Asdódban az ACP Masters döntőjét az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a francia Etienne Bacrot játssza. Az elődöntőben Ivancsuk az orosz Jan Nepomnjacsij ellen nyert 1,5-0,5-re, míg a másik ágon Bacrot a „hirtelen halál” partiban múlta felül a hazai pályán játszó Borisz Gelfandot. A csütörtöki döntő már négyjátszmás, 2-2-nél villámpartik döntenének, 3-3-nál a „hirtelen halál” játszma. A díjalap 41 ezer dollár, a győztes jutalma 10 ezer dollár lesz.

acp_masters-logo

A csoportmérkőzések után kieséses rendszerben folytatódott az ACP Masters. Az „A” csoport első helyezettje, az izraeli Borisz Gelfand a „B” csoport második helyezettjével, a francia Etienne Bacrottal mérte össze erejét. A 15-15 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces gondolkodási idővel kétjátszmásra tervezett párharcot Bacrot taktikai csapásokkal is fűszerezett győzelemmel kezdte. A visszavágón Gelfand jelentős előnyt szerzett, majd azt eltékozolta, de szerencséjére a francia nagymester sem állt feladata magaslatán, kiegyenlített. Következtek a villámpartik, 3-3 perc és 2-2 másodperc. Az elsőben Gelfand remit ígérő állásban túllépte a gondolkodási időt, világossal játszva ismét kiegyenlített. A továbbjutó személyéről a „hirtelen halál” parti döntött, a világossal játszó Bacrot győzött.

Az ACP Kupák történetében másodszor jutott a döntőbe a háromszoros olimpiai bajnok ukrán Vaszilij Ivancsuk. Az idei rapid-vb-n a nyolcadik helyen végzett, míg az orosz Jan Nepomnjacsij ezüstérmesként zárta a viadalt. A meccs első partijában a „B” csoport győztese, Ivancsuk vezethette a világos bábukat, sokáig esélyes volt állása, az idő szorításában kiengedte előnyét, örökös sakk lett a vége. A második játszmában Nepomnjacsij játszotta túl ellenfelét, nyerést is kihagyott, a remit elkerülte, hallucinált a tisztáldozattal. Ivancsuk veszélyeztetett királyát sikerrel megvédte, győzelme továbbjutását jelentette.

Az elődöntő eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2713) – Etienne Bacrot (francia, 2700) 2 – 3
(Etienne Bacrot – Borisz Gelfand 1 – 0
Borisz Gelfand – Etienne Bacrot 1 – 0
Etienne Bacrot – Borisz Gelfand 1 – 0
Borisz Gelfand – Etienne Bacrot 1 – 0
Etienne Bacrot – Borisz Gelfand 1 – 0)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2825) – Jan Nepomjacsij (orosz, 2821) 1,5 – 0,5
(Vaszilij Ivancsuk – Jan Nepomnjacsij döntetlen
Jan Nepomnjacsij – Vaszilij Ivancsuk 0 – 1)

Verőci Zsuzsa