A férfi válogatott szeptemberben – Ács Péter szövetségi kapitány értékelése

Változékony időjárást hozott a szeptember a férfi válogatott keretnek

 

2021 szeptemberében folytatódott a nyár óta tartó intenzív versenyzési trend, a szép sikerek mellé azonban becsúszott néhány várakozástól elmaradó eredmény is, miközben az ÉLŐ-elvárásnak megfelelő teljesítmény ritkaságszámba ment.

Rapport Richárd a Norway Chess tornán fantasztikus játékkal a harmadik helyet szerezte meg Carlsen és Firouzja mögött, utóbbiak csak elképesztő hajrával tudták befogni a versenyt szinte végig domináló magyar világklasszist. A tornán speciális pontszámítás alapján határozták meg a sorrendet, de a klasszikus megközelítést alkalmazva azt mondhatjuk, hogy Ricsit csak a világbajnok tudta legyőzni az oda-visszavágós tornán, Nepomniachtchival és Firouzjaval kiegyenlített küzdelmet vívott, Karjakint és Tari Aryant pedig egyértelműen túljátszotta. Magas színvonalú és kiegyensúlyozott játékot láttunk tőle. Az utolsó fordulóban extra kockázatot vállalt, amit a francia színekben versenyző ellenfele kihasznált. Ricsi így bekerült a top 10-be 2770 Élő-ponttal – megdöntve ezzel Lékó Péter 2763-as rekordját -, sőt a verseny közben átmenetileg a 6. helyen is állt a világranglistán.

A reykjavíki egyéni Európa-bajnokság felemás eredménnyel zárult a magyar nagymesterek számára. Erdős Viktor a 7. helyen zárta a tornát, és ezzel kijutott a 2023-ban megrendezésre kerülő kieséses világkupára. Tudatos versenyzéssel, 2691-es teljesítménnyel, négy győzelemmel és vereség nélkül zárta az élmezőnyben a tornát. Érdemes kiemelni Nagy Gábor sikerét is, aki 2646-os performansszal – kilenc 2600 feletti nagymester ellen öt pontot szerezve és két gyengébb ellenfelét is legyőzve – a 21. helyen végezett és ugyancsak megszerezte a világkupa kvalifikációt. Az augusztusi bieli sikerét követően reméltük, hogy Bánusz Tamás számára végre megtörik a jég, és – a korábbi sikertelen kvalifikációs próbálkozások után – erről az egyéni EB-ről pozitív emlékekkel tér haza, de nem volt formában, így nem adódott reális esély a 24-be kerülésre. Kozák Ádám jól vette az akadályokat az elején. Egy könnyű győzelmet követően három remi 2600 felettiek ellen, de a 2657-es Donchenko elleni vereséget követően már nem tudott visszakapaszkodni az élmezőnybe, és végül kisebb Élő-veszteséggel zárta a 11 fordulós tornát.

Az Ohridban megrendezett Klubcsapatok Európa-kupáján magyar klub nem indult, de idegenlégiósként több nagymesterünk is ringbe szállt. Berkes Ferenc felkészülten és stabilan játszotta végig a hétfordulós tornát. Vereség nélkül és két győzelemmel hozta az elvárását úgy, hogy közben top játékosok ellen is tatamira lépett (pl. Grischuk, Svidler). Ugyanannak a dán csapatnak a második tábláján küzdő Bánusz Tamás számára rosszul indult a verseny, az eredményjelző szerint még mindig nem nyerte vissza korábbi formáját. Voltak ugyanakkor biztató jelek is, mert – a koncentrációs kihagyás miatt bekövetkezett fordulatig – sötéttel teljesen túljátszotta Malakhovot, és a verseny második felére képes volt talpra állni, ami szép sportteljesítmény. A két szeptemberi verseny a mutatott játékhoz képest aránytalanul sok ranglistapontba került (-31).  Héra Imre négy fordulót játszott a belga csapatában, és nagyjából hozta az Élő-elvárását a gyengébbek legyőzésével, de több is lehetett volna benne az erősek ellen, ha a nehéz küzdelmek kritikus pillanataiban (Svidler és Subelj ellen) jobban összpontosít. Érdemes megemlíteni, hogy Papp Gábor női szövetségi kapitány is asztalhoz ült a magyarokkal erősített dán csapat harmadik tábláján, és erős ellenfelekkel szemben szakmailag jó teljesítményt nyújtott, végül minimális Élő-pont veszteséggel zárta a versenyt.

Az idei Zalakaros opent hétből hat ponttal, stabil játékkal Kántor Gergely nyerte. A verseny kritikus pontjainál sikerrel vette az akadályokat, egy nehéz partiban megmentette sötéttel a fél pontot Aczél Gergellyel szemben, valamint az utolsó fordulóban világossal legyőzte Horváth Ádámot. Kántor Gergely ezt követően a szövetségi kapitány meghívására csatlakozott a férfi válogatott kerethez.

Erdős Viktor szeptember második felében a Manx Liberty Masters 2021 körversenyen ült asztalhoz, ahol ezúttal elkerülte a szerencse. A 2600 feletti nagymesterekkel szemben stabilan teljesített, leszámítva egy McShanetől elszenvedett vereséget. Az alacsonyabban rangsorolt játékosok ellen azonban nem jöttek be a számításai. Inkább az ellenfelek megnyitási felkészülése köszönt vissza a sakktáblán, valamint Kolbus Dietmar is megúszta Viktor ellen a reménytelen állását. Az egyéni EB-n nyert ranglistapontok így a Man-szigeten maradtak.

Szeptemberben véglegesítettük a novemberi szlovéniai csapat Európa-bajnokságra utazó keretet. ABC-sorrendben a Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin és Kántor Gergely csapat fogja képviselni a magyar színeket, a kapitány Ács Péter lesz.

Reméljük októberben kevesebb vihar követi a sok napsütést. Hajrá magyarok!

Ács Péter

Férfi szövetségi kapitány