A norvégiai sakkolimpián férficsapatunk fantasztikus sikere, a bravúros ezüstérem mellett sakkozóink három jelentős, neves idegenlégiósok részvételével megrendezett külföldi csapatbajnokságon is aranyérmes együttes tagjai voltak. A szerbiai csb-n Rapport Richárd, a spanyoloknál Almási Zoltán és Berkes Ferenc is a bajnokcsapat tagjaként ünnepelhetett. Korábban a legjobb orosz csapatok versengésében Lékó Péter erősítette az első helyen végzett Malahit együttesét.

Szerbia első osztályú csapatbajnokságán valamennyi ellenfelét legyőzve az SK „Radnicki Vodovod” – Kragujevac végzett az első helyen. A bajnokcsapat éltábláján legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd játszott, 11 partijából 8 pontot gyűjtött, 7,2 Élő-pontot gyűjtött, 2756-os teljesítményének performance-pontszáma. A bajnokcsapatban Branko Damljanovic 11-ből 9,5, Ivan Ivanisevic és Milos Perunovic 11-ből 8,5 ponttal járult hozzá a fölényes győzelemhez. Rapport két kissé meglepő vereséget szenvedett el, a bolgár Kiril Georgijev (2626) és az ukrán Szergej Fedorcsuk (2665) győzte le ezüstérmes olimpikonunkat.

Az egyéni spanyol bajnokság után rendezték meg Linaresben a csapatbajnokságot, nyolc együttes hattáblás viadalán az ukrán Vaszilij Ivancsuk „vezérevezősként” a “Merida Patrimonio de la Humanidad” csapatát vezette az első helyhez. A bajnokcsapat és egyúttal az egész verseny legjobb pontszerzőjeként Berkes Ferencet köszönthették, hét játszmájából 6,5 pontot szerzett, teljesítményének 2943-as performance-pontszámaként méltó jutalom volt a + 18,6 Élő-pont. A bajnokcsapatban Almási Zoltán a második táblán viaskodott, 4,5 pontja megfelelt a 2694-es Élő-pontjának. Érdemes megjegyezni, hogy a bajnokság első négy helyezett csapatban mindössze két-két spanyol sakkozó játszott, az ötödikben pedig három.

Jövőre válogatottunkra két nagy feladat is vár, áprilisban Jerevánban a csapat-világbajnokságon játszhatnak legjobbjaink, majd novemberben Reykjavíkban a csapat Európa-bajnokságra kerül sor.

Verőci Zsuzsa