A GP-verseny második fordulójában Kaszimdzsanov tisztáldozattal nyert

A Tbilisziben zajló Grand Prix-verseny második fordulójában öt döntetlen mellett csak az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov állhatott fel győztesként a sakkasztaltól. Az azeri Tejmur Radzsabov a grúz Baadur Zsobavával remizett. Pontosztozkodások születtek az orosz rangadókon, Dmitrij Jakovenko és Jevgenyij Tomasevszkij, valamint Alekszandr Griscsuk és Dmitrij Andrejkin partijaiban. A holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave sem bírt egymással. A kubai Leinier Dominguez Perez kecsegtető állását rontotta remire az orosz Peter Szvidlerrel szemben, Gricsuk, Tomasevszkij és Giri félpontos előnnyel vezet.

_MG_1259

A viharos, négy eldőlt partival is ezt hűen tükröző első forduló után a második játéknapon öt döntetlen született. A modern megnyitáselméletet követők természetesen sok érdekességet fedezhettek fel a játszmákban, az egyetlen eldőlt partiban az eredeti játékvezetésé volt a főszerep, az azeri Sahriyar Mamedgyarov volt ennek a vesztese. Első partiját oly jól játszó azeri nagymester úgy ítélte meg, hogy elméleti felkészültségéről híres, Viswanathan Anand egykori, Szergej Karjakin jelenlegi szekundánsával, Rusztam Kaszimdzsanovval szemben extravagáns játékkal többet érhet el. Nehéz volt felfedezni a világos haderő tisztjei között összhangot, az üzbég sakkozó intuitív tisztáldozata Mamedgyarovot meglepetéssel érte, a kritikus állásban azonnali vesztőt húzott.

girivachier

Érdekes csatát hozott a holland Anish Giri és a francia Maxime Vachier-Lagrave Grünfeld védelmű összecsapása. A minőségáldozatért Vachier-Lagrave ellenjátékot kapott, a szabadgyalogja biztosította a döntetlent.

Az orosz derbik is pontosztozkodással zárultak. Jevgenyij Tomasevszkij holland védelme jól állta a sarat Dmitrij Jakovenko ellen.

Alekszandr Griscsuk és Dmitrij Andrejkin csatája hullámzó partiban lett döntetlen. Az időzavar közeledtével Griscsuk vette át a kezdeményezést, a bástyavégjátékban azonban nem tudta győzelemig fokozni kedvezőbb állását.

A kubai Leinier Dominguez Perez kecsegtető esélyű pozícióban nem találta meg a nyerőesélyt nyújtó folytatást, az orosz Peter Szvidler a kényszerű minőségáldozat után nagy csatában harcolta ki a fél pontot.

Az azeri Tejmur Radzsabov előnyös pozíciójában taktikai esélyt nyújtott a grúz Baadur Zsobavának.

A 2. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2731) – Baadur Zsobava (grúz, 2696) döntetlen (Vezérindiai védelem, 48)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2733) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2716) döntetlen (Holland védelem, 34)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2810) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2737) döntetlen (Vezércsel, 59)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2705) 0 – 1 (Réti megnyitás, 40)
Anish Giri (holland, 2797) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2775) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2726) – Peter Szvidler (orosz, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 78)

A verseny állása:
1-3. Alekszandr Griscsuk, Jevgenyij Tomasevszkij és Anish Giri 1,5 pont
4-9. Rusztam Kaszimdzsanov, Sahriyar Mamedgyarov, Dmitrij Andrejkin, Dmitrij Jakovenko, Leinier Dominguez Perez és Tejmur Radzsabov 1
10-12. Maxime Vachier-Lagrave, Peter Szvidler és Baadur Zsobava 0,5

A 3. forduló párosítása:
Peter Szvidler – Tejmur Radzsabov
Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez
Rusztam Kaszimdzsanov – Anish Giri
Dmitrij Andrejkin – Sahriyar Mamedgyarov
Jevgenyij Tomasevszkij – Alekszandr Griscsuk
Baadur Zsobava – Dmitrij Jakovenko

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://tbilisi2015.fide.com