100 év – 100 nap – 100 játszma


Jeles évfordulót ünnepel sakkozásunk 2021-ben: november 6-án lesz százéves a Magyar Sakkszövetség. E centenárium alkalmat ad arra, hogy sikerekben bővelkedő múltunkból felidézzünk világraszóló eredményeinket és méltassuk a sikerekben fő részt vállaló kiválóságainkat.

A következő száz napban különleges módon kíséreljük meg bemutatni a magyar sakkozás gazdagságának más oldalról, minden évből egy-egy, valamely nézőpontból értékes játszmát kiragadva. A szerkesztő számára különleges feladat volt a válogatás, hiszen számba jöhető játszmák sokaságának jelentőségét még utólag is nehéz felmérni, és mindegyik más-más élményt nyújt mind tartalmilag, mind esztétikailag. Egy fő szempont mindenképpen érvényesült: a parti Magyarországról, valamely kiemelkedő jelentőségű hazai vagy nemzetközi versenyről származzon. A szerkesztő törekedett arra, hogy minden játszma szöveges elemzéssel vagy megjegyzésekkel jelenjen meg, lehetőleg valamely korabeli sakkfolyóiratból vagy sakkrovatból átvetten. Néhol utólagos megjegyzésekkel is kiegészülnek ezek a publikációk, kiváltképp ott, ahol az érthetőség vagy az
állásértékelés ezt megkívánja. De a játszmáknál természetesen fel lettek használva a mára már klasszikusnak számító életrajzi könyvek elemzései is. Megpróbáltuk a versenyekre is ráirányítani a figyelmet oly módon, hogy a megjelentetett tornák az interneten, a Chess-Results.com portálon is elérhetők. Így a verseny lefolyása, a résztvevők adatai és más részletek között is lehet böngészni.