Anand vezére eltévedt, Nakamura hatodszor győzte le, Carlsen és Topalov nyerőesélyt szalasztott el

A London Chess Classic 2015 szuperverseny, az idei „Grand Chess Tour” utolsó tornájának negyedik fordulójában az amerikai Hikaru Nakamura remekelt, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandra mért vereséget. A norvég világbajnok Magnus Carlsen nem tudta anyagi előnyét érvényesíteni az angol Michael Adamsszel vívott csatájában. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az amerikai Fabiano Caruana fordulatos küzdelme örökös sakkal ért véget. Pontosztozkodás született a holland Anish Giri és az örmény Levon Aronjan, valamint az orosz Alekszandr Griscsuk és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmákban is. Nakamura, Vachier-Lagrave és Giri félpontos előnnyel vezet. Az eddig lejátszott húsz partiból csak három végződött döntéssel, kihagyott esélyek, elpuskázott lehetőségek jellemezték eddig az összecsapásokat.

LCC-151207_223

Az amerikai Hikaru Nakamura pályafutása során immár hatodszor győzte le az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A brit fővárosban másodszor volt eredményes a sakkozás 15. világbajnokával szemben, aki csak az idei zürichi tornán volt sikeres, egyetlen győzelmét aratta. A statisztika még meglepőbb, ha a színelosztás alapján is vizsgáljuk az amerikai sakkozó nyeréseit, négyszer sötéttel győzött.

A „Grand Chess Tour” második versenyén, St. Louisban is a katalán megnyitásban küzdöttek meg, Anand többször is hibázva vesztett. Ezúttal is a katalán volt terítéken, Nakamura választott más változatot. Úgy tűnt, hogy az exvilágbajnok elegendő ellenjátékot kapott a gyalogért cserébe, de 24…Va4 lépése végzetesnek bizonyult. Vezére játékon kívül került, ezt Nakamura kihasználta, a győzelemmel holtversenyben az élre került.

LCC-151207_226-Edit

Már fél éve hullámvölgyben van a norvég világbajnok Magnus Carlsen. A rossz szériája hazai pályán, Stavangerben kezdődött, St. Louisban is erőtlenül sakkozott, Londonban sem villog. Michael Adams ellen a nyitást előnnyel zárta, minőségelőnnyel játszhatott, de engedélyezte a rutinos angol nagymesternek, hogy kiépítse a védvonalat. Adams pontos játékkal tartóztatta fel a világelső összekötött szabadgyalogjait, kiharcolta a döntetlent.

LCC-151207_225

Fordulatos csatát láttunk a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az amerikai Fabiano Caruana spanyol megnyitású partijában. Caruana kedvezőbb pozícióban pontatlan volt, átengedte a kezdeményezést. Kölcsönös időzavart követően Topalov előnyösebb állásban nem tudott ellenállni a felkínált bástyaáldozatnak. Caruana fantasztikus ötlete bevált, vezére kisebb csodát művelt, az összecsapás örökös sakkal lett döntetlen.

A negyedik fordulóban a tornán játszó hat világbajnokjelölt egymással küzdött meg. Nakamura-Anand, Topalov-Caruana párok mellett a holland Anish Giri és az örmény Levon Aronjan is megmérkőzött. Ez a parti nem hozta lázba a sakkrajongókat.

Pontosztozkodás született az orosz Alekszandr Griscsuk és a francia Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelmű ütközetében is.

A 4. forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2784) – Levon Aronjan (örmény, 2788) döntetlen (Angol megnyitás, 33)
Magnus Carlsen (norvég, 2834) – Michael Adams (angol, 2737) döntetlen (Angol megnyitás, 78)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2793) – Viswanathan Anand (indiai, 2796) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 41)
Veszelin Topalov (bolgár, 2803) – Fabiano Caruana (amerikai, 2787) döntetlen (Spanyol megnyitás, 83)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2773) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)

A verseny állása:
1-3. Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave és Anish Giri 2,5 pont
4-8. Alekszandr Griscsuk, Magnus Carlsen, Levon Aronjan, Michael Adams és Fabiano Caruana 2
9. Viswanathan Anand, 1,5
10. Veszelin Topalov 1

Az 5. forduló párosítása:
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri
Fabiano Caruana – Alekszandr Griscsuk
Viswanathan Anand – Veszelin Topalov
Michael Adams – Hikaru Nakamura
Levon Aronjan – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa