A hollandiai Wijk aan Zee-ben idén 79. alkalommal rendezték meg a Tata Steel sakktornát. Január 14. és 29. között a mestercsoportban 14 nagymester mérte össze erejét, köztük válogatottunk éltáblása, Rapport Richárd. A TOP 10-ből játszott a világbajnok Magnus Carlsen, legutóbbi kihívója, Szergej Karjakin, de az egyesült államokbeli Wesley So, az örmény Levon Aronian és a holland Anish Giri is. További magyar vonatkozása volt a versenynek, hogy a kiváló szakkommentátor Yasser Seirawan mellett a stáb tagja volt Rudolf Anna. A partik után az interjúkat is ő készítette a versenyzőkkel – remekül helyt állt.

Wesley So

A verseny több meglepetéssel is szolgált. A fülöp-szigeteki születésű, 23 éves Wesley So karrierje egyre magasabbra ível, ezzel a versennyel veretlenségi sorozatát 56 játszmára növelte, s előretört a harmadik helyre a februári világranglistán. Miután 2016-ban megnyerte a Sinquefield-kupát, aranyérmes lett az USA olimpiai csapatával, majd decemberben elhódította a londoni szuper verseny trófeáját is, Wijk aan Zee-ben ismét diadalmaskodott, egy teljes pontot vert a mezőnyre. A harmadik fordulóban ugyan majdnem kikapott Rapporttól, de szerencsés megmenekülése után nagyon stabil játékkal ért célba. Tavaly még azt mondták róla, szerencséje is volt a versenyeken (erős játékosok többször meglepő váratlansággal rontották el ellene pozícióikat), majd bírálták azért is, mert túlzottan biztonsági játékot játszik és csak mások hibáiból él. Most, három élvonalbeli verseny megnyerése már elegendő önbizalmat jelentett a számára is, hogy bejelentse: aspirál a világbajnoki címre.

A verseny másik kiemelkedő eredményét Baskaran Adhiban érte el. A kedélyes indiai, akik két évvel ez előtt a zalakarosi versenyen is részt vett, tavaly megnyerte Wijkben a „Kihívók” csoportját és ezzel kvalifikálta magát az idei mesterversenyre. Gyengén kezdett, kikapott nem éppen nagy formában játszó honfitársától, majd megrázta magát és elkezdett számára új megnyitások között válogatni. Életében először játszott francia védelmet, amelyben rögtön le is győzte a világbajnoki kihívó Karjakint. Utána Wesley Sót egy királycsellel lepte meg, partijuk megérdemelt döntetlenhez vezetett, majd Andrejkin ellen a bécsi játékkal rukkolt elő (g3-mal fűszerezve), és megnyerte a játszmát. Végül bronzérmesként futott be So és Carlsen mögött, eredménye figyelemre méltó, eredeti játéka igazi csemege volt.

Tavalyi wijki szereplésétől eltérően idén Wei Yi is nyílt sisakos küzdelmet vállalt, amellyel csaknem ezüstérmes lett. A negyedik fordulóban a világbajnoktól kapott ki (játszmájukat nagy érdeklődés kísérte, de Carlsen magabiztosan tette helyre az erőviszonyokat), majd az utolsó fordulóban váratlanul világossal szenvedett vereséget Wojtaszektől – nyerni akart, lebecsülte ellenfele szabad gyalogjait, és a lengyel első táblás egy jól időzített minőségáldozattal pár lépésen belül megadásra kényszerítette.

 

 

 

(Az ábrán Carlsen lép világossal,és 56.Bc8 után Giri vezért veszít,vagy három lépésben mattot kap h6-on.A világbajnok azonban villámgyorsan 56.Ff7-et húzott, majd megmaradó előnyét is eltékozolta.)

 

Anish Giri továbbra is küzdött a démonaival, s bár ezúttal nem sikerült minden partiját döntetlennel befejeznie, számos partiban nyert állást rontott remire, igaz, a világbajnok három lépéses mattot hagyott ki ellene. Felesége, Sopiko Guramishvili a „Kihívók” csoportjában játszott, szülés utáni első komoly versenye inkább a visszatérésről szólt, mint az eredményekről.

Hullámzó teljesítményt mutatott Levon Aronjan, aki Girit és Rapportot ellenállhatatlan fölénnyel játszotta túl (utóbbira szüksége is volt, miután nagymesterünk tavaly kétszer is megverte), ugyanakkor Andreikintől és Karjakintól simán kikapott úgy, hogy utóbbi a 11. lépésben tisztnyerést hagyott ki. A parti utáni interjúkból kiderült, hogy a kritikus lépést egyikük sem látta, Szergej – az ilyen esetekben rá jellemző módon – bosszús lett és szégyenletesnek minősítette a történteket.

      

(Az első ábrán Ricsi következett lépésre világossal és 31.Fc6-tal vezért áldozott. Következett 31….Be1+ 32.V×e1 V×e1+ 33.Hf1 és Magnus lép, de már csak a matt és a vezérvesztés között választhat –lásd a jobb oldali ábrát)

 

A vesztett parti után Magnus – szokásától eltérően – nem viharzott el az asztaltól, hanem barátságos gesztusokkal magyarázta, hol hibázott. Viszonyuknak láthatóan nem tett rosszat, hogy Ricsi edzőpartnerként segítette őt a világbajnoki párosmeccsre való felkészülésben.

 

 

Rapport és Carlsen – chat post mortem

Rapport a versenyen több partit nem tudott megnyerni és nyilatkozatai alapján ő maga sem volt elégedett a játékával, mindazonáltal ez a verseny nem hasonlítható két évvel ez előtti rossz szerepléséhez. Bár Wei Yi és Adhiban ellen türelmetlennek tűnt a játéka, partijai színesebbé tették a róla alkotott képet. Az extravagáns megnyitásaival és taktikus játékával nemzetközi népszerűséget szerző nagymester Karjakin és Giri elleni magabiztos döntetlenjeivel világossá tette, hogy ott lehet a helye a legnagyobbak között, Wesley So ellen pedig egy hajszál választotta el a győzelemtől: 24… Fc1 lépését még emlegetni fogják, az ezt követően kreált ellenesélyt jó irányba terelte, meghúzta az áttörést biztosító 31…b5 lépést is, majd utána a törékeny állásban hiba csúszott a számításába. A 33. lépésben a csodálatos c6 gyalogáldozat számítógépek által jelzett lehetősége nem embernek való, de helyette a szintén nyeréshez vezető Bd2-ért sokan drukkoltunk. Ricsi sportemberi kvalitásait dicséri, hogy a vereségek után összeszedett játékot mutatott, és Andrejkin elleni nehéz, fegyelmezett végjátékban elért döntetlenje is sokoldalúságának egyik bizonyítékát adta.

Végül a tornagyőztes megérdemli, hogy a tavalyi sakkév egyik legbájosabb, a bajnok szerénységét példázó jelenetét is felidézzük: Wesley a Sinquefield-kupán játszma közben kiment a konyhába, ott véletlenül felborított egy vázát, majd segítségkérés helyett maga próbálta meg összeszedni a szilánkokat. Vérző kézzel tért vissza az asztalhoz, az egyik bíró önként nyújtott számára elsősegélyt. Maurice Ashley az élő adásban drámai hangot színlelve jelentette be a nézőknek: „Hölgyeim és Uraim, sokkoló hírt kell közölnöm Önökkel: egy sakkozó megvágta a kezét parti közben. Ez olyasvalami, amit én még egész karrierem alatt nem láttam.”

Gratulálunk Wesley Sónak a kiváló eredményhez és Rapport Richárdnak a világbajnok legyőzéséhez, amely a lehető legjobb megnyitás egy remélhetőleg hosszú és gyümölcsöző párharchoz.

 

Polyánszky T. Zoltán