Pontosan két évvel ezelőtt csodálatos eredményt értek el játékosaink: a férfi csapat ezüstérmet szerzett  a tromsöi Sakkolimpián! Ezzel a sikerrel együtt egy fantasztikus sport pályafutás zárult le: Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkjátékosa 26 évnyi világranglista vezetést követően bejelentette visszavonulását az aktív versenyzéstől.
Nem sokkal később, a Magyar Sakkszövetség vezetésének felkérésére,  Polgár Judit, Horváth Tamást követve, a magyar férfi válogatott csapatkapitánya lett.
A csapatattal az első közös világversenyen, a 2015. évi izlandi Európa-bajnokságon bronzérmet szereztek. Ez a verseny nem titkoltan egyben a felkészülési verseny is volt az a mostani olimpiára.
A női csapatnál is változott a csapatkapitány személye. Az olimpiai felkészülés irányítása Papp Gábor kezébe került, aki tudatosan építette fel a lányokkal közösen az elmúlt időszakot, hogy a legjobb formájukat hozhassák az olimpián.
A 2016-os sakkolimpia Azerbajdzsánban lesz,  szeptember 1-14-e között.  A csapatkapitányok már kijelölték az utazó keretet.

A férfi csapat tagjai: Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin.
A női csapat tagjai: Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Lázárné Vajda Szidónia, Papp Petra.
A Magyar Sakkszövetség továbbra is sajnálja, hogy Lékó Péter nem tud részt venni a Sakkolimpán, bízunk benne, hogy ez egy egyszeri kimaradást jelent és a következő világversenyen már ismét erősíti válogatottunkat.

A játékosok és a csapatkapitányok sajtótájékoztató keretében értékelték a közelgő olimpiát a felkészülés a várakozások tekintetében.  A helyszínt az  ABACUS Business & Wellness Hotel biztosította.
Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke:  „Egy olimpia mindig kiemelkedő esemény, ilyenkor még nagyobb figyelmet kap sportágunk. Számunkra fontos, hogy a világversenyek alkalmával a lehető legerősebb csapattal üljünk le. Az elmúlt években fantasztikus eredményeket értünk el, büszke vagyok mind az olimpiai ezüstérmünkre, mind az EB-n elért bronzérmünkre. Ifjúsági játékosaink is jól szerepelnek a világversenyeken, a cél az, hogy ők is esélyesek legyenek a nagy csapatba, azaz a válogatottba bekerülni. Ezt a célt érte most el Gledura Benjamin, aki mindössze 17 éves, de már legyőzött két világbajnokot: Anatolij Karpovot és Vishwanathan Anandot”.
Rácz Zoltán, a Magyar Sakkszövetség főtitkára:  „Fő feladatunk, hogy a játékosoknak minden háttér támogatást biztosítani tudjunk, mind a felkészülés, mind a verseny ideje alatt. Egész évben rendszeresek voltak az edzőtáborok, mindkét csapatunk több alkalommal tudott közösen készülni. Támogattuk, hogy versenyzőink minél több versenyen játszanak az olimpiát megelőzően, fontos, hogy játékban legyenek. A verseny ideje alatt a férfi csapattagoknak külön szekundánsuk lesz, akikkel interneten tudják tartani a kapcsolatot. Erre korábban még nem volt példa, azonban fontos lépés, mert az ellenfélre történő felkészülés során óriási terhet tudnak levenni a játékosok válláról. A női csapattal utazik egy szekundáns, aki a helyszínen tud segíteni a lányoknak”.

Polgár Judit, a férfi csapat szövetségi kapitánya: „Soha korábban nem volt ilyen erős a felkészülési szezonunk, most is épp edzőtáboroznak a versenyzők. Mindig elmondom, hogy a sakk egyéni sportág, de az olimpiát csapatban rendezik. Csapatunk legrutinosabb versenyzője Almási Zoltán, aki eddig annyi sakkolimpián vett részt, mint a csapattársai összesen. Szám szerint ez lesz a tizenkettedik olimpiája. Rapport Richárd révén újra van olyan játékosunk, aki a TOP 20-ban szerepel a világranglistán. Neki ez lesz a második Sakkolimpiája, csapatunk első táblása. Újonc Gledura Benjamin nagyon sokat tett az elmúlt időszakban a fejlődéséért, lendületével sokat hozzátehet a csapat jó eredményéhez.”

Papp Gábor, a női csapat szövetségi kapitánya: „Tavaly szeptemberben vettem át a csapat irányítását az előző világversenyen edzőként voltam mellettük. Nagyon kemény munkát végeztünk, közel egy év alatt hat edzőtábort tartottunk. Ez kiemelkedően magas szám, nem ismerek másik olyan női csapatot, amelyik ilyen erős felkészülési szezont tartott volna. Az indulási listán a hetedik helyen állunk az Élő-pontok alapján, az előttünk lévők nagyon erősek. Tapasztalt játékosokkal megyünk, mindenki már több alkalommal részt vett olimpián. Úgy érzem jól sikerült a felkészülés, és elérhető cél számunkra a dobogó. Bízom a csapatomban!”

DSC_1710

Sajtotajekoztato-049

Sajtotajekoztato-053