A sakkolimpiai versenysorozat születése – Bottlik Iván sakktörténésztől

Az első hivatalos sakkolimpia 1927-ben volt, Londonban. Magyarországnak már akkor kiemelkedő szerepe volt a sakkolimpiai rendezésben, hiszen a FIDE Budapesten tette meg az utolsó lépéseket az első sakkolimpia megrendezése felé.

De vajon milyen folyamat vezetett az első sakkolimpia megrendezéséig?

1924-ben Párizsban voltak a nyári olimpiai játékok.  Függetlenül ugyan a hivatalos olimpiától, de rendeztek egy egyéni versenyekből álló, ügyetlenül összetett bajnokságot, amit sakkolimpiának neveztek és az akkori írásmódnak megfelelően, többféle alakban is sakkolimpiád, sakkolimpiász szó szerepelt az írásokban. Ezen egyébként a 2. helyen végeztünk.

Rá két évre, 1926 nyarán igen mozgalmas sakkprogram volt Budapesten: FIDE-kongresszus, férfi és női egyéni versenyek, feladványversenyek és nemzetközi csapatbajnokság. Ez utóbbit a következő évtizedek sakkolimpiáinak formájában rendezték: 4 táblás (két tartalék megengedett) csapatok mérkőztek meg egymással.

Ezt akkor még nem nevezték Olimpiának, ugyanis az új és ismeretlen versenyforma miatt csak 6 közeli ország csapata nevezett – és végül mindössze 4 induló lett, 2 ország váratlan akadály miatt lemondta.

Eredmény: 1. Magyarország 3 csapatgyőzelem (100%), 9 pont (3 pontos csapatátlag, +6 =6 -0) 2.Jugoszlávia 3.Románia 4.Németország.

Ennek a versenynek a tapasztalatai és híre egy évvel később, 1927-ben már 16 csapatot vitt Londonba. Itt is főleg a Nemzetközi csapatverseny elnevezés szerepel a hírekben, de előfordul a sakkolimpia elnevezés is és innen számítódik hivatalosan a sakkolimpia. Ezt a versenyt hazánk nyerte, ezzel Magyarország megszerzi első hivatalos aranyérmét!

1928-ban Hága rendezi a nemzetközi csapatversenyt, 17 csapattal, időben részben párhuzamosan a szintén Hollandiában, de Amszterdamban rendezett sportolimpiával. Ekkor is gyakori a Nemzetközi csapatverseny elnevezés, de a sakkolimpia szó is szerepel a korabeli közleményekben.

Mindenesetre ezt is megnyertük! Összesítésben: 1924 ezüst, 1926, 1927 és 1928 arany!

Külön érdekesség, hogy az 1924-ben Párizsban, a FIDE által rendezett első előolimpiának 2024-ben 100. évfordulója lesz!

Végezetül említsük meg az említett versenyeken szereplő sakkozóink nevét:

1924 Párizs: Havasi Kornél, Steiner Endre, Sterk Károly, dr. Vajda Árpád (egyéni versenyek)

1926 Budapest: Bakonyi Elek, dr. Négyesy György, Steiner Endre, Sterk Károly, dr. Vajda Árpád, Zinner Sándor

1927 London: Maróczy Géza, dr. Nagy Géza, Steiner Endre, dr. Vajda Árpád, Havasi Kornél

1928 Hága: dr. Nagy Géza, Steiner Endre, dr. Vajda Árpád, Havasi Kornél.

Meg kell jegyezni, hogy ezeken a csapatversenyeken nem volt előre megadott, kötelező táblasorrend, tehát sokszor a fenti sorrendtől eltérően játszottak a csapatok.