47. nap – 1968. XXIV. Magyar sakkbajnokság

„Nagy sikert hozott az év legerősebb sakkbajnoki döntője” – ezzel a címmel jelent meg a Népsportban Balogh László versenybíró összefoglalója a XXIV. Magyar sakkbajnokság döntőjéről. A sportnapilap egyébként az első oldalon közölte kereszttáblázat formában a teljes eredménylistát. Összes nemzetközi nagymesterünk (Portisch, Szabó, Barcza, Bilek, Bárczay és Lengyel) előtt hatalmas fölénnyel Forintos Győző nemzetközi mester vitte el a pálmát. Portisch csupán két pontra tudta megközelíteni az új bajnokot, aki huszonegy fordulón keresztül meg tudta tartani a veretlenségét. A harmadik helyre Bilek, Dely és Szabó kerültek egyforma pontszámmal, köztük a végső sorrendet a versenykiírás szerint rájátszásban kellett volna eldönteni, de ez a hármas viadal nem valósult meg.

Forintos Győző 1968 elején megnyerte a Budapest-bajnokságot is, és az első helyen végzett egy kisebb versenyen az olaszországi Imperiában. Ez idő tájt legaktívabb mesterünk több nemzetközi tornán (Monacóban, Kecskeméten és Polanica Zdroj-ban) ostromolta a nagymesteri címet, amelyet csak később (1974-ben) tudott megszerezni.

1968-ban mesteri címet kapott Balogh Béla (1931-1995), Nagy Ervin (1945-), Káposztás Miklós (1939-2021) és Székely Mihály (1944-).

(A játszma Forintos Győző elemzésében a Magyar Sakkélet 1969. év februári számában jelent meg.)