A Zürich Chess Challenge 2015 szuperverseny második fordulójában az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand 28 lépésben legyőzte az örmény Levon Aronjant. A Grünfeld védelmű partiban Anand tisztet áldozott, bonyolult állásban Aronjan nem találta meg a legjobb védelmet, majd vesztőt húzott. Az amerikai Hikaru Nakamura leáldozta vezérét, elegendő ellenjátékot kapott, remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Döntetlennel ért véget az orosz Szergej Karjakin és az olasz Fabiano Caruana összecsapása is.

anand

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand számára az örmény Levon Aronjan kellemetlen ellenfélnek számít. A két világklasszis immár a 33. klasszikus gondolkodási idejű partiban mérte össze erejét. Anand kilencszer(!) kapott ki, háromszor legyőzte riválisát, húsz játszmájuk remivel végződött. Hanti-Manszijszkban a világbajnok-jelölti verseny nyitányán Anand későbbi sikerét is megalapozó, önbizalmat növelő nyeréssel kezdett Aronjannal szemben. Utolsó két partijukat az örmény nagymester nyerte meg, a tavalyi Grand Slam-döntőn és Baden-Badenben is az exvilágbajnok vereséget szenvedett, sőt a zürichi villámversenyen is kikapott Aronjantól.

Mai játszmájukban a Grünfeld védelem került megjátszásra, korábban két rapid partiban játszották csak meg. Viswanathan Anand a tavalyi világbajnoki döntő 10. partijában is a Vb3-as változatot játszotta meg, az összecsapás remi lett, de az exvilágbajnok érdekes tisztáldozatot készített elő. Levon Aronjannak a tábla mellett kellett volna megbirkóznia a feltálalt újdonsággal. Az örmény nagymester sokat tűnődött, de a jónak tűnő megoldást nem találta meg, a kritikus állásban vesztőt húzott. Vishy már a 28. lépést követően fogadhatta riválisa gratulációját.

nakamura3

Az amerikai Hikaru Nakamura nagyon elégedett lehet rajtjával, másfél ponttal „élte túl” két sötét partiját. Az olasz Fabiano Caruana elleni szerencsésnek mondható győzelmét követően az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal megosztozott a ponton. Nakamura nem akart gyaloghátrányos különböző színű futóvégjátékkal vesződni, helyette leáldozta vezérét, elegendő kompenzációt kapott, Kramnyik nem találhatott fogást állásán.

Az orosz Szergej Karjakin és Fabinao Caruana spanyol megnyitású ütközete érdekes csatát hozott. Caruana nem sáncolt, hanem királyszárnyi gyalogjaival rohamozott. Taktikai megoldással minőséget nyert, de később vissza kellett azt áldoznia, nehogy a világos haderő veszélyes akciót kezdhessen.

A 2. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2776) döntetlen (Réti megnyitás, 40)
Szergej Karjakin (orosz, 2760) – Fabiano Caruana (olasz, 2811) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)
Viswanathan Anand (indiai, 2797) – Levon Aronjan (örmény, 2777) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 28)

A verseny állása:
1-2. Viswanathan Anand és Hikaru Nakamura 1,5 pont
3-4. Vlagyimir Kramnyik és Szergej Karjakin 1
5-6. Fabiano Caruana és Levon Aronjan 0,5

A 3. forduló párosítása:
Levon Aronjan – Vlagyimir Kramnyik
Fabiano Caruana – Viswanathan Anand
Hikaru Nakamura – Szergej Karjakin

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.zurich-cc.com