnjacsij nagy bakiját. Az olasz Sabino Brunello 25 lépésben győzte le az izraeli Emil Szutovszkijt. Kettős pihenőnaphoz jutott Almási Zoltán, játék nélkül döntetlenben egyezett meg az előző fordulóban függőben maradt partijában Vocaturoval szemben. A szerdai negyedik fordulóban Almási világossal játszik az éllovas So ellen.

SONY DSC

A világos volt a nyerő szín az ACP-torna harmadik játéknapján. A rajtlistát vezető Fülöp-szigeteki Wesley So a királyindiai védelmű bonyodalmakban jobban kiismerte magát, mint az olasz Daniele Vocaturo. A tisztáldozatos kalandokban higgadta hárította a látszatfenyegetéseket, megerősítette vezető pozícióját.

A grúz Baadur Zsobava alaposan megkeserítette az orosz Jan Napomnjacsij 24. születésnapját. A torna előtt Napomnjacsij arról panaszkodott, hogy alig kap a sakkvilágban fokozottan jegyzett viadalra meghívást, mintegy 30 Élő-pontra lenne szüksége, hogy felhívja magára a figyelmet. Bergamóban elszenvedte második vereségét, lassan örülhetne annak, ha a függőzési lehetőség miatt a FIDE nem számolja be a versenyt az Élő-pontszámokba. Nepomnjacsij durva hibáját Zsobava könyörtelenül használta ki.

Az előző fordulóban elért villámgyőzelme után az izraeli Emil Szutovszkij gyors vereséget szenvedett. Az olasz Sabino Brunello az öt éve, a Tal emlékversenyen Vlagyimir Kramnyik által megjátszott ötlettel lepte meg az ACP elnökét, 25 lépés után már fogadhatta gratulációját.

Az olasz Daniele Vocaturo belátta, hogy minőségelőnye ellenére sincs semmiféle esélye Almási Zoltán elleni partijában, megegyeztek döntetlenben, így a versenyen a pontvadászat szerdán folytatódik.

logo-small

A 3. forduló eredményei:
Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2744) – Daniele Vocaturo (olasz, 2584) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 43)
Baadur Zsobava (grúz, 2713) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2730) 1 – 0 (Pirc védelem, 47)
Sabino Brunello (olasz, 2568) – Emil Szutovszkij (izraeli, 2620) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 25)
Almási Zoltán volt szabadnapos

A verseny állása:
1.Wesley So 2,5 pont
2. Sabino Brunello 1,5 (sz)
3-4. Baadur Zsobava és Emil Szutovszkij 1,5
5. Almási Zoltán 1 (sz)
6. Daniele Vocaturo 0,5 (sz)
7. Jan Nepomnjacsij 0,5

A szerdai 4. forduló párosítása:
Jan Nepomnjacsij – Sabino Brunello
Daniele Vocaturo – Baadur Zsobava
Almási Zoltán – Wesley So
Emil Szutovszkij lesz szabadnapos

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,