Hat fordulón vagyunk túl a 44. FIDE Sakkolimpián. Az augusztus 9-ig tartó, összesen 11 fordulós, svájci rendszerű világeseményen most kezd kibontakozni, hogy a végelszámolásnál kik várhatóak az élmezőnybe.

A magyar férfi csapat összeállítása, és ezzel táblasorrendje az utolsó pillanatban változott. Gledura Benjámin COVID-19 megbetegedése miatt Ács Péter szállt be játékos-szövetségi kapitányként helyette a tartalék táblára. Benjámin azóta meggyógyult, csatlakozott a csapathoz, és elemzőként segíti a versenyzők felkészülését. A 188 csapatos férfi mezőnyben Magyarország négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jelenleg a 23. helyen áll, még van remény az élmezőnyhöz való visszakapaszkodásra.

Az éltáblás Hoang Thanh Trang vezette női csapatunk négy győzelemmel és két vereséggel (az első kiemelt India ellen majdnem sikerült pontot menteni) 24. helyen áll, a lányok korábbi olimpiákon törtek már innen előre, most is bízhatunk bennük.

 

A Magyar Sakkszövetség az eseményen „megfigyelő-értékelő programot” tart, melyen a magyar delegáció, Kapás Róbert MSSZ főtitkár vezetésével vizsgálta az előkészületeket, és megfigyeli a rendezés legapróbb részleteit is, hogy a hazai rendezésű Sakkolimpiát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon és a lehető legnagyobb élményt nyújtva rendezhesse meg.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke már a sakkolimpia helyszínén van, és számtalan sportdiplomáciai egyeztetést folytatott le eddig, is és fog a hátralevő napokban. Augusztus 8-án pedig dr. Font Gusztáv FIDE delegátussal együtt prezentálja a 2024-es budapesti sakkolimpia terveit, és beszámol az előkészületekről.

Szabó László elmondta: “az indiaiak nagy munkát végeztek, összesen öt hónapjuk volt a sakkolimpia előkészítésére. A magyar csapatok helytállnak, tiszteletet érdemelnek, mindent tőlük telhetőt megtesznek a rendkívüli időjárási és szervezési körülmények között. Mindenki nagy várakozással áll a budapesti Sakkolimpia elé, a sakkvezetők jelentős részének nagyon szép élményei vannak az országunkról és a fővárosunkról, tőről metszett sakknemzetnek tartanak minket. A FIDE – nem mellesleg tisztújító – közgyűlésén beszámolok az előkészületekről, levetítem az első promóciós filmünket, melyben öt fiatal sakkozó szerepel (Karácsonyi Luca, Karácsonyi Kata, Sulyok Eszter, Pásti Áron és Borhy Marcell, mindannyian korosztályos magyar bajnokok, korcsoportos Európa-bajnoki érmeik vannak, a világranglistán előkelő helyezéssel büszkélkedhetnek), akik a magyar sakk jövőjének hősei közé tartoznak. A film – és a budapesti Sakkolimpia – szlogenje: “Sakk – színesebb, mint gondolnád”. A záróünnepségen pedig átveszem a sakkolimpia zászlaját. Szurkoljon mindenki a magyar sakkozóknak!”