Az izraeli Asdódban megkezdődött a Profi Sakkozók Szövetsége (Association of Chess Professionals) VI. ACP Kupája. A meghívott 12 résztvevőt két 6-6 fős csoportba osztották, a körmérkőzéses csatározás után az első két-két helyezett folytathatja a küzdelmet. Az első játéknapon három fordulóra került sor, Rapport Richárd az izraeli Ilia Szmirin elleni győzelemmel kezdett, majd vereséget szenvedett az ukrán Pavel Eljanovtól. Az izraeli Emil Szutovszkij ellen nyerőesélyes bástyavégjátékát remire rontotta. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk vezet 2 ponttal, Rapport Richárd négyes holtversenyben várja a keddi második játéknapot, a csoportmérkőzések két befejező partiját. A másik csoportban az az orosz Jan Napomnjacsij vezet 2,5 ponttal. Játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc. A díjalap 41 ezer dollár, a győztes jutalma 10 ezer dollár lesz.

acp_masters-logo

A mai első játéknapon először az „A” csoport küzdelmeire került sor. Az utolsó pillanatban megváltozott a névsor, az indiai Baskaran Adhiban helyett a bolgár Kiril Georgijev játszik. Az első két körben a várt eredmények születtek, a harmadik fordulóban nagy meglepetését jelentett, hogy az Egyesült Államok legfiatalabb nagymestere, a 15 éves Samuel Sevan legyőzte az orosz Dmitrij Jakovenkót, ezzel alaposan keresztülhúzta számításait. Az azerbajdzsáni Gadir Guszejnov az izraeli Borisz Gelfanddal szemben nagy előnyt biztosító folytatást hagyott ki. Az orosz Jan Nepomnjacsij félpontos előnnyel várhatja a keddi két fordulót, Gelfandnak az amerikai titánnal kell megküzdenie a továbbjutásért.

Az „A” csoportban az első játéknap eredményei:
I.forduló:

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2700) – Borisz Gelfand (izraeli, 2713) döntetlen
Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2739) – Kiril Georgijev (bolgár, 2633) 1 – 0
Samuel Sevian (amerikai, 2546) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2821) 0 – 1

II. forduló:
Dmitrij Jakovenko – Gadir Guszejnov 1 – 0
Kiril Georgijev – Samuel Sevian 0 – 1
Borisz Gelfand – Jan Nepomnjacsij döntetlen

III. forduló:
Samuel Sevian – Dmitrij Jakovenko 1 – 0
Gadir Guszejnov – Borisz Gelfand 0 – 1
Jan Nepomnjacsij – Kiril Georgijev 1 – 0

A csoport állása:
1. Jan Nepomnjacsij 2,5 pont
2-3. Borisz Gelfand és Samuel Sevian 2
4. Dmitrij Jakovenko 1,5
5. Gadir Guszejnov 1
6. Kiril Georgijev 0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rapport Richárd győzelemmel kezdte meg szereplését. Az izraeli Ilia Szmirin ellen a spanyol megnyitás ritkább változatában ellenfele hibáját kihasználva korán előnybe került, kiskombinációval könnyen nyert. Második partiját világossal az ukrán Pavel Eljanovval szemben játszotta, extravagáns nyitása a rutinos nagymester ellen kevésbé volt hatásos. A hosszúsánc után Eljanov támadása gyorsan bontakozott ki. Ricsi nem talált védelmet, az ukrán sakkozó gyorsabban is nyerhetett volna.

Az ACP elnöke, az izraeli Emil Szutovszkij ellen nagymesterünk megismételte az első fordulóban sikert hozó változatot. Jól is állt, a bástyavégjátékban szabadgyalogjai nyerést ígértek, de egy fölös bástyasakk miatt csak döntetlen lett a játszma.

A legnagyobb bakit Eljanov követte el, a francia Etienne Bacrot tisztáldozatára könnyen nyerhetett volna, ehelyett elbukta a partit. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk félpontos előnnyel vezet, négyen is holtversenyben követik. Rapport először Bacrot ellen világossal, majd Ivancsukkal sötéttel játszik.

A „B” csoportban az első játéknap eredményei:
I.forduló:

Ilia Szmirin (izraeli, 2613) – Rapport Richárd (magyar, 2736) 0 – 1
Emil Szutovszkij (izraeli, 2622) – Etienne Bacrot (francia, 2700) döntetlen
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2825) – Pavel Eljanov (ukrán, 2680) döntetlen

II. forduló:
Ilia Szmirin – Emil Szutovszkij 1 – 0
Etienne Bacrot – Vaszilij Ivancsuk 0 – 1
Rapport Richárd – Pavel Eljanov 0 – 1

III. forduló:
Vaszilij Ivancsuk – Ilia Szmirin döntetlen
Emil Szutovszkij – Rapport Richárd döntetlen
Pavel Eljanov – Etienne Bacrot 0 – 1

A csoport állása:
1.Vaszilij Ivancsuk 2 pont
2-5. Rapport Richárd, Etienne Bacrot, Pavel Eljanov és Ilia Szmirin 1,5
6. Emil Szutovszkij 1

Verőci Zsuzsa