3. nap – 1924. II. Győri Sakk-kongresszus

Igen, sakk-kongresszus, amit manapság sakkfesztiválnak mondhatnánk. Győrben a magyar sakk nagy ünnepét ültek, amely számos versenyt foglalt magában. . A szervezés oszlopa, Chalupetzky Ferenc (1886-1951) Magyarországon addig példátlanul gazdag program szálait tartotta kézben, többek között a nagy érdeklődés mutató sajtót is kiszolgálta.
A fő esemény, a nemzetközi mesterverseny mellett rendeztek mesteri címre minősítő főtornát, schnellversenyeket és feladvány-szerző és –fejtő versenyt. És Győrben tartották meg a Magyar Sakkszövetség közgyűlését is.
dr. Nagy Géza (1892-1953) győzelme a nemzetközi mezőnyben váratlan, de teljesen megérdemelt volt, azonnal meg is kapta a mesteri oklevelet. A főtornát Merényi Lajos (1884-1936) nyerte és úgyszintén mesterré lépett elő.
Megemlítendő, hogy Dr. Nagy, akárcsak a kor többi mestere, egész életében amatőr játékos volt: hivatását kórházi osztályvezető orvosként, majd kórházvezető főorvosként művelte. Ő volt az egyike, aki komoly összeget ajánlott fel egy tornakönyv kiadására, ami egy évre rá meg is valósult, melyben a csoportok válogatott játszmaanyaga mellett helyet kapott a magyar sakkmúlt bemutatása is. A Chalupetzky szerkesztette és Maróczy Géza, valamint más résztvevők elemzéseit tartalmazó kötet szintén jelentős helyet foglal el a magyar sakk-kultúrában.