Ahogyan azt a Sakkvilág is megírta, a Sardzsában februárban lezajlott Grand Prix forduló a világ egyik legunalmasabb versenye volt. Áprilisra azonban az élvonal játékosai felébredtek téli álmukból és három versenyen is emlékezetes partikkal halmozták el a rajongókat. Először a Zürichben zajlott Korcsnoj-emlékverseny, majd a németországi Grenke Chess Classic verseny rajzolta át valamelyest a világranglistát, végül a Vugar Gasimov emlékére rendezett Shamkir Chess torna hozott meglepetéseket.

Svájc

A zürichi torna különlegessége egyrészt, hogy a klasszikus partikat „új klasszikus” időkontroll mellett játsszák, mindössze 45 perc volt fejenként egy játszmára, plusz 30 másodperc lépésenként. Másrészt a hét klasszikus forduló után további hét rapid parti következett (10 p + 5 mp időkontrollal – a verseny honlapja ezt „blitz”-nek nevezte, holott ez az időkontroll rapidnak minősül), és ezek eredménye is beleszámított a verseny végeredményébe. A „klasszikus” partikban a győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont járt, a rapid játszmákban a győzelem 1, a döntetlen fél pontot ért.

Ez a Zürichben már pár éve jelen lévő új megközelítés a sakk forradalmasítása irányában tett lépésnek tekinthető. Sokak szerint a gyorsabb partik a színvonal rovására mennek, mások szerint jó, hogy ez által több parti végződik döntéssel, a világbajnok szerint pedig a gyorsabb játék az erősebb játékosoknak kedvez. Yasser Seirawan egészen odáig ment a tavaly novemberi világbajnoki döntő után, hogy a sakkban minden parti végződjön döntéssel: ha a klasszikus időben nem bírnak egymással, akkor jöjjön a teniszhez hasonló „tie break”, rapid és blitz partikkal, majd szükség esetén az „armageddon” játszmával”.

Zürichben kétségkívül sok, 28-ból 16 játszma végződött döntéssel. A mindössze egytucat döntetlen fele Kramnyikhoz kötődik, miközben régi riválisa, Anand csak egyet remizett a hét klasszikus partiból. Áprilisi szeszélynek tudhatjuk be, hogy ezzel szemben a rapidjátszmáknak csak a fele végződött döntéssel, a szélirány pedig megfordult: Kramnyik csak két döntetlent játszott (három vereség és két győzelem mellett), míg Anand öt döntetlennel, +2-ben zárta a gyorsított szakaszt. A verseny abszolút győztese az amerikai Nakamura, aki megnyerte a sorszámkiosztó villámversenyt, majd az „új klasszikus” és a rapid tornát is úgy, hogy mindkét műfajban többször volt sötéttel mint világossal! Az összesítésben Nakamura–Nepomnyascsij–Anand sorrend alakult ki. Kiemelendő az indiai veterán eredménye, aki már fiatalkorában is gyors játékával tűnt ki, és 47 évesen is tudta tartani a gyorsított tempót.

Nakamura játéka nemcsak eredményes, de rendkívül sokoldalú is volt. Nyitott Hf3-mal, c4-gyel és d4-gyel is, szinte minden partijában megjelentek taktikai motívumok (Oparinnal közvetlenül egymás királyát támadták már a középjáték elején), ugyanakkor nagyszerű végjátéktechnikát mutatott be Pelletier és Gelfand ellen – utóbbi játszmában huszárral nyert futó ellenében, három gyalogszigettel a kettővel szemben, passzívabb királlyal úgy, hogy ellenfele nem követett el súlyos hibát.

Gelfandnak az 1a. ábrán látható állásban éppen a 40. lépését kell megtennie, egyetlen perce volt rá. Az vesse rá az első követ, aki időnyomás alatt felismeri, hogy Kb4 és Kb5 remit tart, de Kd4 veszít. Következett tehát a gyanútlan 40.Kd4 b5 41.hxg4 fxg4 42.Fe4 Hf6 43.Fd3 g3 44.Ff1 Hg4 (1b. ábra) és világos feladta, mert a futó a gyalogbevitel miatt nem mozdulhat, s bár a király meg tudja védeni, ha h2-ről megtámadná a patás, de a centrumgyalogok felszámolása és a tisztcsere után sötét lépéskényszerrel könnyűszerrel nyer.

1a. ábra

1b. ábra

Anand továbbra is sötéttel gyengélkedett: tavaly a világbajnokjelöltek versenyén rendszeresen került bajba az angol megnyitásban, felkészülését nem sikerült döntően javítania. Azóta c4-gyel kezdenek ellene olyanok is, akik egyébként mást játszanak (pl. Gelfand, Nepomnyascsij), és az angol megnyitásban most is kétszer kapott ki, Kramnyik ellen pedig minőségáldozata bizonyult megalapozatlannak. Győzelmeit ugyanakkor dinamikus játék jellemezte, két ízben is centrális gyalogáttöréssel pecsételte meg ellenfele sorsát, még a középjátékban.

A legforróbb pillanat mégis az Oparin–Nakamura játszma sűrűjében volt érezhető, amikor Oparin alulbecsülte az amerikai nagymester igen alattomos f6 lépését. Alább, a 2a. ábrán Oparin megtette a 23.Fe3 lépést, amely egyéb konkrétumok hiányában lehetne egy természetes fejlődő lépés, azonban erre Nakamura 23… f6-ot húz, és nemcsak hogy el kell vinni a lovat g5-ről, de utána sötét Hf4 vezérnyeréssel fenyeget. A felfedést eltakarandó következett 24.Hf7 + Hxf7 – Nakamura kihagyta az erős folytatást, és kicsapta a lovat f7-ről egy újabb szép motívumért: 25.Vxg6 Fxh3+!! A király nem üthet h3-ra, mert most a másik sötét huszár fenyeget Hg5 felfedett vezérnyeréssel! (Lényegesen könnyebben nyert volna sötét, ha 24.Hf7+-ra egyszerűen kilép a királlyal. 24… Kh7 25.Fxh6 Hxf7 26.Fe3+ Hh6 után tisztelőnyben játszik, és világosnak ki kell lépnie a motívumból.)

2a. ábra

2b. ábra

Takarítás után a 2b. ábrán látható állás alakult ki, amely mindkét színnel játszható, világos felajánl még egy gyalogot cserébe a d-vonalért, de sötét a hetedik sort nem adja. Következett 30… b6 31.axb6 Bb7 32.Fc2 a5 33.Bd6 Bxb6 34.b3 He6 35.Bb1 Hc5 36.b4 axb4 37.Bxb4 Ra6 gyakorlatilag teljes kiegyenlítéssel. Oparin azonban a 23. lépés óta 10 perc alatti idővel játszott, és itt lebecsülte második sora gyengeségét. 38.Bc4 Ba2 39.Fd1 Hb7 40.Bdxc6 Bxf2+ 41.Kg1 Bd2 42.Fh5 Ba8 után kötelező volt a bástyacsere, majd 43.Bc8+ Bxc8 44.Bxc8+ Kh7 45.Fg4 Hd6 46.Bc6 Kg6 47.Ff3 Hf7 48.c4 Hg5! legörgeti a vörös szőnyeget a sötét király elé, Nakamura már a spájzban van. 49.Fg2 Kh5 50.c5 Kg4 51.Ba6 Bc2 52.c6 Kxg3 53.Ba3+ Kf4 54.Ba6 h5 0-1

Németország

Szakmailag nagyobb figyelmet érdemel a Karlsruhe és Baden-Baden városaiban megrendezett Grenke Chess Classic verseny, ahol Carlsen, Vachier-Lagrave, Caruana és Aronjan mellett a legjobb női játékos, Hou Ji-fan, a bármikor harcra kész Najdics, és két német játékos, a stabil játékáról híres Georg Meier, és a fiatal tehetség, Mathias Blübaum vett részt. A magyar nézők számára a torna különlegességeként említhető, hogy Lékó Péter volt a szakkommentátor először Lawrence Trent, majd Jan Gustafsson társaságában. A meglehetősen instruktív közvetítés során Péter a személyes terveire, sikereire és kudarcaira vonatkozó kérdések elől sem tért ki. Kissé váratlanul azonban a legjobban felkészült és újításokra leginkább képes fiatal sakkozók közül Anish Girit emelte ki, aki hozzá hasonlóan a döntetlen játszmáinak magas száma miatt áll az élcelődések kereszttüzében a közösségi médiában.

A verseny nem szokványos módon kezdődött, a harmadik forduló után a kínai ex-világbajnoknő Hou Ji-fan egyedül vezetett. Caruana ellen gyakorlatilag tökéletes partit játszott, azonnal kihasználta ellenfele gyengébb lépéseit, Meier ellen rosszabbul állt, de élt az adódó taktikai lehetőséggel, majd Magnus Carlsen ellen felülről remizett. A második félidőben azonban csak két remire futotta világossal, míg MVL és Aronjan túljátszották őt. Ebben a szakaszban került terítékre Lékó újítása is. A mindig e4-gyel nyitó Ji-fan azzal próbálta meglepni ifjú ellenfelét, hogy d4-gyel kezdett, mire Blübaum a Ragozin-védelemben éppen azt a változatot játszotta meg, amelyben Péter tavaly könnyűszerrel kiremizte a TOP-10 közelében ólálkodó Ding Lirent. A kínai exvilágbajnoknőnek sem volt sok esélye elkerülni a remit.

Aronjan 5½ pontot szerzett a 7-ből s ezzel másfél pontot vert a mezőnyre. Nem csak eredményesen, de igen aktívan is játszott. Meier ellen az első partiban akár ki is kaphatott volna, de Carlsen elleni remijét követően megtáltosodott, és Caruana kivételével végigverte a mezőnyt. Legemlékezetesebb partiját éppen a világbajnokkal játszotta, aki ellen viszonylag jó a mérlege: klasszikus partikban 2004 óta számos döntetlen mellett 13-szor kapott ki Carlsentől, de 10-szer legyőzte őt. Magnus a legutóbbi világbajnokjelöltek versenye előtt azt nyilatkozta: Aronjant látná legkevésbé szívesen ellenfélnek, mert Levon mindig olyan helyzetekbe tudja őt hozni, amelyekben nem mozog otthonosan. Mostani játszmájuk bár döntetlen lett, Lékó szerint szinte az elmúlt évek legjobb játszmája volt. „Ennyire fantasztikus döntetlent még nem láttam” – mondta a játékosoknak a parti után a stúdióban. Ez magas labda volt Levonnak, aki azonnal riposztolt: „Igen, ismerjük a preferenciáidat.” A játszma mindemellett valóban érdemes arra, hogy végignézzük:

Carlsen–Aronjan

Spanyol megnyitás
1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.a4 b4 9.d3 Fc5 Aronjan itt eltér az elmélettől. Döntő többségben d6-ot lépnek, noha a futólépés is teljesen indokolható.

10.c3 bxc3 11.bxc3 Bb8 12.Fg5 h6 13.Fh4 g5 14.Fg3 Hh5 15.Hbd2 Hxg3 16.hxg3 Vf6 és Sötét teljesen kiegyenlített, sőt.

17.Hc4 d6 18.He3 Fe6 Levon tartja a futópárt, bár szóba jött az e3-huszár kiütése is, amely után fehérnek vagy a bástyája kerül rossz helyre, vagy a gyalogszerkezete szenved újabb csorbát.

19.Fxe6 A norvég picit érthetetlen módon egyszerűsít, most már a b és f vonalon is a sötét nehéztisztek nézelődnek.

19… fxe6 20.Vc2! h5 Carlsen többfunkciós védőlépése után az örmény nagymester meddőnek ítéli az elfoglalt vonalakat, és inkább egyből torokra megy.

21.Bab1 Bxb1? Nehezen értelmezhető lépés, amelyet maga Aronjan nevetségesnek minősített a játszma utáni elemzés során.

22.Bxb1 h4 23.gxh4 gxh4 24.Bb7 h3! Az előnyt jelentő és elegáns, Carlsen Vc2 lépésének pendant-jaként is felfogható 24…Vg7 lépés helyett Aronjan elveti a sulykot. A vérontás ettől kezdve elkerülhetetlen (lásd a 3a. ábrát).

3a. ábra

3b. ábra

25.Bxc7 hxg2 26.Ve2 He7 27.He1 Bb8 28.Vg4+ Hg6 29.Hf3 Bb2 A világbajnok előnyben van, de az idő fogy. A dinamikus állásban Sötét vezére és lova nehezen mozgatható, Kf8 kellett volna sötéttel Bb2 helyett.

30.d4 exd4 31.e5 dxe5 32.Hc4 Bb1+ 33.Kxg2 e4 és elérkezett a játszma a kritikus ponthoz (lásd a 3b. ábrát).

Az éles állásban Magnus nyerve áll, de elvéti a helyes folytatást, és a vezérrel kiüti az e-gyalogot. Nyert állása lett volna 34.Hfe5 Vf5 35.Vxg6 Vxg6 36.Hxg6 dxc3 37.Hf4 c2 38.He2 Fd4 39.Hd6 után. Mint blogjából kiderült, látta a nyerést, de a puritánabb Vxe4-et is nyerőnek látta, mert nem számolt 35….He2+-kal.

Következett 34.Vxe4 Hf4+ 35.Kg3 He2+ 36.Kg4 Vf5+ 37.Vxf5 exf5+ 38.Kxf5 dxc3 39.Bxc5 c2 40.Bc8+ Kg7 41.Bc7+ Kg8 42.Kf6 Bg1?! Levon nem tagadja meg önmagát: 42.Bb8 bármikor remit tart, fehér nem tud mattolni legerősebb kísérletével sem: 42…Bb8 43.Bg7+ Kf8 44.Hg5! Hf4!! és Carlsennek kell kikényszerítenie az örökös sakkot a c-gyalog miatt.

43.Hxg1 A világbajnok tőle szokatlanul a nyúzás helyett az egyensúly felborítását választja. 43.Hg5! Bxg5 44.Hd6 Bg2 45.Bc8+ Kh7 46.Bxc2 Bxf2+ után aktívabb világos királlyal játszhatott volna, 44… c1Q 45.Bxc1 Hxc1 46.Kxg5 után pedig nyerőesélyes huszárvégjátéka van.

43… c1V 44.Hxe2 Vh6+ rengeteg vezérsakkal. Világos arra játszik, hogy valamilyen módon bunkert épít a királynak, lekaszálja a sötét a-gyalogot, és fenyeget sajátjának előre vitelével.

45.Ke7 Vh7+ 46.Kd6 Vd3+ 47.Kc5 Vxe2 48.Kb6 Vxf2+ 49.Kxa6 Kf8 50.a5 Ke8 51.Hb6 Vf5 52.Bd7 Vc5 53.Bh7 Ve5 54.Bd7 Vc5 55.Bd5 Vc6 56.Bh5 Vc3 57.Kb7 Vg7+ 58.Ka6 Kd8 59.Bd5+ Kc7 60.Bd7+ az utolsó szívdobbanás (4. ábra).

De Aronjan végig pontosan számol, és még ezzel a pattmotívummal is megajándékozott bennünket, amikor a királyt e8 helyett c7-re tette. 60.Kb8!! 61.Bd8+ Kc7 62.Bc8+ Kd6 63.Hc4+ Kd7 64.Bc5 Vg1 65.Kb6 Vb1+ 66.Ka7 Vb4 67.Hb6+ Kd6 68.Bh5 Kc6 69.Bh6+ Kb5 70.Bh5+ Kc6 után Carlsen belátta, hogy gyalogja soha nem fog átváltozni. ½–½

4. ábra

Aronjan győzelmei közül elsősorban Najdics elleni nyerése érdemel figyelmet, ahol rendkívül aktív tisztjátékkal jutott el egy gyalogelőnyös, ellenkező színű futós végjátékhoz, de MVL elleni gyalog- és futójátéka is a torna egyik díszének tekinthető. Az Aronjan–Najdics játszmából érdemes egy pillantást vetni az 5. ábrán látható állásra:

5. ábra

Sötétnek ugyan futópárja van, de d7-futója ritka pocsék és vezérében is nehéz gyönyörködni. A pozíciós előny ellenére világos legerősebb fegyvere taktikai: Bxd7! A minőségért cserébe elesik az f7-gyalog, és a sötét királynak el kell kezdenie érdeklődni a vezérszárnyi mezők iránt. Ugyanakkor a világos könnyűtisztek aktivizálásának módját még meg kell találni. Aronjan nem habozott, dörrent a minőségáldozat és világos a fehér mezőkön megerősödik: 25.Bxd7 Kxd7 26.Vxf7+ Kd6 27.Fh3! Bd8 28.Hb7! Kc6 29.b4!! Szemrevaló támadás. Kidolgozza a c5 mezőt a huszárnak, fenyeget d7-en és e6-on is. De sötétet sem kell félteni. Arkagyij a szorított állásban megtalálja a védelmi eszközöket. 29…Bf8 30.Ve7 Fd6+! 31.Ha5+ Kb6 32.Vxe6 Be8 33.Vd7 Fxb4 34.Hc6 Vd6 és sötét visszaadja a minőséget. Nemsokára vezércsere következett, majd a tornagyőztes éppen az f7-gyalog hiányát kihasználva tudta az ellenkező színű futókkal vívott végjátékot győzelemre vezetni – nagyrészt annak köszönhetően, hogy míg a vezérszárnyon sötétnek egy gyalog előnye lett, amelyet ellenkező színű futók mellett nemigen lehet érvényesíteni, addig világosnak a királyszárnyon két gyalogelőnye keletkezett.

A bajnoknak az utolsó partiban sem volt nyugta, Caruana győzelemre játszott az Olasz megnyitásban. Levon nyerőesélyt szalasztott el, amikor kölcsönös gyalogbevitelt követően a 6. ábrán látható állásnál kötöttek ki. Szabad szemmel nem látható sötét nyerése, mert bár két tisztelőnye van, világos aktív támadójátéka örökös sakkal, egyes változatokban vezérnyeréssel vagy mattfenyegetésekkel járhat. Aronjan Va5-öt lépett, amellyel elvett egy fontos menekülő mezőt a saját királyától, centrumbéli védekezéséhez pedig nem tudja használni a vezérét. Caruana agyonsakkolta, majd elérte, hogy sötét leadja a vezérét és huszárját egy bástyáért és egy gyalogért, az eredmény döntetlen lett (43.Vh3+ Kc7 44.Vg3+ Kd7 45.Vd3+ Ke7 46.Ve3+ Kd6 47.Bg6+ Kc7 48.Ve5+ Kc8 49.Bg8+ Vd8 50.Vxc5+ Bc7 51.Bxd8+ Kxd8 52.Vf8+ Kd7 53.g4 Bb2 54.Vf3 Ke8 55.Vxc3 Bxf2+ 56.Kg3 Bff7 57.g5 Bg7 58.Kg4 Kf8 59.Vf6+ Kg8 60.g6 Bxg6+ 61.Vxg6+ ½–½)

6. ábra

Nagyon tanulságos, hogy ha sötét a vezért a5 helyett e1-re vagy a7-re teszi, nyert állása van.

42… Ve1 43.Bd8+ (43.Vh3+ Ve6 44.Bd8+ Kxd6 45.Vxe6 Bh7+ 46.Kg3 Hd5+ és sötétnek pontosan kell játszania, de fölényben van) Kc7 44.Bc8+ Kd6 45.Vd8+ Bd7 46.Vf8+ Ve7 47.Vh6+ Ve6 48.Vf8+ Be7 49.Bd8+ Kc7 és a sakkok elfogytak.

42… Va7 után pedig a sötét király elgyalogol nyugatra, és vagy a5-ön vagy a6-on békére lel. Legrosszabb esetben is vezért ad egy bástyáért, és nyerésre játszhat.

Ezeknek a nyílt vezérvégjátékoknak a végigszámolása azonban az egyik leglehangolóbb dolog nemcsak a sakkban, de az egész világon. Egypontos előnyben elnézhető a tornagyőztesnek, hogy nem vette a fáradságot, hanem egyszerűen megvédte a d8 mezőt.

A versenyről érdemes még kikeresni Najdics és Meier ádáz küzdelmét, amely talán a torna „legőrültebb” játszmája volt.

Azerbajdzsán

A TOP-10 egy része sem Zürichben, sem a GRENKE versenyen nem indult el, mert a Samkirban rendezett Vugar Gasimov emlékversenyt választotta. A 10 résztvevős szupertorna soraiban üdvözölhette az elmúlt évben sikert sikerre halmozó Wesley Sót, a világbajnoki döntős Karjakint, a volt világbajnok Kramnyikot és Topalovot is. Ott volt hazai színekben a tavalyi győztes Mamegyarov és honfitársa, Tejmur Radzsabov, a lengyelek első táblása, Wojtaszek, valamint Eljanov, Harikrishna és Michael Adams is. A torna hozott ugyan néhány, fordulatokban gazdag partit, de alapvetően a döntetlenek magas száma tűnt ki. A 45 játszmából mindössze 16 végződött döntéssel, ezek közül is több az időzavarnak köszönhetően. A versenyen ugyanis a lépésenkénti 30 másodperc bónuszidő csak a 60. lépés után járt. Az első 40 lépésre 120 perc, az ezt követő 20 lépésre további 60 perc állt a játékosok rendelkezésére, és időérzéküket alaposan megzavarta a megszokott bónusz elmaradása. A 39. lépésben húzott azonnal vesztőt So Mamegyarov ellen, Karjakin Adams ellen, de Harikrishna játékában is szerepet játszott a manapság már szokatlan időbeosztás.

A versenyt fél pontos előnnyel Mamegyarov nyerte, aki ezzel megvédte címét. Mamegyarovnak érezhetően sok erőt ad, hogy otthon játszik, egy elhunyt honfitársa emlékversenyén. Mindhárom győzelmét sötéttel érte el, igaz, ebben nem csak So váratlan ajándékának volt szerepe (akinek egyúttal 67 játszmás veretlenségi sorozata szakadt meg ezzel). Eljanov, aki az egész versenyen rosszul tájékozódott az éles állásokban, ajtó-ablak nyerést hagyott ki ellene, majd Kramnyik elleni játszmájában fokozatosan egyre jobban állt, de az időkontroll utáni hátradőlésben a volt világbajnok egy érthetetlen h5-lépéssel érdemi előnyhöz juttatta, amelyet azonban hosszú és folyamatos ellenfenyegetésektől tarkított csatában kellett érvényesítenie. Kramnyik kis híján kiegyenlített, amikor jött az újabb időzavar, és a „schnellezésben” az azeri nagymester kerekedett felül. A tornagyőztes egyetlen vereségét Wojtaszektől szenvedte el, de azért is a szekundánsát okolta.

A verseny különös színfoltját a rendszerint stabil, professzionális játékával kitűnő Kramnyik adta. Az ÉLŐ-pont alapú világbajnok-jelölti kvalifikációért küzdő orosz nagymester játszmáinak fele döntéssel végződött. Világossal a megszokott 1.d4 helyett többnyire 1.e4-gyel kezdett (bár az Olasz megnyitást már tavaly is feszegette egy-két alkalommal), gyalogot ajándékozott Mamegyarovnak (igaz, utóbbinak nemrég volt eljegyzése), komoly nyerőesélyeket adott Eljanovnak, akit aztán mégis megvert, de az áprilisi szeszély a 4. fordulóban hatalmasodott el rajta legerősebben, amikor Mihail Talra emlékeztető bástyaáldozatot hozott Harikrishna ellen, mindössze három gyalogért. A játszma utáni sajtótájékoztatóból kiderült, tudta, hogy áldozata nem korrekt, de úgy látta, hogy enélkül nagyon kapaszkodnia kell a remiért. Kramnyik végül második lett, a 2–4. helyen kialakult hármas holtversenyt éppen a megnyert partik magasabb számával vívta ki.

Csalódást okozott Karjakin játéka, So a gyenge kezdést „kiegyenesítette”, a vártnál jobban szerepelt Topalov. Nyeretlen maradt az indiai Harikrishna és az azeri Radzsabov, két győzelem után döntetleneket és négy vereséget gyűjtött be Eljanov. Adams és Wojtaszek szereplése a középmezőnyt erősítette.

7. ábra

A 7. ábrán a Kramnyik–Harikrishna játszma kritikus állása látható. Kramnyik, aki az elmúlt 10 évben egyszer játszott Spanyol megnyitást, már a 20. lépés után rosszabbul állt. Az ábrán látható állásban ellenfele f-vonali gyalogmozgatást tervez, mire az orosz nagymester meglepetésszerűen Bd5-öt lép. Erre meg is érkezik f5, majd Kramnyik 11 perc gondolkodás után egyszercsak kiveszi az e-gyalogot a bástyával. Harikrishna nem hitt a szemének, ha valamire, akkor huszáráldozatra számíthatott. Következett tehát:

24.Bd5 f5 25.Bxe5 dxe5 26.Fxe5+ Hf6? Az indiai negyed óra gondolkodás után rosszul védekezik, tartós kötéseket hoz létre ezzel a lépéssel. 26… Kg6 sokkal jobb.

27.Vxb5 Hce4 28.Fd4 Bfd8? Újabb gyenge lépés, Kramnyik elmondása szerint a sokkal konkrétabb 28… Bb8 29.Ve2 Vb7-től félt, ami után a kompenzációt jelentő vezérszárnyi gyalogok sebezhetőekké válnak.

29.h3! Még erre is van idő bástyahátrányban! 29… Bb8 30.Ve2 Fg8, egy gyenge kísérlet tisztcserére. A futó jobban állt h7-en.

31.Fb1 Vb7 32.b4 Be8 33.c4! Kötésben a vezér? Sag schon! (Ha sötét erre felfedve támadja a vezért, világos leüti az f6-huszárt és Vb2+-kal tempóra lép ki az e-vonalról.)

33… Vc6 34.Vb2 Bbd8 35.c5 és Kramnyik már előnyben van (8. ábra). Sötéttel nagyon pontosakat kell lépni időnyomás alatt, míg világos kezdeményez és evidens támadólépései vannak.

8. ábra

35…Ve6 36.b5 Kf8?? Ki akar lépni a rossz kötésből, de ezzel gyakorlatilag megadja a partit. Harikrishna vezércserére vagy viszontáldozatra is játszhatott volna, ez a lépés azonban funkciótlan, amikor ég a ház.

37.c6 g4 38.hxg4 fxg4 39.Fxe4 gxf3 40.Fxf6 Bd6 41.Fg7+ Kf7 42.Fe5 elegánsan zárja le a vitát – 1-0

De ha ezek a játszmák nem is lettek volna, az áprilisi capricciót a világbajnok egymaga képes volt megtestesíteni – szó szerint. A képen látható megjelenése Németországban több néző nyugalmának a megzavarására is alkalmas volt…

Magnus Carlsen?