1. nap – 1922. Nemzeti mesterverseny

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) megalakulását követő évben sikerült tető alá hozni az I. világháború utáni első Nemzeti mesterversenyt. A győztese Havasi Kornél (1892-1945) mester, aki később a magyar olimpiai válogatott oszlopos tagja, kiváló teljesítményeivel három aranyéremhez és két ezüstéremhez segítette csapatunkat.
A MSSZ a következő pár évben rendezi a mesterkérdést. Évről-évre kijelöli versenyeken mesteri címre jogosító versenyeket, amelyek győztese kaphatja meg a mesteri oklevelet. Ám az aspiránsoknak a győzelmen kívül más szigorító feltételeknek is meg felelniük, és a mesteri cím odaítéléséről végeredményben a közgyűlés dönt. Ez évben az ún. mesterképző versenyen (vagy főtornán, ahogy akkoriban nevezték) harminc jelölt közül a tizenkilenc éves Steiner Lajos (1903-1975) győz és szerzi meg a címet.
Az első válogatott játszmánkban egy idősebb – Sterk Károly (1881-1946) – és egy fiatal – Steiner Endre (1901-1944) – mester küzdelmét mutatjuk be. Érdekesség, hogy a mesteri titulust mindketten egy-egy pöstyéni (1912-ben és 1922-ben) versenyen nyújtott teljesítményükért érdemelték ki.
(A játszma megjelent a Magyar Sakkvilágban és a Népszava sakkrovatában.)