A London Chess Classic 2015 szuperverseny ötödik fordulójában az exvilágbajnokok csatáját az indiai Viswanathan Anand remek technikával nyerte meg a bolgár Veszelin Topalovval szemben. Stratégiai csúcsteljesítmény volt a centrális huszár és a hetedik sorra betört bástya összjátéka, Topalov harmadik vereségét szenvedte el. A másik négy parti döntetlennel ért véget, az amerikai Fabiano Caruana nyerést hagyott ki az orosz Alekszandr Griscsuk ellen. Megosztozott a ponton az örmény Levon Aronjan és a norvég világbajnok Magnus Carlsen, az angol Michael Adams és az amerikai Hikaru Nakamura, valamint a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri. A tornán hatan még nyeretlenek, nyolcan veretlenek! Holtversenyben félpontos előnnyel vezet Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura és Anish Giri. A szerdai pihenőnap után csütörtökön folytatódik a pontvadászat.

lcc02-players

Száztízedszer nézett egymással farkasszemet a két exvilágbajnok, Viswanathan Anand és Veszelin Topalov. Csatározásaikat 1993-ban, Las Palmason kezdték, az indiai nagymester nyeréssel indított. Párharcaiknak egyik fénypontja volt a 2005-ös San Luis-i vb, ahol Topalov pályafutása legnagyobb sikerét érte el, másfél pontos előnnyel nyerte meg a FIDE 8 fős világbajnokságát. Ki ne emlékezne a 2010-es szófiai döntőjükre, a viharos kezdésre. Anand az utolsó játszmában sötéttel diadalmaskodott, védte meg világbajnoki címét. A 2014-es világbajnok-jelölti döntőn Anand 1,5-0,5-re győzött a mini párosmeccsen. A különböző időkontrollal vívott 109 partiból Vishy harmincat nyert meg tizenhat ellenében. Klasszikus kontroll mellett 39-szer megosztoztak a ponton, és Anand 16-13-ra vezetett.

LCC-151208_119

A londoni viadal negyedik fordulójában Vishy Anand kikapott a mumusává előlépett Hikaru Nakmaurától, míg Veszelin Topalov nyerőesélyt szalasztott el Fabiano Caruanával szemben. A szicíliai védelem Najdorf-változatában a nagy divattá vált 6.h3-as vari került megjátszásra. A parti pozíciós irányt vett, fontos stratégiai terv részeként Anand megszerezte huszárja számára a kulcsfontosságú d5 mezőt, jó huszár harcolt Topalov passzív futójával szemben. Anand szabadgyalogot képzett a vezérszárnyon, bástyájával betört a hetedik sorra, lépéskényszerbe hozta ellenfelét, remek győzelmet aratott. A verseny előtt az összetett pontversenyben vezető Veszelin Topalov harmadik vereségét szenvedte el.

A reykjavíki csapat Európa-bajnokságon Levon Aronjan sötéttel spanyol megnyitású partiban látványos támadással hat és fél év után tudta legyőzni Magnus Carlsent. A norvég világbajnok számára nagy fiaskó volt az Eb, és Londonban sem találta eddig meg a „góllövő cipőjét”. Korábbi találkozóikon Carlsen 12 győzelmet ért el, ötször kapott ki 31 döntetlen mellett.

LCC-151208_122

Mai játszmájuk békés mederben zajlott, világos kezdeti kezdeményezése elhalt, a vezércserét követően Carlsen világos gyalogcentrumát próbálta támadni. Az újabb cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

Az amerikai Fabiano Caruana és az orosz Alekszandr Griscsuk játszmája lépésismétléssel ért véget, a döntetlennek Szása örülhetett, Fabiano egylépéses nyerést is kihagyott. Súlyos időzavarban Griscsuk elnézte Caruana gyalogáldozatát, világos vezére betört a sötét állásba, de végül a győzelem elmaradt.

Az angol Michael Adams és az amerikai Hikaru Nakamura is a spanyol megnyitásban viaskodott. A zárt állásban Nakamura gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

Az ötödik játéknap harmadik spanyol megnyitású partiját a francia Maxime Vachier-Lagrave és a holland Anish Giri játszotta. Londonban egyértelmű favorit a spanyol, 12 játszmát is láttunk, ebből ötször a berlini változatot. Giri jól felkészült, gond nélkül egyenlített ki.

Az 5. forduló eredményei:
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) – Anish Giri (holland, 2784) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Fabiano Caruana (amerikai, 2787) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Spanyol megnyitás, 58)
Viswanathan Anand (indiai, 2796) – Veszelin Topalov (bolgár, 2803) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 74)
Michael Adams (angol, 2737) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2793) döntetlen (Spanyol megnyitás, 56)
Levon Aronjan (örmény, 2788) – Magnus Carlsen (norvég, 2834) döntetlen (Vezércsel, 41)

A verseny állása:
1-3. Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura és Anish Giri 3 pont
4-9. Alekszandr Griscsuk, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Michael Adams, Levon Aronjan és Magnus Carlsen 2,5
10. Veszelin Topalov 1

A csütörtöki 6. forduló párosítása:
Anish Giri – Magnus Carlsen
Hikaru Nakamura – Levon Aronjan
Veszelin Topalov – Michael Adams
Alekszandr Griscsuk – Viswanathan Anand
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa